Maahanmuuttotyön vastuukorkeakoulujen tehtävänä on sujuvoittaa korkeasti koulutettujen ulkomaalaistaustaisten korkeakoulutukseen ohjautumista sekä heidän aiemmin hankitun osaamisensa tunnistamista ja tunnustamista kansallisesti ja alueellisesti. Tavoitteena on mahdollistaa korkeakoulutettujen maahanmuuttajien pääsyä heidän osaamistaan vastaaville koulutus- ja urapoluille.
Vastuukorkeakoulut ovat kehittäneet erityisesti korkeakoulutettujen tai korkeakoulukelpoisten maahanmuuttajien opinto- ja uraohjauspalvelua. Tämä tarkoittaa korkeakoulujen ilmaista palvelua alueella asuville korkeakoulutetuille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet selvittämään esimerkiksi, miten heidän kotimaassaan suoritettu tutkinto ja työkokemus soveltuu suomalaiseen työelämään ja mitä lisäopintoja heidän kannattaa suorittaa Suomessa.
Noin 100 ohjattavaa vuodessa
SIMHE-Karelian ohjauspalvelussa on vuodesta 2017 lähtien ollut noin 100 ohjausasiakasta vuosittain. Usein asiakkaat ovat tulleet Suomeen perhesyistä, puolisoina. Eniten ohjauksessa käyneistä on venäläistaustaisia, joiden määrä Itä-Suomen maahanmuuttajista on suurin.
SIMHE-Karelian ohjaustyön myötä on verkostoiduttu tiiviisti sekä alueen, että kansallisen maahanmuuttotyötä tekevien kanssa. Verkostossa on kotoutumistyötä tekeviä tahoja, kuten kolmannen sektorin toimijat, Te-palvelut, kotoutumiskoulutukset ja muut oppilaitokset.
Jalkaudutaan myös muualle Itä-Suomeen
SIMHE-ohjausta annetaan joko verkon välityksellä tai läsnä ollen Karelia-ammattikorkeakoulun tiloissa, Joensuun kaupungin työllisyystoimijoiden monipalvelutilassa Luotsissa ja Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksellä. Ohjaajat jalkautuvat tarvittaessa myös muualle Itä-Suomeen, kuten Lappeenrannan maahanmuuttajapalveluiden asiakkaita ohjaamaan.
Karelia antaa myös asiantuntija-apua muille toimijoille esimerkiksi ulkomaisten tutkintojen rinnastamiseen koskevissa asioissa. Yhteistyö muiden maahanmuuttotyön vastuukorkeakoulujen SIMHE-ohjaajien kanssa tapahtuu säännöllisissä tapaamisissa. Valtakunnallinen yhteistyö on osoittautunut erittäin tärkeäksi osaksi SIMHE-ohjaustyötä.
Ohjaustoimintaa kehitetään edelleen Karelian hallinnoimassa SIMHEmalli-hankkeessa yhdessä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen myötä SIMHE-Karelian ohjauspalvelua kehitetään niin, että siitä tulee osa Karelian vakituista toimintaa ja palvelu tulee myös osaksi alueen maahanmuuttotyötä vakituisena toimijana.
On tärkeää tunnistaa koulutusperäisten maahantulijoiden lisäksi alueella jo asuva ulkomaalaistaustainen väestö. Tästä joukosta löytyy tietoa, taitoa ja osaamista, jonka käyttöönotto hyödyttäisi koko Pohjois-Karjalan kehittymistä elinvoimaiseksi ja vetovoimaiseksi maakunnaksi.
Teksti:
Hannele Niskanen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu