Karelia taklaa haasteita uudella strategialla

Karelia taklaa haasteita uudella strategialla

 

Jatkuva oppiminen ja osaaminen ovat suomalaisen kilpailukyvyn ja hyvinvointivaltion keskiössä. Tulevalla vuosikymmenellä uutta osaamista tarvitaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. 2020-luvun suuria yhteiskunnallisia haasteita tulevat olemaan työn murros, väestön ikääntyminen ja globaalit ympäristökysymykset.

Otamme nämä asiat Kareliassa ja sen uudessa vuoteen 2030 ulottuvassa strategiassa tosissamme. Tulevalla vuosikymmenellä keskitymme jatkuvan oppimisen ja koulutusperäisen maahanmuuton edistämiseen. Strategisia vahvuusalojamme ovat väljästi asutun alueen hyvinvointipalvelut, älykäs tuotanto ja älykkäät palvelut sekä hiilineutraalit ratkaisut.

Väestö ikääntyy, työ muuttuu ja ympäristövastuu koskee kaikkia. Työn murroksen myötä työn organisoituminen, sisällöt, teknologiat, tekemisen tavat ja osaamisvaatimukset muuttuvat. 

Työllistyminen edellyttää vahvaa koulutuspohjaa, ja työelämän nopeisiin muutoksiin vastaaminen taas jatkuvaa osaamista. Digitalisaatio on keskeinen teknologian ja osaamisen muutosvoima. Työ muuttuu rutiinityöstä tietointensiiviseksi asiantuntijatyöksi ja työn tuottavuusvaatimukset kasvavat.

Väestön ikääntyminen ja nuorisoikäluokkien pieneneminen koskettavat koko Suomea. Alueellisesti kattavan korkeakoulutuksen merkitys elinvoiman vahvistajana kasvaa ja koulutusperäisen maahanmuuton merkitys korostuu. Samalla korostuvat kilpailu opiskelijoista, osaamisesta ja kumppanuuksista. Suomi on sitoutunut olemaan edelläkävijä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Suomen murros haastaa meidät monella tavalla. Meidän on pidettävä huolta, että työelämässä olevien osaaminen pysyy vaaditulla tasolla ja hieman sen ylikin. Ylivertainen osaamisemme on oikeastaan ainoa keino, jolla pidämme yllä korkeaa tuottavuutta ja kilpailuetua suhteessa muihin maihin.

Meidän tavoitteenamme on kansainvälinen Karelia-ammattikorkeakoulu, joka vastaa näihin haasteisiin yhdessä kumppaneidensa kanssa ja joka tunnetaan laadukkaasta ja innovatiivisesta toiminnasta, hyvistä tuloksista sekä henkilöstön ja opiskelijoiden vahvasta osaamisesta.

rehtori Petri Raivo, Karelia-ammattikorkeakoulu

(Kolumni on julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa 30.3.2020. Kolumnisarjan nimi on Suomi murroksessa ja kolumneja tulee olemaan Karjaisessa n. kuukauden välein.)