Karelian vuoden opinnäytetyössä kartoitettiin Vuoksen vesistön risteilymatkailun mahdollisuuksia

Karelia-ammattikorkeakoulun vuoden 2020 opinnäytetyöksi on valittu restonomi (AMK) Sara Oravuon opinnäytetyö Vuoksen vesistön vesiliikenteen toimintaympäristön kartoittaminen risteilytoiminnan kehittämiseksi. Opinnäyte on tehty naviSaimaa-hankkeen toimeksiannosta.

Karelian vuoden opinnäytetyö -kilpailun teemana oli tällä kertaa kestävä elinvoima. Teemalla haluttiin nostaa esiin erityisesti sellaisia innovatiivisia opinnäytetöitä, jotka tarjoavat keinoja alueellisen elinvoimaisuuden edistämiseen.

Sara Oravuon opinnäytetyössä kartoitettiin Vuoksen vesistön vesiliikenteen toimintaympäristöjä sisävesiristeilyliiketoiminnan kehittämisen edistämiseksi. Toiminnallisen opinnäytetyön tuloksena syntyi Saimaa Guide -opas, josta löytyy koottuna tietoa Vuoksen vesistön risteilymatkailun kannalta tärkeimpien kaupunkien satamista, tapahtumista sekä luontokohteista. Myös sisävesiristeilyyn olennaisesti liittyviä lakeja ja säädöksiä on esitelty oppaassa erityisesti risteilytoimijoiden näkökulmasta.

Saimaa Guide -opas on kohdennettu ensisijaisesti uusille risteilymatkailun toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita laajentamaan liiketoimintaansa Vuoksen vesistön alueelle.

NaviSaimaa-hankkeen edustaja Kaisa Hirvonen toteaa, että opinnäytetyölle oli aito tarve ja siitä on ollut hyötyä niin Saimaan vesiliikenteen kehittämishankkeelle kuin muillekin hankkeille ja toimijoille:

– Saran työ on saanut paljon kiitosta selkeyden, oppaan erinomaisen visuaalisen ilmeen sekä tietojen kattavuuden osalta. Työtä on jaettu ahkerasti myös kansainvälisille toimijoille. Näin toimeksiantajan näkökulmasta olemme erittäin tyytyväisiä työn lopputulokseen sekä yhteistyöhön Saran sekä Karelia-amk:n kanssa.

Sara Oravuon opinnäytetyön perustana oleva toimeksianto oli tavanomaista vaativampi sisältäen englanninkielisen vesiliikenneoppaan laatimisen. Opinnäytetyö palvelee Itä-Suomen alueen kehittämistä, ja toteuttaa osaltaan kansallisessa matkailun kehittämisstrategiassa julkituotua tavoitetta kehittää vesistömatkailua.  

Vuoden opinnäytetyön valinnan teki Karelia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyöryhmä.