Pohjoiskarjalaista osaamista metsäbiotaloudessa viedään Japaniin

Hanke vauhdittaa Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon välistä yhteistyötä metsäbiotaloudessa. Japanissa Pohjois-Karjala nähdään mallialueena, jonka metsäalan tuntemusta ja osaamista halutaan hyödyntää.

Vuoden 2019 lopussa Pohjois-Karjalan maakuntaliitto sekä Japanin Naganon prefektuurin aluehallinto ja Naganon Inan kaupunki allekirjoittivat yhteistyösopimukset suomalais-japanilaisen metsäbiotalousyhteistyön käynnistämiseksi. Sopimusten mukaista yhteistyötä lähdetään nyt vahvistamaan Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa kaksivuotisessa hankkeessa. 

Noin kahden miljoonan asukkaan Naganon prefektuuri on Japanin kolmanneksi metsäisin alue. Sen pinta-alasta lähes 80 prosenttia on metsää. Silti metsävarojen hyödyntäminen, metsäalan kehittäminen ja siihen liittyvä liiketoiminta ovat vielä kehittyvässä vaiheessa.

Naganon prefektuurin tavoitteena on tulla johtavaksi alueeksi metsä- ja biotalouden alalla. Kehittämistyötä varten on kerätty verorahoja, mutta siihen tarvitaan kokeneempien alueiden tukea. Pohjois-Karjala nähdään mallialueena, jonka monipuolista metsäalan tuntemusta ja osaamista halutaan hyödyntää Naganon kehityksessä.

– Käynnistynyt yhteistyö tarjoaa Pohjois-Karjalan yrityksille sekä tutkimus-, kehitys- ja koulutusorganisaatioille ainutlaatuisen mahdollisuuden osaamisen ja teknologian vientiin, kaupalliseen yhteistyöhön ja verkostoitumiseen, toteaa Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020-2022 -hankkeen projektipäällikkö Petteri Ryhänen Karelia-ammattikorkeakoulusta.

Yrityksille haetaan kumppaneita Naganosta

Koulutus- ja tutkimusosaamisen viennin lisäksi hankkeen keskeisenä tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita pohjoiskarjalaisille metsäbiotalousalan yrityksille Naganon alueelta. Kumppaneita haetaan tarvepohjaisesti mm. Japanin tärkeimmiltä toimialamessuilta ja eri tavoin toteutettavien verkostoitumistilaisuuksien kautta.

– Haemme hankkeeseen mukaan noin kymmenen yritystä, jotka ovat kiinnostuneita käynnistämään vientiä kohdealueelle. Hankkeen toteuttajien asiantuntemuksen ja verkostojen voimin pystymme tukemaan kansainvälisen yhteistyön käynnistymistä. Tavoitteena on, että yritykset löytävät vähintään yhden potentiaalisen kumppaniehdokkaan Naganon alueelta hankkeen avulla, Ryhänen kertoo.

Karelia-ammattikorkeakoulun lisäksi hanketta toteuttavat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Luonnonvarakeskus LUKE, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria ja Business Joensuu Oy. Hanke hyödyntää toiminnassaan myös Metsäkeskuksen asiantuntemusta ja Team Finland -verkostoja.                       

Pohjois-Karjalan ja Japanin Naganon metsäbiotalousyhteistyön kehittäminen 2020-2022 -hanke

Hankkeen kesto: 1.10.2020 – 30.9.2022 
Kustannusarvio: 789 825 euroa
Rahoitus: Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto 
Hanketoimijat: Karelia Ammattikorkeakoulu Oy (päätoteuttaja), Pohjois-Karjalan maakuntaliitto (osatoteuttaja), Luonnonvarakeskus LUKE (osatoteuttaja), Itä-Suomen yliopisto (osatoteuttaja), Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveria (osatoteuttaja), Business Joensuu Oy (osatoteuttaja)
Asiantuntijajäsenet: Suomen Metsäkeskus (Pohjois-Karjala), Pohjois-Karjalan ELY-keskus/Team Finland –verkostot

Lisätiedot

  • Petteri Ryhänen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu, 046 922 5621, [email protected]