Euroop­pa­lai­sen yrit­tä­jyy­den edis­tä­mis­kil­pai­lun Suomen ehdok­kaat valittu

Euroop­pa­lai­sen yrit­tä­jyy­den edis­tä­mis­kil­pai­lun kansal­li­sen karsin­nan voit­ta­jat ovat Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Draft Program -yrit­tä­jyys­oh­jelma Joen­suusta ja Kuopion kaupun­gin Kuopio Living Lab -tuote­ke­hi­tys- ja testauspalvelukonsepti.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Draft Program -yrit­tä­jyys­oh­jelma pääsee kilpai­le­maan Euroo­pan tasolle yrit­tä­jyy­den edis­tä­mi­sen kilpai­lusar­jassa ja Kuopio Living Lab liike­toi­min­taym­pä­ris­tön paran­ta­mi­sen ja digi­taa­li­sen siir­ty­män tuke­mi­sen kilpailusarjassa.

Kilpai­lun sään­tö­jen mukai­sesti kaksi kansal­li­sen karsin­nan parasta pääse­vät jatkoon ja valit­tu­jen ehdok­kai­den tulee olla eri sarjoista. Kaik­ki­aan sarjoja on kuusi.

Korkea-arvoi­nen tuoma­risto valit­see lopul­li­set voit­ta­jat, jotka julkis­te­taan marras­kuussa 2021 järjes­tet­tä­vässä palkin­to­jen­ja­ko­ti­lai­suu­dessa. Pääpal­kinto voidaan antaa mille tahansa sarjalle ja se myön­ne­tään hake­muk­selle, jolla katso­taan olevan luovin ja inspi­roi­vin yrit­tä­jyys­aloite Euroopassa.

Draft Program -yrit­tä­jyys­oh­jel­massa paikal­li­sia hyviä käytän­töjä siir­re­tään muille alueen aloit­ta­ville yrittäjille

Draft Program on viiden itäsuo­ma­lai­sen oppi­lai­tok­sen yhtei­nen pieni, mutta inno­va­tii­vi­nen yrit­tä­jyys­oh­jelma. Ohjelma tarjoaa mikro­ra­hoi­tusta ja valmen­nusta opis­ke­lija-, henki­lö­kunta- ja alum­ni­tii­meille. Ohjel­massa on kehi­tetty tutki­van yrit­tä­jyy­den toimin­ta­malli, missä jokai­nen asia­kas­tiimi nähdään tutki­mus­ret­ki­kun­tana, joka tuottaa paikal­li­sesti rele­vant­tia toimia­las­pe­si­fiä tietoa. Yrit­tä­jyys­val­men­ta­jat, eli tutki­vat yritys­ke­hit­tä­jät, muun­ta­vat tiimien kanssa työs­ken­te­lystä saadut opit niin kutsu­tuiksi hyöty­jul­kai­suiksi. Hyöty­jul­kai­sut ovat käytän­nöl­li­siä blogeja, videoita, podcas­teja ja oppaita, jotka siir­tä­vät paikal­li­sia toimia­las­pe­si­fejä hyviä käytän­töjä muille aloit­ta­ville yrit­tä­jille alueella. Ohjel­masta on viime vuosina synty­nyt vajaa kymmen­kunta yritystä vuosit­tain. Hyöty­jul­kai­suja on viimei­sen 12 kuukau­den aikana synty­nyt yli 60 kpl.

Kuopio Living Lab mahdol­lis­taa terveys- ja hyvin­voin­ti­tek­no­lo­gia-alan yrityk­sille inno­va­tii­vi­sen tavan kehit­tää palve­luja ja tuotteita

Kuopio Living Lab on kolmen asian­tun­ti­jaor­ga­ni­saa­tion, Kuopion yliopis­tol­li­sen sairaa­lan, Kuopion kaupun­gin ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun muodos­tama tuote­ke­hi­tys- ja testaus­pal­ve­lu­kon­septi. Kuopio Living Labin tavoit­teena on tukea terveys- ja hyvin­voin­ti­tek­no­lo­gia-alan yrityk­siä ja tarjota niille mahdol­li­suus kehit­tää tuotet­taan tai palve­lu­aan aidossa käyt­tä­jäym­pä­ris­tössä. Kehi­tet­tävä asia voi olla idea, proto­tyyppi tai valmis tuote. Aito testausym­pä­ristö ja esimer­kiksi ikään­ty­neen kunta­lai­sen, läheis­ten ja hoito­työn­te­ki­jöi­den osal­lis­ta­mi­nen yhteis­ke­hit­tä­mi­seen mahdol­lis­ta­vat tuote­ke­hi­tyk­sen asia­kas­läh­töi­syy­den ja poti­las­tur­val­li­suu­den ja sitä kautta entistä parem­pien tuot­tei­den mark­ki­noille saat­ta­mi­sen. Kuopio Living Labin toiminta tukee osal­li­suutta ja elin­kei­noe­lä­mää sekä vaikut­taa hyvin­voi­van elin- ja asui­nym­pä­ris­tön rakentamiseen.

Lisä­tie­dot:

kansal­li­sen kilpai­lun yhteys­hen­kilö, neuvot­te­leva virka­mies, Jaana Valko­kal­lio, TEM, p. 0295 064 932

Draft Program-yrit­tä­jyys­oh­jelma

Kuopio Living Lab

Euroop­pa­lai­nen yrit­tä­jyy­den edis­tä­mis­pal­kinto TEM:n verkkosivulla

Lisä­tie­toa kilpai­lusta Euroo­pan komis­sion sivuilla

Tiedote 31.3.2021: Kilpailu euroop­pa­lai­sen yrit­tä­jyy­den edis­tä­mis­pal­kin­nosta käynnistyy