Ohjauk­sella tutkinto ja työko­ke­mus Suomeen sopivaksi

Maahan­muut­to­työn vastuu­kor­kea­kou­lu­jen tehtä­vänä on suju­voit­taa korkeasti koulu­tet­tu­jen ulko­maa­lais­taus­tais­ten korkea­kou­lu­tuk­seen ohjau­tu­mista sekä heidän aiemmin hanki­tun osaa­mi­sensa tunnis­ta­mista ja tunnus­ta­mista kansal­li­sesti ja alueel­li­sesti. Tavoit­teena on mahdol­lis­taa korkea­kou­lu­tet­tu­jen maahan­muut­ta­jien pääsyä heidän osaa­mis­taan vastaa­ville koulu­tus- ja urapoluille. 

Vastuu­kor­kea­kou­lut ovat kehit­tä­neet erityi­sesti korkea­kou­lu­tet­tu­jen tai korkea­kou­lu­kel­pois­ten maahan­muut­ta­jien opinto- ja uraoh­jaus­pal­ve­lua. Tämä tarkoit­taa korkea­kou­lu­jen ilmaista palve­lua alueella asuville korkea­kou­lu­te­tuille henki­löille, jotka ovat kiin­nos­tu­neet selvit­tä­mään esimer­kiksi, miten heidän koti­maas­saan suori­tettu tutkinto ja työko­ke­mus sovel­tuu suoma­lai­seen työelä­mään ja mitä lisä­opin­toja heidän kannat­taa suorit­taa Suomessa.

Noin 100 ohjat­ta­vaa vuodessa

SIMHE-Kare­lian ohjaus­pal­ve­lussa on vuodesta 2017 lähtien ollut noin 100 ohjaus­asia­kasta vuosit­tain. Usein asiak­kaat ovat tulleet Suomeen perhe­syistä, puoli­soina. Eniten ohjauk­sessa käyneistä on venä­läis­taus­tai­sia, joiden määrä Itä-Suomen maahan­muut­ta­jista on suurin. 

SIMHE-Kare­lian ohjaus­työn myötä on verkos­toi­duttu tiiviisti sekä alueen, että kansal­li­sen maahan­muut­to­työtä teke­vien kanssa. Verkos­tossa on kotou­tu­mis­työtä tekeviä tahoja, kuten kolman­nen sekto­rin toimi­jat, Te-palve­lut, kotou­tu­mis­kou­lu­tuk­set ja muut oppilaitokset.

Jalkau­du­taan myös muualle Itä-Suomeen

SIMHE-ohjausta anne­taan joko verkon väli­tyk­sellä tai läsnä ollen Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tiloissa, Joen­suun kaupun­gin työl­li­syys­toi­mi­joi­den moni­pal­ve­lu­ti­lassa Luot­sissa ja Pohjois-Karja­lan sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tyk­sellä. Ohjaa­jat jalkau­tu­vat tarvit­taessa myös muualle Itä-Suomeen, kuten Lappeen­ran­nan maahan­muut­ta­ja­pal­ve­lui­den asiak­kaita ohjaamaan.

Karelia antaa myös asian­tun­tija-apua muille toimi­joille esimer­kiksi ulko­mais­ten tutkin­to­jen rinnas­ta­mi­seen koske­vissa asioissa. Yhteis­työ muiden maahan­muut­to­työn vastuu­kor­kea­kou­lu­jen SIMHE-ohjaa­jien kanssa tapah­tuu sään­nöl­li­sissä tapaa­mi­sissa. Valta­kun­nal­li­nen yhteis­työ on osoit­tau­tu­nut erit­täin tärkeäksi osaksi SIMHE-ohjaustyötä. 

Ohjaus­toi­min­taa kehi­te­tään edel­leen Kare­lian hallin­noi­massa SIMHE­malli-hank­keessa yhdessä Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa. Hank­keen myötä SIMHE-Kare­lian ohjaus­pal­ve­lua kehi­te­tään niin, että siitä tulee osa Kare­lian vaki­tuista toimin­taa ja palvelu tulee myös osaksi alueen maahan­muut­to­työtä vaki­tui­sena toimijana.

On tärkeää tunnis­taa koulu­tus­pe­räis­ten maahan­tu­li­joi­den lisäksi alueella jo asuva ulko­maa­lais­taus­tai­nen väestö. Tästä joukosta löytyy tietoa, taitoa ja osaa­mista, jonka käyt­töön­otto hyödyt­täisi koko Pohjois-Karja­lan kehit­ty­mistä elin­voi­mai­seksi ja veto­voi­mai­seksi maakunnaksi.

Teksti:
Hannele Niska­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu