lumikenkää asettava mies

Ammattikorkeakouluilla on valtava rooli maaseudun kehittämisessä

Pohjoisen Periferian ja Arktiksen (NPA) -ohjelman kansallinen yhteyshenkilö Paula Mikkola Lapin liitosta korostaa ammattikorkeakoulujen merkittävää roolia ohjelman toteuttamisessa sekä ylipäänsä maaseudun kehittämisessä.

Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kansainväliseen kehittämistoimintaan myös pienille toimijoille, mutta samalla myös esimerkiksi ammattikorkeakouluille ja tutkimuslaitoksille mahdollisuuden tehdä myös soveltavaa ja yrityselämää palvelevaa tutkimusta. Vaikka kyse on Euroopan mittakaavassa pienestä ohjelmasta, pohjoisten maaseutumaisten alueiden mittakaavassa kyse on erittäin merkittävästä kehittämisinstrumentista.

Karelia-ammattikorkeakoulu on ollut erityisen aktiivinen toimija NPA-ohjelmassa jo yli 15 vuoden ajan. Kuluneella seitsenvuotisella ohjelmakaudella Karelia on toteuttanut noin kymmentä hanketta liittyen erityisesti maaseudun yrittäjyyden kehittämiseen, palveluiden tuotantoon sekä uusiutuvaan energiaan. Ohjelman taloudellinen merkitys on ollut yli kaksi miljoonaa euroa.

Paula Mikkola korostaa, että kansainvälinen yhteistyö tuo lisäarvoa maaseudun kehittämiseen nimenomaan inspiraation ja samanmielisten ihmisten kohtaamisen kautta.

– Tutustuminen samankaltaisiin syrjäisiin alueisiin eri puolilla pohjolaa ja yritystoimintaan siellä voi tuoda inspiraatiota kehittää yritystoimintaa uudella tavalla myös meillä Suomessa. Vastavuoroisesti voimme levittä myös hyviä suomalaisia käytänteitä muille alueille, Mikkola sanoo.

Kansainvälinen yhteistyö auttaa myös näkemään, että maaseudun kehittäminen on yhtä haasteellista joka puolella, ja tietynlainen maaseutu–kaupunki-vastakkainasettelu on olemassa muuallakin. Myöskin yritysten rakenne on hyvin samankaltainen: maaseutualueilla korostuvat mikro-kokoluokan yritykset ja itsensä työllistäminen, ja on erittäin tyypillistä, että yritystoiminta koostuu useista erilaisista liiketoiminnan virroista.

Kirjoittaja:
Helena Puhakka-Tarvainen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu