Yhä enemmän ohjelmistojen, palvelujen ja toimintojen kehittämistä

Karelia-ammattikorkeakoulun Wärtsilä-kampuksen opetus- ja tutkimusympäristöjä on kehitetty pitkäjänteisesti huomioiden insinöörikoulutuksen sekä alueen PK-yritysten tarpeet. Investoinneissa ja kehittämisessä on huomioitu myös työnjakoa muiden tutkimusorganisaatioiden kuten Itä-Suomen yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa.

TKI-toiminnan sisällöissä on edetty puhtaasta teknologian kehittämisestä yhä enemmän ohjelmistojen, palvelujen ja toimintaprosessien kehittämiseen samalla, kun Wärtsilä-kampuksesta on tullut monialainen kampus.

Älykkäällä tuotannolla pyritään edistämään tuotannon jäljitettävyyttä, läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta.

Kun tuotantoa ohjataan älykkäiden järjestelmien avustamana, syntyy myös uusia palveluja asiakkaille. Esimerkkinä voisi mainita Suomen metsäteollisuusjättien puunkorjuun ohjausjärjestelmät, joilla puun myyjä näkee reaaliajassa, mitä hänen omistamassa metsässä kaupan jälkeen tapahtuu. Tämä näkymä lienee sivutuote ohjelmistoon, jolla on ensisijaisesti optimoitu korjuutietoa tehtaita ja kuljetuksia varten. 

Ehkä tulevaisuudessa voit seurata digimallin kautta rakentamisen laadunvarmistuksen tietoa reaaliajassa ja varmistua siitä, että rakennustyö tehdään hyvin.

Digitaalisten kaksosten käyttö kone- ja laitesuunnittelussa on myös yleistynyt. Kaksonen mahdollistaa laite- ja ohjelmistosuunnittelun rinnakkaisen etenemisen ja ohjelmistotestauksen jo ennen fyysisen laitteen rakentamista. Nyt tätä samaa toimintamallia ollaan sovittamassa myös rakentamiseen, suunnittelusta kiinteistöjen ylläpitoon saakka. Ehkä tulevaisuudessa voit seurata digimallin kautta rakentamisen laadunvarmistuksen tietoa reaaliajassa ja varmistua siitä, että rakennustyö tehdään hyvin.

Nykyaikaisesti ohjatussa tuotannossa syntyy paljon tietoa. IoT-laitteiden yleistyminen moninkertaistaa tuotannosta syntyvän datan määrän.

Tiedolla johtamisen pullonkaulaksi on muodostumassa se, ettemme pysty käsittelemään kerättyä tietoa tehokkaasti ja löytämään nopeasti datasta merkityksellistä tietoa. Onneksi tähän on löytymässä ratkaisu muun muassa tekoälyä hyödyntävistä sovelluksista.

Teksti:
Jyrki Kankkunen, koulutuspäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu