Teknologiateollisuuden kehityspaine vaatii kunnolliset testausympäristöt

Teknologiateollisuuden kilpailussa tarvitaan jatkuvaa teknologista ja ihmisten osaamiseen liittyvää kehittämistyötä.

Teknologiateollisuuden digitalisaatioon liittyvien haasteiden parissa toimiessa Karelia-ammattikorkeakoulu joutuu vastaamaan haasteisiin yhdessä alalla vaikuttavien sidosryhmien kanssa. Koko eurooppalaisen ja kotimaisen valmistavan teollisuuden on kyettävä olemaan mukana digitalisaation aiheuttamassa työn tekemisen murroksessa.

Teknologiateollisuuden tuottavuuden, kilpailukyvyn, laaduntuottokyvyn, resurssitehokkuuden ja globaaleilla markkinoilla pärjääminen edellyttää yhtäaikaista teknologista ja osaamispohjaista kehittämistyötä.

Kehityspainetta tuo teollisuuden neljännen vallankumoukseen liittyvät mahdollisuudet, kuten esineiden internet, koneoppiminen, pilvilaskenta ja reaaliaikaisen datan hyödyntäminen.

Tuotantoprosessien kehittämisessä ja tehostamisessa avainasemassa on rakentaa prosessi, jonka käyttäytymistä voidaan mitata, jolloin mittatiedolla voidaan ohjata sekä säätää prosessia. Prosessien mittaamisen ja älykkyyden lisääminen ohjelmistokehityksen johdosta tulee muuttamaan merkittävistä teollista valmistamista.

Vastaavasti teollisen työntekijän on kyettävä työskentelemään ja operoimaan entistä monimutkaisemmissa ympäristöissä. Tämä edellyttää teollisten työntekijöiden jatkokouluttautumista, jotta he osaisivat toimia uudenlaisissa virtuaalisissa, digitaalisissa ja automaattisissa työympäristöissä.

Yrityksetkin investoineet digitalisaatioon

Pohjoiskarjalaisessa teknologiateollisuudessa liikevaihdon sekä tuottavuuden kasvu, työvoiman saatavuusongelmat, kohonneet laatuvaatimukset ja resurssitehokkuuden nostaminen ovat saaneet monet alueen yrityksistä investoimaan digitalisaatioon, ICT-, IT-, sensori- ja automaatiotekniikkaan.

Teollisen työntekijän on kyettävä työskentelemään ja operoimaan entistä monimutkaisemmissa ympäristöissä.

Kehityspainetta tuo teollisuuden neljännen vallankumoukseen liittyvät mahdollisuudet, kuten esineiden internet, koneoppiminen, pilvilaskenta ja reaaliaikaisen datan hyödyntäminen. Kun kehitetään niihin tai digitalisaatioon liittyviä, tuottavuutta lisääviä toimenpiteitä, ongelmana on kunnollisten koulutus- ja testausympäristöjen puuttuminen.

Tämän kapeikon kaventamiseksi Karelia ja Joensuun seudun muovi- ja metallialan yritykset ovat yhdessä kehittäneet vuodesta 2017 demonstraatioympäristöä, jonka avulla tehdään teollista testaamista liittyen edellä mainittujen uusien teknisten mahdollisuuksien osaamiseen ja älykkään automaation uusiin ratkaisuihin.

Älykkäälle automaatiolle uusi koulutus- ja koeympäristö

Vuonna 2021 Karelian Wärtsilä-kampukselle rakennetaan uusi älykkään automaation koulutus- ja koeympäristö. Sen tarkoituksena on mahdollistaa älykkään automaation osaamisen siirtäminen, kouluttaminen ja testaaminen.

Uutta koulutusympäristöä voidaan hyödyntää yhtäaikaisesti opetussisältöjen kehittämiseen, tutkimus- kehitys ja innovaatiotyön hankkeisiin ja jatkuvaan oppimiseen yhteistyössä Joensuun seudun valmistavan teollisuuden kanssa.

Karelian uuden koulutusympäristön merkitys on suuri, sillä teollisen työntekijän toimenkuva tulee lähitulevaisuudessa muuttumaan entistä tietointensiivisemmäksi, eikä perinteinen tekniikan alojen koulutus anna riittäviä valmiuksia toimimiselle uusissa älykkäissä tuotantoympäristöissä.

Kirjoittajat:
Juha Väyrynen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kari Mönkkönen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu