Lukiolaisille työelämän taitokortteja avuksi kesätöihin

Joensuun lukiolaiset innostuivat mahdollisuudesta opiskella työelämän taitoja Karelia-ammattikorkeakoulun opintoina jo lukion aikana väyläopintojen kautta. Opinnot ovat lukiolaisille maksuttomia ja ainoastaan pätevyyksiä tuottavista hygienia- ja anniskelupassista sekä työturvallisuuskortista peritään 10-15 euron maksu itse kortista. 

– Opiskelijat pääsevät nyt kurkistamaan millaista ammattikorkeakoulun opiskelu on ja suorittamaan esimerkiksi kesätöissä tarvittavia pätevyyksiä, kertoo jatkuvan oppimisen suunnittelija Maarita Mannelin Karelialta. Hänen tehtäviinsä kuuluu mm. lukioyhteistyö. 

Joensuun keskustan lukioiden ja Karelian välillä otettiin tänä vuonna harppaus yhteistyössä. Hygienia- ja anniskelupassi sekä työturvallisuuskortti -koulutus sovitettiin täsmäämään lukioiden jaksojärjestelmään ja lukujärjestykseen. Opiskelijat pystyivät siis helposti valitsemaan koulutukset osaksi lukio-opintoja, mikä näkyikin ennätyksellisen suurena valintamääränä. Hygieniapassi-koulutuksen valitsi 163, anniskelupassi-koulutuksen 201 ja työturvallisuuskortti-koulutuksen 49 lukiolaista.

Normaalikoulun lukion kakkosluokkalaisista kaksoset Venla ja Vilma Vottonen suorittivat sekä anniskelu- että hygieniapassit.

– Hygieniapassin tarvitsen viikonlopputöitäni varten. Pyörittelin vähän omia kurssivalintojani ja kun lukujärjestykseen mahtui myös anniskelupassi, niin samalla kertaa menee sekin. Eihän sitä tiedä, jos aikanaan kesätöihin tarvitsisi molempia, sanoo Venla.

Vilma kiittelee puolestaan, miten helppoa oli ottaa passit suoritettaviksi, kun ne sai sopimaan lukujärjestykseen. Lisäksi hän muistuttaa passien maksun olevan halvempi kuin muualla – ja toteaa lopuksi tyytyväisenä, että saahan näistä myös puolitoista lukiokurssia.

(Yhteistiedote Joensuun Normaalikoulun lukion kanssa)

Kuvassa Venla (kuvassa vasemmalla) ja Vilma Vottonen
Kuvaaja Riina Vottonen