Jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mistä korkea­kou­lu­yh­teis­työnä vahvistetaan

Jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mistä korkea­kou­lu­yh­teis­työnä vahvis­te­taan 


Itä-Suomen yliopis­ton, Savonia-AMK:n ja Karelia AMK:n yhteis­työ Itä-Suomen alueen jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mi­sessä tiivis­tyy enti­ses­tään. Työn alla on webi­naa­ri­sarja ja semi­naari syksylle 2020. 

Helmi­kuussa Savonia-AMK:n kampus­sy­dä­messä järjes­tetty jatku­van oppi­mi­sen semi­naari toi yhteen lähes 150 alueen työelä­män ja korkea­kou­lu­jen edus­ta­jaa. Tapah­tu­man tarkoi­tuk­sena oli löytää yhdessä uuden­lai­sia tapoja vastata jatku­van oppi­mi­sen valta­kun­nal­lis­ten tavoit­tei­den aset­ta­miin haasteisiin. 

– Osal­lis­tu­jilta kerää­mämme palaut­teen perus­teella avaus oli hyvä. Posi­tii­vista palau­tetta tuli esimer­kiksi valta­kun­nal­li­sen näkymän avaa­mi­sesta ja aidoista keskus­te­lu­mah­dol­li­suuk­sista muiden orga­ni­saa­tioi­den edus­ta­jien kanssa. Saimme myös lukui­sia hyviä kehit­tä­mi­si­deoita, joiden pohjalta yhteis­työn tapoja on hyvä lähteä jatko­työs­tä­mään, sanoo erikois­suun­nit­te­lija Mervi Lätti Karelia-ammattikorkeakoulusta. 

Tilai­suu­teen osal­lis­tu­nut opetus­neu­vos Sanna Hirsi­vaara opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riöstä antoi myös kiitosta hyvästä keskus­te­lusta ja korkea­kou­lu­jen näke­mys­ten avaa­mi­sesta jatku­van oppi­mi­sen osalta.

Tärkeänä tavoit­teena on työelä­män tarpei­den ja korkea­kou­lu­jen opetuk­sen yhteen­so­vit­ta­mi­nen. Palaut­teessa toivot­tiin­kin työelä­män edus­ta­jien parem­paa innos­tu­mista mukaan yhtei­seen työhön. Myös korkea­kou­lu­jen tekemää yhteis­työtä halut­tiin näky­väm­mäksi ja vies­tin­tää kehit­tä­mis­koh­tei­den ja uusien avauk­sien osalta aktiivisemmaksi.

Semi­naa­rissa ideoi­tu­jen jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mi­sai­hioi­den edis­tä­mi­sestä toteu­te­taan syksyllä 2020 webi­naa­ri­sarja, jossa esitel­lään ja tuodaan yhtei­seen keskus­te­luun siihen mennessä tehdyn työn tulok­sia. Webi­naa­rit ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Helmi­kuun semi­naari saa jatkoa 16.9., jolloin seuraava tapah­tuma järjes­te­tään Joensuussa.

– Toivomme työelä­män aktii­vista panosta, ja pyrim­me­kin järjes­tä­mään syksyn semi­naa­rin tiiviim­mässä yhteis­työssä työelä­män edus­ta­jien kanssa, dekaani Sari Rissa­nen Itä-Suomen yliopis­tosta sanoo. – Alueen yrit­tä­jät ja työnan­ta­jat sekä kolme korkea­kou­lua voimme yhdessä olla suun­nan­näyt­tä­jinä luomassa Itä-Suomen alueelle omaa jatku­van oppi­mi­sen ekosysteemiä.

– Yritys­ten ja työelä­män mukaan saami­sella pystyi­simme helpom­min löytä­mään konkreet­ti­sia ja yritys­ten arkie­lä­mästä nouse­via kehit­tä­mis­koh­teita ja lähti­simme hake­maan niihin ratkai­suja koulu­tuk­sen kehit­tä­mi­sen kautta. Pelkkä korkea­kou­lu­jen omista tarpeista tuleva näkö­kulma ei riitä, toteaa koulu­tus­vas­tuu­joh­taja Salla Seppä­nen Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Syksyn webi­naa­ri­sar­jan aika­tau­luista ja syys­kuun semi­naa­rista tiedo­te­taan tarkem­min kevään kuluessa.

Lue juttu helmi­kuun semi­naa­rista ja tutustu esitys­ma­te­ri­aa­lei­hin: https://www.uef.fi/-/avaimia-jatkuvan-oppimisen-haasteisiin