tietokoneen ruutu, jossa muokataan videosisältöä

Uudenlaiset mediasisällöt lisääntyvät matkailuyrityksissä

Suomalainen yhteiskunta on ottanut valtavan digiloikan koronaviruspandemian aikana. Tätä loikkaa ovat osaltaan edistäneet myös alueelliset oppilaitokset. Esimerkiksi etäkokoukset ja digitaaliset koulutuspalvelut ovat tulleet osaksi monien arkea ilmeisen pysyvästi.

Pohjois-Karjalan digitalisoituminen edistämisessä on ollut tärkeää, että jo vuosia sen eteen tehty työ ei ole pysähtynyt pandemian aikana, ja että yhteistyössä ovat olleet Karelia-ammattikorkeakoulun koulutuksen sekä TKI-työn lisäksi myös pohjoiskarjalaiset yritykset.

Karelia on alueellisesti keskeinen media-alan ammattilaisten ja mediasisältöjen asiantuntijoiden kouluttaja, ja koulutus on monipuolisesti verkostoitunut alueen yritysten kanssa.

Mediaopiskelijat ja valmistuneet medianomit tuottavat monipuolisin tavoin nykyaikaisia digitaalisia mediasisältöjä ja edistävät digitaalisen sisältötuotannon hyödyntämistä yritysten liiketoiminnan ja viestinnän kehittämisessä. Karelian matkailun koulutus on puolestaan kunnostautunut näiden mediasisältöjen soveltamisessa ja välittämisessä alueen matkailuyrityksille.

360-kuvauksella uudenlaista kerrontaa

Sekä media-alan että matkailun koulutusvastuissa uusien tietojen ja taitojen kehittämistä ja niiden viemistä elinkeinoon tehdään niin perusopetuksessa kuin siihen olennaisesti liittyvässä vahvassa projektitoiminnassa.

Viimeisten vuosien aikana Kareliassa on projekteissa paneuduttu muun muassa mobiilisisältöihin, 360-kuvaamiseen, AR- ja VR -tekniikoihin, droonien käyttöön sekä cross-mediaviestintään. 360-kuvausta hyödyntävien esittelyiden, virtuaalikierrosten ja AR-markkinointiratkaisuiden hyödyntämiseen on opastettu muun muassa Virtuaaliluonto-, LUMO2- ja Digi2Market-hankkeen puitteissa.

Virtuaalilaseihin luotuja sisältöjä on hyödynnetty ja hyödynnetään myös sotealan ja tekniikan koulutuksessa ja hankkeissa, joten esimerkiksi matkailualan sisällöistä saadut kokemukset hyödyntävät laajasti Kareliaa ja sen kumppaneita.

Kokeiluista uusia liikeideoita

Painopisteenä menneissä ja meneillä olevissa kokeiluissa ja toteutuksissa on erityisesti se, kuinka alueen yritykset voivat saada näistä uusista teknologioista kilpailuetua ja muuta hyötyä. Median ja matkailun tiiviin yhteistyön ansiota on, että hankkeista on syntynyt mediasisältöjä, markkinointiviestinnän toimintamalleja ja liikeideoita alueen matkailuyrityksille.

Kareliassa koulutuksen ja TKI-työskentelyn yhteiset toimintamallit tukevat monialaista yhteistyötä opettajien, opiskelijoiden, projektihenkilöstön ja yritysten kesken.

Nyt tätä toimintaa viedään hankkeista saatujen kokemusten tuella seuraavalle tasolle. Tulevaisuuden työ -hankkeessa rakennetaan uudenlaisia teknologia-avusteisia oppimis- ja työskentely-ympäristöjä, jotka mahdollistavat yritysten, oppilaitoksen ja opiskelijoiden yhteisen työskentelyn. Lisäksi ympäristöt mahdollistavat esimerkiksi erilaisten tuotteiden ja palveluiden yhteiskehittämisen tavoilla, jotka eivät aiemmin ole olleet mahdollisia.

Tavoitteena on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä vetovoimaisempi niin yritysten kuin matkailijoiden näkökulmasta. Viesti on, että maakuntaan kannattaa tulla sekä yrittämään että nauttimaan elämyksistä. Kuten Kalevala-mytologiasta arvoa liiketoimintaan -hanke tämän kiteyttää:

Meill on metsät mettä täynnä,
puun juuret punaista oltta,
ahot täynnä astioini,
kuuset meille kullat tuovat,
honkat huohta’at hopiat,
maitoo on mahot petäjät.

Kirjoittajat:
Jari Kupiainen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Tarja Kupiainen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Timo Rui, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu