Karelia taklaa haas­teita uudella strategialla

Karelia taklaa haas­teita uudella strategialla

 

Jatkuva oppi­mi­nen ja osaa­mi­nen ovat suoma­lai­sen kilpai­lu­ky­vyn ja hyvin­voin­ti­val­tion keskiössä. Tule­valla vuosi­kym­me­nellä uutta osaa­mista tarvi­taan enemmän kuin koskaan aikai­sem­min. 2020-luvun suuria yhteis­kun­nal­li­sia haas­teita tulevat olemaan työn murros, väestön ikään­ty­mi­nen ja globaa­lit ympäristökysymykset.

Otamme nämä asiat Kare­liassa ja sen uudessa vuoteen 2030 ulot­tu­vassa stra­te­giassa tosis­samme. Tule­valla vuosi­kym­me­nellä keski­tymme jatku­van oppi­mi­sen ja koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton edis­tä­mi­seen. Stra­te­gi­sia vahvuusa­lo­jamme ovat väljästi asutun alueen hyvin­voin­ti­pal­ve­lut, älykäs tuotanto ja älyk­käät palve­lut sekä hiili­neut­raa­lit ratkaisut.

Väestö ikään­tyy, työ muuttuu ja ympä­ris­tö­vas­tuu koskee kaikkia. Työn murrok­sen myötä työn orga­ni­soi­tu­mi­nen, sisäl­löt, tekno­lo­giat, teke­mi­sen tavat ja osaa­mis­vaa­ti­muk­set muuttuvat. 

Työl­lis­ty­mi­nen edel­lyt­tää vahvaa koulu­tus­poh­jaa, ja työelä­män nopei­siin muutok­siin vastaa­mi­nen taas jatku­vaa osaa­mista. Digi­ta­li­saa­tio on keskei­nen tekno­lo­gian ja osaa­mi­sen muutos­voima. Työ muuttuu rutii­ni­työstä tietoin­ten­sii­vi­seksi asian­tun­ti­ja­työksi ja työn tuot­ta­vuus­vaa­ti­muk­set kasvavat.

Väestön ikään­ty­mi­nen ja nuori­soi­kä­luok­kien piene­ne­mi­nen kosket­ta­vat koko Suomea. Alueel­li­sesti katta­van korkea­kou­lu­tuk­sen merki­tys elin­voi­man vahvis­ta­jana kasvaa ja koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton merki­tys koros­tuu. Samalla koros­tu­vat kilpailu opis­ke­li­joista, osaa­mi­sesta ja kump­pa­nuuk­sista. Suomi on sitou­tu­nut olemaan edel­lä­kä­vijä ilmas­ton­muu­tok­sen torjunnassa.

Suomen murros haastaa meidät monella tavalla. Meidän on pidet­tävä huolta, että työelä­mässä olevien osaa­mi­nen pysyy vaadi­tulla tasolla ja hieman sen ylikin. Yliver­tai­nen osaa­mi­semme on oikeas­taan ainoa keino, jolla pidämme yllä korkeaa tuot­ta­vuutta ja kilpai­lue­tua suhteessa muihin maihin.

Meidän tavoit­tee­namme on kansain­vä­li­nen Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, joka vastaa näihin haas­tei­siin yhdessä kump­pa­nei­densa kanssa ja joka tunne­taan laaduk­kaasta ja inno­va­tii­vi­sesta toimin­nasta, hyvistä tulok­sista sekä henki­lös­tön ja opis­ke­li­joi­den vahvasta osaamisesta.

rehtori Petri Raivo, Karelia-ammattikorkeakoulu

(Kolumni on julkaistu Sano­ma­lehti Karja­lai­sessa 30.3.2020. Kolum­ni­sar­jan nimi on Suomi murrok­sessa ja kolum­neja tulee olemaan Karjai­sessa n. kuukau­den välein.)