Artik­keli: Eras­muk­sen uudet tuulet

Erasmus+ -ohjelma 2021-2027 päivit­tää korkea­kou­lu­jen työka­lu­pak­kia oppi­mi­seen liit­ty­vän kansain­vä­li­sen liik­ku­vuu­den ja kump­pa­nuus­hank­kei­den osalta. Uusi Erasmus+ tuo korkea­kou­luille vanho­jen tuttu­jen toimin­to­jen lisäksi tarjolle mm. moni­muo­toi­set inten­sii­vi­kurs­sit ja lyhyt­vaih­dot. Ympä­ris­tö­vas­tuul­li­suus, osal­li­suus ja digi­taa­li­suus sekä globaali ulot­tu­vuus ovat uuden ohjel­man kulmakiviä.

Erasmus jo vuodesta 1987

Erasmus-ohjelma on kansain­vä­lis­tä­nyt korkea­kou­luja jo yli 30 vuoden ajan. Yli 3000 Kare­lian (ml. PKAMK) opis­ke­li­jaa on saanut opin­toi­hinsa ja elämäänsä uusia näkö­kul­mia ja ymmär­rystä, kult­tuu­rien välisiä kohtaa­mi­sia, henki­lö­koh­tai­sia ja amma­til­li­sia verkos­toja ja kieli­tai­toa opis­ke­li­ja­vaih­to­jen kautta. Toiminta on edis­tä­nyt myös koti­kan­sain­vä­lis­ty­mistä, kun vuosit­tain noin sata opis­ke­li­jaa ja kymme­niä kolle­goja eri puolilta Euroop­paa ja kauem­paan­kin on tullut vaih­toon Kareliaan.

Erasmus on vuosien varrella, EU:n ohjel­ma­kausien rytmissä, luonut nahkansa useita kertoja ja muovan­nut korkea­kou­lu­jen kansain­vä­li­sen toimin­nan käytän­töjä, palve­luja ja laadun­var­mis­tuk­sen tapoja, jotka ovat levin­neet myös muulla rahoi­tuk­sella toteu­tet­ta­vaan kv-toimin­taan. Näistä tärkeim­piä liene­vät luku­kausi­mak­suista luopu­mi­nen vaihto-opis­ke­lu­toi­min­nassa sekä ulko­mailla tehtä­vien opin­to­jen suun­nit­telu etukä­teen, niin että ne voidaan sisäl­lyt­tää koti­kor­kea­kou­lussa suori­tet­ta­vaan tutkintoon.

Harjoit­te­lu­vaih­to­jen ja muun kuin opetus­hen­ki­lö­kun­nan kansain­vä­li­sen liik­ku­vuu­den mahdol­lis­ta­mi­nen sekä inten­sii­vi­kurs­sit ja erilai­set kehit­tä­mis­han­ke­toi­min­not ovat olleet terve­tul­leita lisä­pa­li­koita laaje­ne­vaan ohjel­maan. Vuodesta 2014 lähtien Erasmus+ -sateen­var­jon alle ovat kuulu­neet kaikki koulu­tusas­teet ja nuoriso- ja urheilusektori.

Vihreys, digi­taa­li­suus ja osal­li­suus uuden Eras­muk­sen painopisteinä

Alkavan 2021-2027 ohjel­ma­kau­den Erasmus+ haluaa vastata globaa­lei­hin haas­tei­siin ja olla edel­tä­jäänsä vihreämpi ja digi­taa­li­sempi. Se tukee aktii­vista kansa­lai­suutta ja osal­li­suutta, ja tarjoaa erityistä tukea niille ryhmille, joille olisi muuten hankala osal­lis­tua ohjel­maan. Uudessa Eras­muk­sessa on myös laajempi globaali ulottuvuus.

Korkea­kou­luille uusi Erasmus+ ja erityi­sesti sen liik­ku­vuus­pro­jek­tit tarjoa­vat digi­ta­li­saa­tion myötä hallin­nol­li­sia mullis­tuk­sia ja ehkä helpo­tus­ta­kin, mutta myös pään­vai­vaa proses­sien ja toimin­ta­ta­po­jen päivit­tä­mi­sessä. Digi­taa­li­suu­den keskiössä on kunnian­hi­moi­nen Euro­pean Student Card -aloite. Alku­vai­heessa siir­ry­tään solmi­maan korkea­kou­lu­jen väliset sopi­muk­set ja teke­mään opis­ke­li­joi­den lear­ning agree­men­tit sähköi­sesti.  Jatkossa on tarkoi­tus siirtää opin­to­suo­ri­tuk­sia euroop­pa­lais­ten korkea­kou­lu­jen välillä Erasmus Without Paper (EWP) -raja­pin­toja käyttäen.

Toisaalta digi­ta­li­saa­tio mahdol­lis­taa jous­ta­vam­mat ja aiempaa moni­muo­toi­sem­mat vaih­to­mah­dol­li­suu­det, joissa on mukana virtu­aa­li­nen elementti. Inten­sii­vi­kurs­sit, joissa Karelia oli 2007-2014 -ohjel­ma­kau­della aktii­vi­sesti mukana, palaa­vat takai­sin ohjel­maan. Uuden Eras­muk­sen inten­sii­vi­kurs­sit (blended inten­sive program­mes) ovat moni­muo­toi­sia ja niiden hallin­noin­tia on aiem­masta huomat­ta­vasti helpo­tettu. Inten­sii­vi­kurs­sei­hin kuuluu 5 – 30 päivän liik­ku­vuus­jakso ja pakol­li­nen virtu­aa­lie­le­mentti. Inten­sii­vi­kurs­seja haetaan korkea­kou­lun normaa­lin liik­ku­vuus­tu­ki­ha­ke­muk­sen yhteydessä.

Terve­tul­leena uutena toimin­tona on yksi­löi­den lyhyt­kes­toi­nen moni­muo­to­liik­ku­vuus, joka sovel­tuu esim. perheel­li­sille tai yamk-opis­ke­li­joille, joiden ei ole mahdol­lista lähteä pitkään vaih­toon. Henki­lös­tölle on tarjolla digi­tai­toja kehit­tä­viä koulut­tau­tu­mis­jak­soja ja opet­ta­ja­vaihto voi sisäl­tää myös yhteis­työ­kor­kea­kou­lun henki­lös­tön kouluttamista.

Korkea­kou­lu­jen pääsy­lip­puna Erasmus+ -ohjel­maan toimii Erasmus Charter for Higher Educa­tion 2021-2027, joka on Kare­lialle myön­netty ja jonka peri­aat­tei­siin Karelia on sitoutunut.

Kare­liassa Eras­muk­sen liik­ku­vuus­tuen (ml. moni­muo­toi­set inten­sii­vi­kurs­sit) hakee ja halli­noi kv-palve­lut. Eras­muk­sen erilais­ten kump­pa­nuus­hank­kei­den hake­mi­sessa avustaa TKI-palvelut.

Lisä­tie­toja: https://www.oph.fi/fi/kehittaminen-ja-kansainvalisyys/erasmus-ohjelma-2021-2027

Kirjoit­taja: Katriina Korho­nen, kansain­vä­lis­ten asioi­den suun­nit­te­lija, Erasmus-koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu