TKI-yhteistyöllä innovaatioita ja ylihuomisen osaamista

Ammattikorkeakoulut ovat linkki korkeakoulun, tutkimuksen ja työelämän välillä. Ammattikorkeakoululla on rooli alueen kehittäjänä paitsi tuottamalla osaavia asiantuntijoita työelämään niin myös kehittämällä yrityksissä ja työorganisaatioissa käyttöönotettavia innovaatioita.

Nämä ovat uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, jotka osaltaan parantavat organisaation uusiutumista, kilpailukykyä, tuottavuutta ja työllisyyttä. Ammattikorkeakoulu tarjoaa tähän työhön kehittämisalustoja, asiantuntijoita ja tulevaisuuden osaajia.

Karelia-ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan valinnat syntyvät tunnistetuista yhteiskunnallisista haasteista, alueellisista kehittämistarpeista sekä aktiivisesta kumppanuusyhteistyöstä eli keskustelusta yritysten ja elinkeinoelämän kanssa. Vuosittain tähän yhteistyöhön osallistuu noin 800 yritystä ja organisaatiota sekä useita tuhansia työntekijöitä ja asiantuntijoita työelämästä, ammattikorkeakoulusta ja kumppaniorganisaatioista. Yhteistyö uuden luomisessa ja hyödyntämisessä on välttämätöntä koska muutos ja vaikuttavuus lähtee sitoutuneista toimijoista ja jaetusta osaamisesta.

TKI-toiminnan vaikuttavuus syntyy siitä, että tutkittua tietoa kokeillaan, sovelletaan ja otetaan käyttöön yrityksissä ja työorganisaatioissa. Toisinaan vaikuttavuus näkyy välittömästi, kun syntyy vaikkapa uudenlainen palvelumalli eri ikäisille asiakkaille tai uusi ominaisuus teolliselle tuotteelle. Toisinaan vaikutamme osaltamme isompiin yhteiskunnallisiin kehityshaasteisiin kuten hiilineutraaliustavoitteisiin, koulutusperäisen maahanmuuton edistämiseen tai harvaan asutun alueen kehityshaasteisiin.

Innovaatiohaasteiden lisäksi ammattikorkeakoulun tehtävä on varmistaa, että yritysten ja elinkeinoelämän tarpeeseen on tarjolla uutta osaamista ja innovaatiokyvykkyyttä.

Olemme koonneet TKI-teemajulkaisuun ja Karelian Pulssiin näkymää ja esimerkkejä siitä missä kaikissa teemoissa asiantuntijuutta ja innovaatioita on pitkäjänteisesti ja yhteistyössä kehitetty ja millaista osaamista Karelia-ammattikorkeakoulussa ja sen kumppaniorganisaatioissa on otettu käyttöön. Vaikka TKI-työtä toteutetaan projekteina jokainen projekti edistää osaltaan laajempaa strategista tavoitetta ja pitkäjänteistä asiantuntijuuden kehittämistä ammattikorkeakoulun, valmistuvien opiskelijoiden, alueen yritysten ja työyhteisöjen sekä yhteiskunnan käyttöön.

Tällä hetkellä vahvoja signaaleja ja strategisia tavoitteita, joihin TKI-toiminnan avulla innovaatioita haetaan ovat mm. eri toimialojen tarvitsemat digitaaliset ja teknologiset ratkaisut, muuttuva työ ja osaaminen, kestävän kehityksen edistäminen, ikärakenteesta aiheutuvien palveluiden uudelleenmuotoilu sekä koulutusperäisestä maahanmuutosta ja kansainvälistymisestä haettavat ratkaisut osaajapulaan yrityksissä.

Innovaatiohaasteiden lisäksi ammattikorkeakoulun tehtävä on varmistaa, että yritysten ja elinkeinoelämän tarpeeseen on tarjolla uutta osaamista ja innovaatiokyvykkyyttä. Siksi olemme mukana aktiivisesti ja pitkäjänteisesti kehittämässä elinkeinoelämää ympärillämme ja varmistamassa että koulutussisältömme kehittyy opiskelijoidemme eli ylihuomisen osaajien osaamispääomaksi ja innovaatiokyvykkyydeksi, joita työelämässä ja yhteiskunnassa hyödynnetään.

Kirjoittaja:
Anne Ilvonen, tutkimus- ja kehittämisjohtaja, Karelia-ammattikorkeakoulu


Kirjoitus on julkaistu alun perin 8/2021 julkaistussa ”Karelia-ammattikorkeakoulun tutkimus – ja kehittämistoimintaa EU-ohjelmakaudella 2014–2020”-julkaisussa.