Work Smart -menetelmä leviää lukioihinkin

Work Smart -työuraohjausmenetelmää viedään myös lukiolaisille Lukiosta työelämän tuuliin -hankkeen (ESR) hankkeen kautta.  Hanke järjestää Work Smart -työpajoja ja yritystreffejä kymmenessä lukiossa Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. 

Lukioissa menetelmää käytetään pääasiassa OPO-tunneilla toisena lukiovuotena. Menetelmä toteutetaan pitkälti alkuperäisen konseptin mukaan. Menetelmään kuuluvaan yritystreffitapaamiseen yritysten kutsuminen on ollut opinto-ohjaajan tehtävänä. Näin myös opoille tulee aiempaa enemmän työelämäkontakteja.

– Work Smart -menetelmä on erittäin hyvin sovellettavissa ja se on koettu hyödylliseksi lukiolaisille, joilla ei opintoihin liity varsinaista työharjoittelua. Menetelmän avulla lukiolaiset saavat harjoitella oman osaamisen tunnistamista ja siitä kertomista työnantajille. Yritysten tapaaminen on tuntunut opiskelijoista myös jännittävältä, mikä kertoo siitä, että tällaisille matalan kynnyksen työelämäkohtaamisille on todella tarvetta, kertoo Lukiosta työelämän tuuliin -hankkeen projektipäällikkö Henri Mutanen.

Koronavirustilanteen rajoittaessa tapaamisia toimintamallin toteuttaminen on onnistunut myös niin, että kaksi ensimmäistä työpajaa on pidetty etäyhteydellä mutta yritysten kanssa on tavattu kasvotusten.

Myös lukioiden opettajille on suunnitteilla omat yritystreffit työelämän edustajien kanssa.

Kirjoittaja:
Niina Pennanen, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu