Noin puolet ICT-alan yliopisto-opiskelijoista ei valmistu maisteriksi 15 vuoden kuluessa opintojen aloittamisesta paljastaa opetushallinnon tilastopalvelu. Luvut ovat samankaltaisia ammattikorkeakouluissa, joissa vain puolet suorittaa ICT-alan tutkinnon 12 vuodessa. Ilmiö on tuttu myös IT-palveluyhtiö CGI:ssä, joka päätti auttaa opintonsa kesken jättäneitä työntekijöitä viimeistelemään tutkintonsa.
CGI käynnisti yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa ohjelman, jossa loppututkintoa vaille jääneelle työntekijälle räätälöidään henkilökohtainen opintosuunnitelma opintojen loppuun saattamiseksi.
”IT-alalla on yleistä, että työelämä imaisee mukaansa jo ennen oppilaitoksesta valmistumista. Olen huomannut, että monia kesken jääneet opinnot jäävät kuitenkin harmittamaan. Siksi ehdotin työnantajalleni työn ohessa suoritettavaa koulutusohjelmaa, jonka aikana opinnot olisi mahdollisuus saattaa loppuun. CGI:n johdossa ideastani innostuttiin heti”, kertoo koulutusohjelmalle alkukipinän antanut CGI:n pääluottamusmies Jari Nevalainen.
CGI lähti selvittämään, millaista kiinnostusta yhtiön työntekijöillä olisi uudenlaiseen opinto-ohjelmaan. Taustalla vaikutti se, että yhtiö haluaa osana yhteiskuntavastuun ohjelmaansa myötävaikuttaa teknologia-alan osaamisen ja osaajien kasvuun.
”Ohjelman suosio yllätti meidät. Saimme heti kymmeniä hakemuksia kaikkialta Suomesta, ja ensimmäinen koulutusohjelma täyttyi nopeasti. Ensimmäisillä opinnot ovat jo pyörähtäneet käyntiin”, iloitsee CGI:n henkilöstöjohtaja Saara Lindfors.
Jokaiselle ohjelmaan valitulle työntekijälle luodaan oma henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan jo suoritetut opinnot. Ohjelmaan voivat osallistua myös yliopisto-opintoja suorittaneet, jotka voivat sen kautta saada ammattikorkeakoulututkinnon. Opetus on CGI:n työntekijöille maksutonta, ja se toteutetaan pääosin etänä, koska yhtiöllä on paikallisia toimipisteitä 18 eri paikkakunnalla ja henkilöstöä ympäri Suomen.
”Tutkinnosta hyötyvät kaikki osapuolet, sillä työntekijämme vahvistavat osaamistaan ja saavat myös valmistumisestaan pienen kannustepalkkion. Työnantajana me puolestaan olemme jatkossa entistäkin vahvempi toimija esimerkiksi julkisissa kilpailuissa, joissa projekteihin osallistuvilta usein vaaditaan virallinen loppututkinto. Ammattikorkeakoulu saa puolestaan rahoitusta valmistuneiden mukaan, mikä kannustaa heitä huolehtimaan opiskelijoiden tutkinnon loppuun suorittamisesta”, Lindfors kertoo.
Yksi ohjelman ensimmäisten joukossa hakeneita ja opintonsa käynnistäneitä on Tommi Gynther, joka on työskennellyt CGI:llä jo useita vuosia asiantuntijatehtävissä.
”Tarinani on melko tyypillinen. Työ ja elämä veivät mennessään ennen kuin ehdin saattaa opinnot päätökseen. En usko, että olisin saanut opintojen viimeistelyä enää liikkeelle, ellei CGI olisi tarjonnut tätä mahdollisuutta. Tämä on hieno auttavan käden ojennus työnantajalta. Lisäksi on ollut kiva huomata, kuinka ajankohtaista opetus on suhteessa työelämään. Aiheet ovat relevantteja – samoista teemoista keskustellaan ja tehdään projekteja asiakkaiden kanssa”, kiittelee Gynther.
Myös Karelialle yhteistyö tässä muodossa on ensimmäinen laatuaan.
”Korkeakouluissa etsimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, kuinka voisimme kannustaa ihmisiä suorittamaan kesken jääneet opintonsa loppuun. Toivomme, että CGI:n esimerkki innostaisi myös muita yrityksiä vastaavien ohjelmien perustamiseen. Työntekijälle valmistuminen on tehty helpoksi ja kannustavaksi”, kertoo opinto-ohjauksen lehtori Joni Ranta Kareliasta.
Lähde: www.cgi.fi