aurinkopaneeleita

Uusiutuvaa energiaa käyttöön maaseutuyrityksiin yhteistyön kautta

Hiilineutraaliuden tavoitteita tavoitellaan Karelia-ammattikorkeakoulussa myös uusiutuvan energian käytön edistämisen kautta. UusiutuWat-hankkeen (2019–2021) päätavoitteena on edistää maaseutuyritysten yhteistyötä uusiutuvan energian tuotannossa ja käytössä. Yhteistyön ja verkostoitumisen kautta edistetään liiketoimintoja, jotka olisivat yksittäisille yrityksille haasteellisia.

Käytännössä hankkeessa tehdään maatiloille ja maaseutuyrityksille energiakartoituksia ja liiketoimintadiagnooseja. Lisäksi tästä kohdejoukosta pyritään löytämään yritysryhmähankeaihioita, joilla edistetään yritysyhteistyötä, yhteishankintoja ja -investointeja.

Hankkeessa on edistetty lämpöyrittäjien yhteistyötä ja etsitty ratkaisuita vähenevien lämpökuormien korvaamiseksi uusilla tuotteilla, liiketoiminnalla ja asiakkuuksilla. Esimerkkinä tästä toimivat ylijäämälämmön hyödyntäminen polttopuun kuivauksessa ja vaihtoehtoiset sekä nykyistä lämmöntuotantoa tukevien energiajärjestelmien selvitykset.

Lähienergian hiilijalanjäljen mittaus auttaa käyttöönotossa

Polttopuuyrittäjien kanssa on selvitetty erilaisia kuivausratkaisuja ja esimerkiksi aluelämpölaitosten ylijäämälämmön sekä aurinkoenergian hyödyntämistä polttopuiden kuivauksessa.

Polttopuutuottajien tarvitseman laadukkaan raaka-ainehankinnan helpottamiseksi on selvitetty yrittäjien yhteisen polttopuupörssin mahdollisuuksia. Polttopuupörssissä hankittaisiin keskitetysti kunkin yrittäjän toiveiden mukaiset rankalaadut ja määrät ammattimaisen puunhankintaketjun yhteydessä.

UusiutuWatissa tehdyssä työssä keskeisenä teemana ovat myös pienpolton päästöjen hallintaan liittyvät toimenpiteet sekä lähienergian ja lähituotteiden hiilijalanjäljen mallinnus elinkaarianalyysimenetelmin yrityksille. Päästöjen hallinnan osalta on tehty mittauksia eri kohteissa sekä selvitetty päästöjenhallintaan liittyviä menetelmiä ja teknologioita. Hiilijalanjäljen mallinnusta on tehty mm. maaseudun pienyrityksille.

Neuvonnasta monipuolista apua yrittäjille

Bioenergiaan ja uusiutuvaan energiaan liittyvää neuvontaa on tehty yrityskohtaisesti, mutta myös keräämällä tietoa erilaisista investoinneista ja tutustumiskohteista. Yli 90 yritystä on saanut neuvontaa muun muassa maaseutuyrityksien uusista energialiiketoimintamahdollisuuksista, energia-omavaraisuudesta, biokaasun tuotannosta ja käytöstä, sähköntuotannosta, aurinkoenergiasta ja energiavarastoista ja -tehokkuudesta.

Uusiutuvan energian tutustumiskohteista tietoa on kerätty osoitteeseen energiaraitti.karelia.fi.

Puupohjaiseen energian lisäksi UusiutuWatissa paneudutaan myös muihin energian tuotantotapoihin. Yksi tällainen on biokaasu, jonka tuotanto ja hyödyntäminen tukevat merkittävästi kiertotalouden tavoitteita kierrättämällä ravinteita, hyödyntämällä jätteitä ja tuottamalla energiaa.

Selvitystyön lisäksi projektissa tuetaan biokaasulaitosten suunnittelun kanssa painivia yrittäjiä. UusiutuWat -hanke tulee järjestämään syksyllä 2021 webinaarisarjan biokaasun tuotannon mahdollisuuksista.

Opiskelijat tekivät ympäristökatselmuksen ja elinkaarianalyysin

Jotta paras ja ajankohtaisin mahdollinen uusi tieto olisi Karelian käytettävissä mahdollisimman hyvin, kaikissa Karelia-ammattikorkeakoulun hankkeissa pyritään saamaan opetushenkilöt ja opiskelijat mukaan toimenpiteisiin.

Osassa hankkeista opiskelijat voivat osallistua hankkeen tutkimusten käytännön tehtävissä auttamalla, kun taas toisaalla he voivat olla mukana osallistumassa tutkimukseen syvällisemmin esimerkiksi opinnäytetyön puitteissa.

UusiutuWat-hankkeessa tarjottiin opiskelijoille tutkittavaksi yhteistyöyrityksen tarkempaa tutkimista. Simo Asikainen, Samuli Myllyoja, Jiri Karjalainen käsittelivät työssään polttopuita tuottavan Tmi MottiMikko -yrityksen ympäristökatselmusta ja elinkaarianalyysiä. Opiskelijoiden työssä selvisi, että MottiMikolla on realistiset mahdollisuudet toteuttaa ehdotettuja toimenpiteitä, jotta se pääsisi ympäristötavoitteisiinsa.

Opiskelijat saivat työnsä aikana kattavan kuvan polttopuun tuotannon prosesseista ja eri menetelmistä. Loppuraporttinsa pohdinnoissa he korostivat, että ympäristövaikutusten laskenta ja SimaPro LCA- ohjelman käyttäminen ja opettelu olivat tärkeä osa työn ja kurssin suorittamista. Myös luotettavien tietojen etsiminen eri lähteistä ja niiden vertaaminen käytettyihin lähtöarvoihin koettiin tärkeänä oppina.

Kirjoittajat:
Kim Blomqvist, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu
Ville Kuittinen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu