Naiset ja viha­puhe elekt­ro­ni­sessa urheilussa

Naiset ja viha­puhe elekt­ro­ni­sessa urheilussa

Media­no­mio­pis­ke­li­jat Julia Kiis­ki­nen ja Venla Nauma­nen ovat selvit­tä­neet Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa toteu­te­tussa opin­näyt­teessä Naiset ja elekt­ro­ni­nen urheilu naisten asemaa ja peli­kes­kus­te­luissa esiin­ty­vää viha­pu­hetta koti­mai­sessa elekt­ro­ni­sessa urhei­lussa ja sen yhtei­söissä. Aihea­lue on jäänyt tähän asti muun pelei­hin suun­na­tun huomion ja tutki­muk­sen­kin varjoon. Opin­näyte tarjoaa kiin­nos­ta­van ja ajan­koh­tai­sen katsauk­sen kilpa­pe­laa­mi­sen suku­puo­lit­tu­nei­siin käytäntöihin.

Kiis­ki­nen ja Nauma­nen ovat kerän­neet opin­näyt­teen aineis­ton pelaa­jille suun­na­tulla verk­ko­ky­se­lyllä (n=74), asian­tun­ti­ja­haas­tat­te­luilla ja havain­noi­malla jouk­ku­een toimin­taa pelitapahtumassa. 

Havain­not herät­tä­vät paljon kysy­myk­siä. Ne paljas­ta­vat myös monia suku­puo­lit­tu­neita käytän­töjä ja toimin­ta­kult­tuu­rin vinou­tu­mia suku­puo­lit­tu­neessa pelaajakulttuurissa. 

Suku­puo­lit­tu­neet vinou­mat heiken­tä­vät ja estävät naisten osal­lis­tu­mista peli­jouk­kuei­siin. Peliyh­tei­söissä vallit­see miehiä suosiva toimin­ta­kult­tuuri naisia syrji­vine puhe­ta­poi­neen ja käytän­töi­neen eikä avointa toimin­ta­kult­tuu­ria ole päässyt muodos­tu­maan. Nämä peli­kult­tuu­rin piir­teet selit­tä­vät myös naisten vähäi­syyttä kilpa­pe­laa­jina. Rapor­tissa ehdo­te­taan toimen­pi­teitä, joilla naisten asemaa peli­kult­tuu­rissa voidaan eri tavoin parantaa. 

Julia Kiis­ki­sen ja Venla Nauma­sen opin­näyte Naiset ja elekt­ro­ni­nen urheilu on julkaistu ja ladat­ta­vissa kansal­li­sessa Theseus-julkai­su­tie­to­kan­nassa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019121927636

Lisä­tie­toja: 

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu

Julia Kiis­ki­nen, [email protected]
Venla Nauma­nen, [email protected]
Jari Kupiai­nen, yliopet­taja, media-alan koulu­tus, [email protected], 0504323989