Karelia-ammattikorkeakoulu palkitsi vuoden 2019 parhaat opinnäytetyöt

Karelia-ammattikorkeakoulu palkitsi vuoden 2019 parhaat opinnäytetyöt

 

Karelia-ammattikorkeakoulu on palkinnut vuoden 2019 parhaat opinnäytetyöt. Palkitsemisperusteissa korostettiin tällä kertaa opinnäytetyön vaikuttavuutta.

Vuoden 2019 AMK-tutkinnon opinnäytetyönä palkittiin Energia- ja ympäristötekniikan koulutuksesta valmistuneen Mira Mathwesin (ent. Karvinen) opinnäytetyö Intensified Role of R&D in Transferring Finnish Bioenergy Knowledge and Technology to Canada: Case Sioux Lookout (TKI-toiminnan tehostettu rooli suomalaisen bioenergian tietämyksen ja tekniikan siirtämisessä Kanadaan. Case: Sioux Lookout).

Mira Mathews teki opinnäytetyönsä Karelia-amk:n ja yhteistyökumppaneiden bioenergiaosaamisen ja -teknologian siirron hankkeessa, jossa Kanadan Sioux Lookout on yksi kohdealueista. Mira Mathews toimi työtä laatiessaan harjoittelijana Kanadan suurlähetystössä ja osallistui paikallisten toimijaverkostojen yhteistyötilaisuuksiin ja haastatteli sidosryhmiä. Mathewsin työ edisti suomalaisten vientiyritysten toimintaa Kanadassa lisäämällä merkittävästi ymmärrystä alueen toimintaympäristöstä. Opinnäytetyön analyysi ja tulokset siirtoprosessin dynamiikasta, onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä ja tki-toiminnan roolista ovat arvokkaita Karelia-amk:lle, Luonnonvarakeskukselle, Business Finlandille ja yhteistyöyrityksille.

Vuoden YAMK-tutkinnon opinnäytetyönä palkittiin Teknologiaosaamisen johtamisen koulutuksesta valmistuneen Pekka Hartikaisen Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin toimeksiannosta tehty työ Ohjelmistorobotiikan hyödyntäminen Valtorin asiakastuen prosesseissa.

Pekka Hartikainen perehtyi työssään ohjelmistorobotiikan mahdollisuuksiin ja käyttöönoton suunnitteluun valtionhallinnossa. Aihe on teknologian kannalta tärkeä ja mitä ajankohtaisin. Opinnäytetyössä tunnistettiin automatisoitavissa olevia prosessien manuaalisia työvaiheita ja laadittiin tiekartta ohjelmistorobotiikan käyttöönottoon etenemiseen. Lisäksi Hartikainen kokosi oivallisen jäsennyksen erilaisista automatisointiratkaisuista. Opinnäytetyön tulokset ovat hyödynnettävissä Valtorin lisäksi myös muissa valtionhallinnon organisaatioissa. Pekka Hartikaisen opiskelu robotiikan parissa ei ole päättynyt opinnäytetyöhön, vaan hän jatkaa alan opintoja Ohjelmistorobotiikalla uutta liiketoimintaosaamista -korkeakouludiplomikoulutuksessa.

Vuosittain järjestettävän Vuoden opinnäytetyö -kilpailun tavoitteena on nostaa esiin innovatiivisia opinnäytetöitä, jotka tarjoavat oman aihealueensa ammatilliseen toimintaan hyötyjä nyt ja lähitulevaisuudessa. Palkittavat opinnäytetyöt valitsi raati, jossa olivat yliopettaja Ari Talkkari, lehtori Atte Korte ja tietoasiantuntija Kaisa Varis. Raadin puheenjohtajana toimi yliopettaja Tarja Kupiainen.

Karelian opinnäytetyöt on vapaasti luettavissa theseus.fi -palvelussa.