Matkalla uuden­lai­seksi kansain­vä­li­seksi toimijaksi

Kansain­vä­li­sen yhteis­työn ja kump­pa­nuuk­sien kehit­tä­mi­nen on pitkä­jän­teistä ja tavoit­teel­lista työtä. Karelia 2030 -stra­te­gia­kau­den koulu­tuk­sen kansain­vä­lis­tä­mi­sen juuret ovat syvällä aiem­pien vuosien ja vuosi­kym­men­ten työssä, jota eri aloilla on viety monien asian­tun­ti­joi­den voimin eteenpäin. 

Parhaim­mil­laan kump­pa­nuu­det ovat kehit­ty­neet hanke-, koulu­tus- ja muuna yhteis­työnä syväl­li­siksi, vaikut­ta­viksi ja moni­puo­li­siksi verkos­toiksi, joissa raken­ne­taan korkea­kou­lu­jen, yritys­ten ja aluei­den yhteistä kestä­vää tule­vai­suutta. Hyvä esimerkki tästä on vuoden 2020 lopulla käyn­nis­ty­nyt INVEST-hanke.

Sitä koor­di­noi yksi Kare­lian pitkä­ai­kai­sim­masta kansain­vä­li­sistä kump­pa­neista, Slova­kian Univer­sity of Agricul­ture, jonka kanssa on tehty yhteis­työtä tehty 1990-luvun puoli­vä­listä asti. Taipa­leelle on mahtu­nut muun muassa yhtei­sen kolmen kuukau­den mittai­sen kansain­vä­li­sen maaseu­dun kehit­tä­mi­sen Eureka-moduu­lin kehit­tä­mi­nen ja toteut­ta­mi­nen yli 10 vuoden ajan (vuoteen 2011 saakka).

Yhteis­työtä on tehty myös esimer­kiksi EU-Kanada-ohjel­masta rahoi­te­tussa uusiu­tu­van ener­gian osaa­mista edis­tä­neessä BioPower -hank­keessa (2013–2015) sekä Erasmus-ohjel­man tieto­yh­teen­liit­ty­mät -ohjel­masta rahoi­te­tussa kestä­vää alue­ke­hit­tä­mistä ja yrit­tä­jyyttä edis­tä­neessä ERDI-hank­keessa (2016–2018).

Yhteis­työ on vaati­nut sitou­tu­mista, suun­nit­te­lua, jous­ta­vuutta, avoi­muutta, luot­ta­musta ja halua raken­taa yhteistä tule­vai­suutta silloin­kin, kun se ei ole ihan helppoa tai sujuvaa. 

INVEST on korkea­kou­lu­jen kehit­tä­mi­sen lippulaiva

INVEST-hanke on rahoi­tettu Erasmus+:n Euroop­pa­lai­set korkea­kou­lut -ohjel­masta. Kyseessä on korkea­kou­lu­jen kehit­tä­mi­sen lippu­lai­vaoh­jelma, jolla halu­taan saada aikaan pysyviä ja syvästi vaikut­ta­via muutok­sia korkea­kou­lu­jen raken­tei­siin, toimin­ta­ta­poi­hin ja osaamiseen.

Mukana on viisi korkea­kou­lua Slova­kiasta, Belgiasta, Hollan­nista, Krei­kasta ja Suomesta. Näiden viiden korkea­kou­lun yhteen­las­kettu opis­ke­li­ja­määrä on yli 45 000, alum­nien määrä yli 100 000, tutki­mus­ryh­mien yli 200 ja henki­lös­töä­kin on lähes 3 000.

Stra­te­gia­kau­den lopussa Karelia tulee olemaan aivan uuden­lai­nen kansain­vä­li­nen toimija ja kokoaan suurempi alueel­li­nen vaikuttaja.

Mukana olevien korkea­kou­lu­jen tavoit­teena on vahvis­taa rooli­aan niin kansain­vä­li­senä koulut­ta­jana kuin tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­mi­ja­na­kin. Hank­keen budjetti on 4,9 miljoo­naa euroa, josta Kare­lian osuus on noin miljoona euroa. Hanke kestää vuoden 2023 loppuun saakka mutta tulok­set tulevat olevaan pysyvä osa Kare­lian toimintaa. 

INVES­Tin ohella meneil­lään on paljon muuta kansain­vä­listä koulu­tuk­sen kehit­tä­mis­työtä. Työn alla ovat ikäosaa­mi­sen kansain­vä­li­sen mais­te­rioh­jel­man kehit­tä­mi­nen, IT-opin­to­po­lun raken­ta­mi­nen, urhei­lu­yrit­tä­jyy­den osaa­mi­sen ja valmen­nuk­sen työka­lu­jen kehit­tä­mi­nen, uniter­vey­den ja työhy­vin­voin­nin yhteis­pe­lin edis­tä­mi­nen koulu­tuk­sessa, henki­lös­tö­joh­ta­mi­sen osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen, digi­taa­lis­ten ohjaus­työ­ka­lu­jen haltuun­otto ja vaikka mitä muuta.

Stra­te­gia­kau­den lopussa Karelia tulee olemaan aivan uuden­lai­nen kansain­vä­li­nen toimija ja kokoaan suurempi alueel­li­nen vaikuttaja.

Kirjoit­ta­jat:
Liisa Timonen, kansain­vä­lis­ten asioi­den pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu