ihmisiä seisoo yritysvierailulla pietarissa

Vakiintuneet verkostot ovat Venäjä-yhteistyön perusta

Karelia-ammattikorkeakoululla on ollut pitkään vakiintuneet yhteistyöverkostot Venäjälle ja erityisesti Karjalan Tasavallan alueelle. Näitä verkostoja on hyödynnetty vahvasti myös yhteisessä tutkimus- ja kehittämistyössä. Tämä on luonnollista rajan läheisyyden vuoksi etenkin siksi, koska molemmilla puolin rajaa on yhteistä historiaa ja kulttuuriperimää.

Tärkeimpinä instrumentteina Karelian ja sen venäläiskumppanien yhteisessä tutkimus- ja kehittämistoiminnassa ovat olleet edellisen rahoituskauden ENPI CBC- ja nykyisen rahoituskauden Karelia CBC -EU-rahoitukset.

Edellisellä rahoituskaudella Karelialla oli näissä ohjelmissa kaikkineen seitsemän ja kaudella 2014–2022 viisi hanketta. Tuoreimpia kehittämishankkeita ovat olleet elokuva-alaa kehittänyt Lokki, Kalitka-ruokamatkailuhanke, yritysten vientiä ja investointeja kehittänyt Highway for Growth, hyvinvointimatkailuhanke Karelia Wellness sekä kulttuurialan toimijoiden toimintaedellytysten kehittämishanke Kulttuuria kaikille aisteille.

Hanketoimintaa integroitiin myös opetukseen. Esimerkiksi Highway for Growth -hankkeessa toteutettiin kaksi intensiivikurssia, joista yksi oli Joensuussa ja yksi Petroskoissa. Koronan vuoksi vuoden 2020 intensiivikurssit toteutettiin etäyhteyksillä. Kareliasta hankkeeseen osallistui IB:n, matkailun ja Virkamiesakatemia Ranepan 48 opiskelijaa. Opiskelijat toteuttivat hankkeen aikana markkinaselvityksiä 12 yritykselle sekä Karjalan Tasavallan että Suomen alueilla.

Koulutusyhteistyön ytimessä ovat Petroskoin ja Pietarin alueiden verkostot. Yhteisiä intensiivikursseja sekä molempiin suuntiin kohdistuvia opiskelija- ja opettajavaihtoja on rahoitettu FIRST-ohjelman tukemana.

Kumppanuuksia syntynyt eri toimintojen kautta

Venäjä-toiminnoissa erityisen tärkeää ovat vakiintuneet verkostot ja henkilökohtaiset ihmissuhteet. Karelialla jo vuosien ajan on ollut tiiviit suhteen Karjalan tasavallassa Petroskoin Valtionyliopiston, Virkamiesakatemia Ranepan, Federaatiojohtoisen Karjalan tutkimuslaitoksen ja eri ministeriöiden sekä niiden alaisuudessa toimivien järjestöjen kanssa.

Muina kumppaneina ovat myös Petroskoin kaupunki sekä Karjalan tasavallan teollisuus- ja kauppakamari. Hyvä apu uusien kumppaneiden löytämiseksi on myös Suomen Petroskoin konsulaatti.

Rajan ylittävällä yhteistyöllä olemme lisäämässä toistemme ymmärtämistä ja sitä kautta häivyttämällä rajalinjoja.

Kumppanuudet ovat syntyneet vuosien saatossa eri toimintojen kautta. Vuosien takaisessa Savonian ja Karelian ISAT-yhteistyössä Venäjä-toiminnot oli yksi molempien korkeakoulujen painoaloista. Lisäksi Venäjän hanketoimintaan on alusta alkaen liittynyt kumppanina Itä-Suomen yliopisto.

Edelleen aktiivisen UEF:n, Savonian ja Karelian Venäjä-yhteistyöryhmän toiminta kohdentuu tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan lisäksi Venäjä-opintojen kehittämiseen, yrityskoulutukseen sekä suomalaisvenäläisen opetusalan yhteistyöryhmässä toimimiseen.

Hyvinä yhteyksien luojana ja tiedon välittäjänä ovat olleet lisäksi Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton Venäjä-ryhmä, Pohjois-Karjalan kauppakamarin Venäjä-jaos sekä Joensuun kaupunki, jolla on myös Ystävyyskaupunkisuhde Petroskoihin.

Poliittiset jännitteet ovat vuosien saatossa vaihdelleet ja nyt eletään valitettavasti kiristyneissä EU-suhteissa. Juuri tänä aikana on tärkeää säilyttää monen tason yhteydet ja verkostot siten, että tilanteen muuttuessa pääsemme nopeasti etenemään ja kehittämään alueitamme ja toimintojamme. Rajan ylittävällä yhteistyöllä olemme lisäämässä toistemme ymmärtämistä ja sitä kautta häivyttämällä rajalinjoja.

Kirjoittaja:
Raimo Moilanen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu