Puurakentamisen kasvu tukee koko puutuotteiden toimialaa

Euroopan Unionin tasolla luonnonvarojen kestävää käyttöä pyritään lisäämään, jotta voidaan vastata ilmastonmuutoksen luomiin haasteisiin. Biotalous onkin noussut yhdeksi EU:n strategisista kulmakivistä.

Suomen ja Pohjois-Karjalan maakunnan näkökulmasta kestävästi hoidetuista metsistä saatu puumateriaali ja siitä saatavat moninaiset tuotteet vastaavat tähän tarpeeseen.

Perinteinen mekaaninen puunjalostus on biotalouden moottori, jonka avulla puuraaka-aine saadaan kiertoon metsistä. Sahatavaran tuotannosta käytetään noin neljä viidesosaa rakentamiseen, joko suoraan tai välillisesti jalostamisen kautta.

Ympäristöministeriö asetti syksyllä 2020 tavoitteet puurakentamisen kasvulle Suomessa. Tavoitteena on, että vuonna 2022 kaikesta julkisesta rakentamisesta puurakentamisen osuus on 22 % ja vuonna 2025 45% myönnetyistä rakennusluvista. Vuonna 2019 puurakentamisen osuus vuonna oli 15%. Puurakentamisen kasvu onkin vahvasti sidoksissa puutuotetoimialan yritysten kehittymiseen ja siksi alaan liittyvän kehityksen tukeminen on elintärkeää.

Kirjoittajat:
Mikko Matveinen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Ville Mertanen, projektiasiantuntija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Timo Pakarinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu