Matkalla uudenlaiseksi kansainväliseksi toimijaksi

Kansainvälisen yhteistyön ja kumppanuuksien kehittäminen on pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä. Karelia 2030 -strategiakauden koulutuksen kansainvälistämisen juuret ovat syvällä aiempien vuosien ja vuosikymmenten työssä, jota eri aloilla on viety monien asiantuntijoiden voimin eteenpäin.

Parhaimmillaan kumppanuudet ovat kehittyneet hanke-, koulutus- ja muuna yhteistyönä syvällisiksi, vaikuttaviksi ja monipuolisiksi verkostoiksi, joissa rakennetaan korkeakoulujen, yritysten ja alueiden yhteistä kestävää tulevaisuutta. Hyvä esimerkki tästä on vuoden 2020 lopulla käynnistynyt INVEST-hanke.

Sitä koordinoi yksi Karelian pitkäaikaisimmasta kansainvälisistä kumppaneista, Slovakian University of Agriculture, jonka kanssa on tehty yhteistyötä tehty 1990-luvun puolivälistä asti. Taipaleelle on mahtunut muun muassa yhteisen kolmen kuukauden mittaisen kansainvälisen maaseudun kehittämisen Eureka-moduulin kehittäminen ja toteuttaminen yli 10 vuoden ajan (vuoteen 2011 saakka).

Yhteistyötä on tehty myös esimerkiksi EU-Kanada-ohjelmasta rahoitetussa uusiutuvan energian osaamista edistäneessä BioPower -hankkeessa (2013–2015) sekä Erasmus-ohjelman tietoyhteenliittymät -ohjelmasta rahoitetussa kestävää aluekehittämistä ja yrittäjyyttä edistäneessä ERDI-hankkeessa (2016–2018).

Yhteistyö on vaatinut sitoutumista, suunnittelua, joustavuutta, avoimuutta, luottamusta ja halua rakentaa yhteistä tulevaisuutta silloinkin, kun se ei ole ihan helppoa tai sujuvaa. 

INVEST on korkeakoulujen kehittämisen lippulaiva

INVEST-hanke on rahoitettu Erasmus+:n Eurooppalaiset korkeakoulut -ohjelmasta. Kyseessä on korkeakoulujen kehittämisen lippulaivaohjelma, jolla halutaan saada aikaan pysyviä ja syvästi vaikuttavia muutoksia korkeakoulujen rakenteisiin, toimintatapoihin ja osaamiseen.

Mukana on viisi korkeakoulua Slovakiasta, Belgiasta, Hollannista, Kreikasta ja Suomesta. Näiden viiden korkeakoulun yhteenlaskettu opiskelijamäärä on yli 45 000, alumnien määrä yli 100 000, tutkimusryhmien yli 200 ja henkilöstöäkin on lähes 3 000.

Strategiakauden lopussa Karelia tulee olemaan aivan uudenlainen kansainvälinen toimija ja kokoaan suurempi alueellinen vaikuttaja.

Mukana olevien korkeakoulujen tavoitteena on vahvistaa rooliaan niin kansainvälisenä kouluttajana kuin tutkimus- ja kehittämistoimijanakin. Hankkeen budjetti on 4,9 miljoonaa euroa, josta Karelian osuus on noin miljoona euroa. Hanke kestää vuoden 2023 loppuun saakka mutta tulokset tulevat olevaan pysyvä osa Karelian toimintaa. 

INVESTin ohella meneillään on paljon muuta kansainvälistä koulutuksen kehittämistyötä. Työn alla ovat ikäosaamisen kansainvälisen maisteriohjelman kehittäminen, IT-opintopolun rakentaminen, urheiluyrittäjyyden osaamisen ja valmennuksen työkalujen kehittäminen, uniterveyden ja työhyvinvoinnin yhteispelin edistäminen koulutuksessa, henkilöstöjohtamisen osaamisen kehittäminen, digitaalisten ohjaustyökalujen haltuunotto ja vaikka mitä muuta.

Strategiakauden lopussa Karelia tulee olemaan aivan uudenlainen kansainvälinen toimija ja kokoaan suurempi alueellinen vaikuttaja.

Kirjoittajat:
Liisa Timonen, kansainvälisten asioiden päällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu