Karelian lukioväylä – uusi mahdollisuus lukiolaisille

Karelia-ammattikorkeakoulun uusi lukioväylä mahdollistaa ammattikorkeakoulu opintoihin tutustumisen ja hakeutumisen tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa ilman valintakoetta. Lukioväyläopintoja voi suorittaa nyt syksystä alkaen seuraavilla koulutusaloilla: sosionomi, sairaanhoitaja, fysioterapia ja restonomi. Ensi vuonna mukaan tulevat insinöörikoulutukset. Ensimmäinen mahdollinen erillishaku lukioväyläläisille on toukokuussa 2022.

Lukiolaiset suorittavat lukioväylään kuuluvat 15 opintopisteen opinnot Karelian avoimen AMK:n kautta. Avoimen AMK:n opinnot ovat avoimia kaikille pohjakoulutuksesta, iästä ja tavoitteista riippumatta. Lukioväylän opinnoilla tähdätään kuitenkin päämäärätietoisemmin kohti tutkintoa.

– Haluamme Kareliassa mahdollistaa jatkuvan oppimisen, edesauttaa katkeamattomien koulutuspolkujen rakentamista ja nuoren siirtymistä lukiosta korkea-asteelle ja siksi olemme perustaneet uuden Karelian lukioväylän, iloitsee jatkuvan oppimisen suunnittelijana toimiva Maarita Mannelin.

– Opinnot voi suorittaa lukion aikana tai viimeistään vuosi lukiosta valmistumisen jälkeen. Näin ollen lukio-opinnot eivät kuormitu liikaa ja toisaalta mahdollinen välivuosi voidaan hyödyntää hyvin. Uusi väylä helpottaa merkittävästi nuoren matkaa kohti työelämää.

Elinikäisen oppimisen ja koulutuksen merkitys yksilölle on laajasti tunnustettu. Koulutus ja osaaminen tarjoavat myös mahdollisuuden osallisuuteen ja toimijuuteen. Ammattikorkeakoulujen tuleekin tarjota mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen. Lisäksi uusi lukiolaki velvoittaa lukioita ja korkeakouluja yhteistyöhön. 

Lisätietoja