Karelia www sivut lean

Lean Six Sigmalla yritys­ten apuna

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on vuosien varrella koulut­ta­nut merkit­tä­vän määrän Lean Six Sigma –kehit­tä­mis­osaa­jia Pohjois-Karjalaan.

Toimin­nan paran­ta­mi­seen tähtää­vät Lean Six Sigma -mene­tel­mät ovat vakiin­nut­ta­neet paik­kansa maail­malla tuotan­nol­li­sissa yrityk­sissä ja palve­lu­yri­tyk­sissä. Yritys­ten kiin­nos­tuk­sen sekä Lean Six Sigma -osaa­mi­sen kasvu Suomessa on lisän­nyt kysyn­tää myös Pohjois-Karja­lassa. Tämä yrityk­sistä ja yhtei­söistä kuulu­nut signaali huomat­tiin Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa jo vuonna 2013.

– Leanistä kiin­nos­tu­neita oli jo pieni joukko Kare­lias­sa­kin, ja näimme tässä selkeästi kehi­tet­tä­vän osaa­mis­tee­man ja mahdol­li­suu­den auttaa yrityk­siä. Lähdimme tietoi­sesti kasvat­ta­maan asian­tun­ti­joi­demme osaa­mista ja kehit­tä­mään omia tuot­teita, kertoo palve­lu­lii­ke­toi­min­nan pääl­likkö Harri Mikko­nen.

Lean Six Sigma koostuu Leanistä ja Six Sigmasta. Lean on asia­kas­läh­töi­nen proses­si­joh­ta­mi­sen malli ja Six Sigma liittää siihen tilas­to­tie­tee­seen perus­tu­vat työka­lut, joiden avulla proses­sissa synty­neitä virheitä pysty­tään mittaa­maan. Lean Six Sigma paran­nus­pro­jek­teissa voidaan saavut­taa erin­omai­sia talou­del­li­sia tuloksia.

Kare­lian Belt -koulu­tuk­set perus­tu­vat Six Sigma ISO 13053-stan­dar­diin. Karelia on järjes­tä­nyt yhteis­työ­kump­pa­ninsa Quality Knowhow Karja­lai­nen Oyn kanssa Joen­suussa myös Lean Six Sigma Black Belt -koulutusta.

Kare­lian koulut­taa valtakunnallisesti

Nykyään Kare­lian Lean Six Sigma -kehit­tä­mis­osaa­mi­sesta ollaan kiin­nos­tu­neita ympäri Suomea. Osal­lis­tu­jia koulu­tuk­sissa on ollut noin 500, ja paran­ta­mis­pro­jek­teja on tehty satoja. Lean Six Sigma -osaa­mista siir­re­tään Kare­liasta yrityk­siin kaikkia mahdol­li­sia jatku­van oppi­mi­sen väyliä pitkin.

Karelia on jakanut Lean Six Sigma -opin­toja tekno­lo­giao­saa­mi­sen johta­mi­sen YAMK -tutkin­to­kou­lu­tuk­sen ja kone- ja tuotan­to­tek­nii­kan ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon johta­van koulu­tuk­seen kuulu­vina opin­toina, avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toina sekä tilaus­kou­lu­tuk­sina yrityk­sille ja yhteisöille.

Lean Six Sigman ensim­mäi­sen tason, Yellow Belt -koulu­tuk­sen, suorit­taa nykyään avoi­messa ammat­ti­kor­kea­kou­lussa vuosit­tain noin 80 opis­ke­li­jaa. Koulu­tus on ollut tarjolla myös valta­kun­nal­li­sella Campus Online -tarjottimella. 

Koulu­tus keskit­tyy vahvasti oman työn kehit­tä­mi­seen, joka on kysyt­tyä osaa­mista työmark­ki­noilla. Karelia onkin sisäl­lyt­tä­nyt kysei­sen koulu­tuk­sen osaksi järjes­tä­mi­ään työvoimakoulutuksia.

Yrityk­set hank­ki­vat vihreitä vöitä

Toinen taso, Green Belt -koulu­tus, toteu­te­taan työelä­mälle avoi­mena koulu­tuk­sena 1–2 kertaa vuodessa. Yrityk­set hank­ki­vat Green Belt -koulu­tusta henki­lös­töl­leen, kun halua­vat integroida Lean Six Sigma -mene­tel­mät yrityk­sen kehit­tä­mi­sen toimintakulttuuriin.

Karelia on toteut­ta­nut myös Black Belt -koulu­tusta yhteis­työssä Quality KnowHow Karja­lai­nen Oyn kanssa.  Black Belt -tasoi­nen osaa­mi­nen halut­tiin mahdol­lis­taa alueen yrityk­sille luon­nol­li­nen jatku­mona Kare­lian toteut­ta­mien Belt -koulu­tus­ten jälkeen.

Keväällä 2021 käyn­nis­tyi jo toinen Black Belt -toteu­tus. Lean Six Sigma mene­tel­mien muka­naan tuoma kehit­tä­mis­osaa­mi­nen luo alueen yrityk­siin uutta osaa­mista, joka vahvis­taa yritys­ten elin­voi­mai­suutta ja kilpai­lu­ky­kyä. Moni yritys on lähte­nyt mukaan haet­tu­aan koulu­tusta varten Pohjois-Karja­lan ELY-keskuk­sen TäsmäKoulutus-tukea.

Kare­liassa viisi mustaa vyön suorittanutta

Kare­liassa on panos­tettu Lean Six Sigma -mene­tel­mien levit­tä­mi­seen ja jatku­vaan paran­ta­mi­seen. Nyt Kare­lian Lean-asian­tun­ti­ja­tii­missä toimii 6 aktii­vista jäsentä.

Lean Six Sigma on tullut osaksi myös Kare­lian laatu­työtä. Kare­lian henki­lö­kun­nassa on syksyllä 2021 viisi Black Beltin, noin 20 Green Beltin ja lukui­sia Yellow Beltin suorittaneita.

Kare­lian Lean-asian­tun­ti­ja­tiimi:

  • Jyri Roihu­vuo, lehtori, Lean Six Sigma -kouluttaja
  • Jarno Merta­nen, lehtori, Lean Six Sigma -kouluttaja
  • Jari Uimonen, lehtori, Lean Six Sigma -kouluttaja
  • Jani Kangas, lehtori, Tilas­to­tiede ja Minitab -kouluttaja
  • Heli Makko­nen, yliopet­taja, Lean Six Sigma -kouluttaja
  • Petri Laiti­nen, lehtori, Lean Six Sigma ja kette­rät mene­tel­mät -kouluttaja

Lean Six Sigma -paran­nus­pro­jek­teja Kare­liassa tehdään vuosit­tain useita. Ne liit­ty­vät myös järjes­tet­tyi­hin Green Belt -koulu­tuk­siin, joissa Kare­lian henki­lös­tön jäseniä on aina mukana. 

Lisäksi Lean Six Sigma -mene­tel­miä hyödyn­ne­tään stra­te­gi­sissa- ja kehit­tä­mis­pro­jek­teissa ja useissa tutki­mus- ja kehityshankkeissa.

Kirjoit­taja:
Anne Prepula, palve­lu­lii­ke­toi­min­nan koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu