kaalia leikataan ulkokeittiössä

Pandemia hidastaa mutta ei lopeta matkailun kehittämistä

Yhteinen kehittäminen rajanaapurin kanssa kannattaa, sillä matkailussa on odotettavissa turvallisempia aikoja. Kehitystyössä Karelia on jatkossakin mukana hankkeissa, joissa haetaan menestymisen eväitä erikokoisille yrityksille ympäri Pohjois-Karjalaa.

Karelia on osallistunut useisiin itärajan ylittävää matkailua tukeviin hankkeisiin yhdessä venäläisten kumppaneidensa kanssa. Yksi tuoreimmista päättyneistä on Kalitka – the development of cross-border gastronomic tourism -hanke vuosina 2018–2021.

Sen tavoitteena oli edistää karjalaiseen ruokakulttuuriin perustuvaa matkailua. Yhteinen ruokaperinne on kehittynyt Pohjois-Karjalan ja Karjalan tasavallan alueilla pitkään ennen nykyisten valtiorajojen asettumista, minkä vuoksi ruoka oli luonnollinen syy tehdä asioita yhdessä.

Matkailun kehittämisen näkökulmasta myös ruoalla on väliä. Noin 80 prosenttia matkailijoista sanoo ruokakulttuurin vaikuttavan matkakohteen valintaan ja ruokakulttuurin merkitys vain kasvaa, mitä nuoremmasta matkailijasukupolvesta on kyse, kertoo Business Finland.

Apua myös markkinointiin

Kalitka-hanke sai rahoituksen Karelia CBC -ohjelman toimintalinjassa, joka pyrkii lisäämään yritysten yhteistyötä sekä liiketoimintamahdollisuuksia. Hankkeen arjessa tämä on yrityksille annettavaa osaamista valmistaa karjalaista ruokaa monipuolisemmin, hyödyntää kulttuuria markkinoinnissa sekä yhdenmukaistaa ruokamatkailupalveluita rajan molemmin puolin. Lisäksi hankkeen toimenpiteet tekevät karjalaista ruokakulttuuria sekä ruoan äärellä toimivia yrityksiä paremmin tunnetuksi.

Tarmo Wasenius neuvoo leivonnassa Sortvalassa kesällä 2019.
Tarmo Wasenius neuvoo paikallisia leipojia Sortvalassa kesällä 2019.

Hankkeita suunniteltaessa pohditaan mahdollisia riskejä, jotka voivat vaikuttaa hankkeen toteuttamiseen. Näin tehtiin myös Kalitkassa, mutta riskinä ei ajateltu globaalia, rajat sulkevaa pandemiaa. Hyvä tekemisen meininki hidastui rajoitusten myötä.

Yritysten pitäminen hengissä haukkasi yrittäjien aikaa osallistua esimerkiksi koulutuksiin, eikä etäyhteydellä saavuteta venäläisten arvostamaa aitoa läsnäoloa.

Pysäyttävimmän alun jälkeen suomalaisille yrityksille suunnatut työpajat toteutettiin etänä, kun venäläiset kumppanit järjestivät tilaisuuksia enemmän lähitoteutuksina.

Ajatus kauemmas nykyhetkestä

Pahimmankin koronakurimuksen aikana asioita tehtiin palvelemaan sitä, kun matkailu on turvallisempaa.

Hankkeessa suunniteltiin ruokamatkailureittejä, jotka opastavat omatoimimatkailijoita karjalaisen ruoan äärelle. Pietarin ja Petroskoin puolimatkassa sijaitsevaan Mäkriän kylään kunnostettiin kylätalon uusi keittiö, jossa matkailijoille valmistuu paikallista syötävää.

Lisäksi julkaistiin reseptikirja tekemään karjalaista ruokaa tutuksi myös kotikeittiöissä.

Kalitka-hanke päättyi helmikuussa 2021, mutta Karelian Venäjä-hankeet jatkuvat.

Karelian Wellness -hanke tukee hyvinvointialan yrityksiä kehittämään uusia tuotteita ja palveluita erityisesti matkailun näkökulmasta. Tavoitteena on myös selvittää, mitkä ovat erot ja yhtäläisyydet hyvinvointipalveluissa ja niitä käyttävissä asiakkaissa rajan molemmin puolin.

Tämä toivottavasti helpottaa suunnittelemaan oikeanlaisia palveluita naapurimaasta saapuville asiakkaille, koska matkailu tulee jatkumaan rajojen aukeamisen myötä. Jatkoa on luvassa myös Kareliassa tehtävälle Venäjä-yhteistyölle, koska naapurin kanssa on parempi tehdä asioita yhdessä, kuin olla tekemättä.

Kirjoittajat:
Paavo Raappana, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu