Work Smart -mene­telmä leviää lukioihinkin

Work Smart -työuraoh­jaus­me­ne­tel­mää viedään myös lukio­lai­sille Lukiosta työelä­män tuuliin -hank­keen (ESR) hank­keen kautta.  Hanke järjes­tää Work Smart -työpa­joja ja yrity­stref­fejä kymme­nessä lukiossa Pohjois-Karja­lan ja Pohjois-Savon alueella. 

Lukioissa mene­tel­mää käyte­tään pääasiassa OPO-tunneilla toisena lukio­vuo­tena. Mene­telmä toteu­te­taan pitkälti alku­pe­räi­sen konsep­tin mukaan. Mene­tel­mään kuulu­vaan yrity­stref­fi­ta­paa­mi­seen yritys­ten kutsu­mi­nen on ollut opinto-ohjaa­jan tehtä­vänä. Näin myös opoille tulee aiempaa enemmän työelämäkontakteja.

– Work Smart -mene­telmä on erit­täin hyvin sovel­let­ta­vissa ja se on koettu hyödyl­li­seksi lukio­lai­sille, joilla ei opin­toi­hin liity varsi­naista työhar­joit­te­lua. Mene­tel­män avulla lukio­lai­set saavat harjoi­tella oman osaa­mi­sen tunnis­ta­mista ja siitä kerto­mista työnan­ta­jille. Yritys­ten tapaa­mi­nen on tuntu­nut opis­ke­li­joista myös jännit­tä­vältä, mikä kertoo siitä, että tällai­sille matalan kynnyk­sen työelä­mä­koh­taa­mi­sille on todella tarvetta, kertoo Lukiosta työelä­män tuuliin -hank­keen projek­ti­pääl­likkö Henri Mutanen.

Koro­na­vi­rus­ti­lan­teen rajoit­taessa tapaa­mi­sia toimin­ta­mal­lin toteut­ta­mi­nen on onnis­tu­nut myös niin, että kaksi ensim­mäistä työpa­jaa on pidetty etäyh­tey­dellä mutta yritys­ten kanssa on tavattu kasvotusten.

Myös lukioi­den opet­ta­jille on suun­nit­teilla omat yrity­stref­fit työelä­män edus­ta­jien kanssa.

Kirjoit­taja:
Niina Penna­nen, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu