Maailma muuttuu, Eskoseni, ja niin muutumme mekin täällä Pohjois-Karjalassa – halusimme tai emme. Näillä hetkillä ratkaistaan, ovatko tulevaisuutemme Pohjois-Karjalaa autiot tuvat ja keskustelu siitä, kuka ne viimeiset valot sammuttaa. Vai ovatko tulevaisuuttamme kuitenkin elinvoimaiset yritykset ja ympäristö, jossa on hyvä tehdä työtä, olla ja elää tästä eteenkin päin?
Jos, ja toivottavasti kun, haluamme rakentaa jälkimmäistä skenaariota, tarvitsemme alueellemme uusia osaajia. Kun kansallinen väestönkehitys on vielä odotettuakin nopeammassa laskussa, on katseemme kohdistettava omien rajojen ulkopuolelle. Meidän on rakennettava toimivia työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton polkuja.
Miten sitten toimivia polkuja rakennetaan? Työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton rakentaminen edellyttää ennen kaikkea hyvää ja systemaattista maakunnallista yhteistyötä. Lisäksi tarvitaan eri toimijoiden tuottamia toimivia kansainvälisten opiskelijoiden ja työntekijöiden palvelukokonaisuuksia työvoiman tarpeita ennakoiden.
Karelia-ammattikorkeakoulu on nostanut alueen kansainvälistämisen ja osaajapulaan vastaamisen yhdeksi sen strategian kärjistä. Samaa tärkeää työtä tekevät myös alueen muut koulutus- ja kehittämisorganisaatiot sekä yritykset. Meneillään on useita eri kokoonpanojen kansainvälisten osaajien rekrytoinnin, ohjauksen ja kotoutumisen kehittämishankkeita. Koulutusperäisen maahanmuuton osalta täytyy katsoa koko koulutusketjua, että maakunnassamme on pitkälläkin aikavälillä varantoa koulutusasteelta toiselle ja työelämään siirtymiseen. Kokonaisuutta ollaan parhaillaan kehittämissä ja rakentamassa Karelian, Itä-Suomen yliopiston, Riverian ja yleissivistävän toisen asteen koulutuksen yhteistyönä. Yleissivistävän koulutuksen pilottitoimija on Kitee, missä on onnistuneesti kehitetty opiskelijarekrytointia Venäjän lähialueilta.
Toimivat polut edellyttävät myös sisällöltään erinomaisen hyvää ja laadukasta koulutusta, jota kehitetään sekä alueellisena että kansainvälisenä yhteistyönä. Kilpailukykyiset kansainväliset tutkinnot, sujuvat siirtymät koulutusasteelta toiselle ja joustavat opintopolut ovat pian kultaakin kalliimpia. Uusiin ulottuvuuksiin tässä kehittämistyössä päästään Karelian uudessa ”Eurooppalaiset yliopistot” lippulaivahankkeessa, jossa viiden korkeakoulun yhteistyönä rakennetaan kansainvälinen virtuaalinen ja fyysinen kampus yhteisine tutkinto- ja joustavan oppimisen polkuineen. Tämä antaa osaajien houkutteluun aivan uudenlaisia valtteja.
Suuret laskevan väestönkehityksen maat ovat jo alkaneet kilpailla maahanmuuttajista. Tilanne ei tästä helpotu vaan kilpailu tulee kiristymään. Kansallisen maahanmuuton kehittämiskäytänteiden ja osaajien houkuttelun kanssa alkaa olla jo kova kiire. Otetaan haasteet tosissamme ja hyödynnetään mahdollisuudet – Pohjois-Karjalan tulevaisuus tehdään tänään!
Liisa Timonen
Karelia-ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden päällikkö ja useiden kansallisten työryhmien asiantuntijajäsen
(Artikkeli on julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa)