Ammattikorkeakoululla on rooli aluekehittäjänä paitsi tuottamalla osaavia asiantuntijoita työelämään, myös kehittämällä yrityksissä ja työorganisaatioissa käyttöönotettavia innovaatioita tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI-toiminnan) avulla. Innovaatiot ovat uusia tuotteita, palveluita ja toimintamalleja, jotka osaltaan parantavat organisaation uusiutumista, kilpailukykyä, tuottavuutta ja työllisyyttä.
Ammattikorkeakoulu toteuttaa tätä innovaatiotyötä yhdessä yritysten, työorganisaatioiden, koulutus- ja tutkimuslaitosten sekä julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa innovaatiotyöhön kehittämisalustoja, asiantuntijoita ja tulevaisuuden osaajia. Vuosittain Karelian kanssa tähän yhteistyöhön osallistuu noin 800 yritystä ja organisaatiota sekä useita tuhansia työntekijöitä ja asiantuntijoita työelämästä, ammattikorkeakoulusta ja kumppaniorganisaatioista. Yhteistyö uuden luomisessa ja hyödyntämisessä on välttämätöntä koska muutos ja vaikuttavuus lähtee sitoutuneista toimijoista ja jaetusta osaamisesta.
EU -ohjelmakauden 2014-2020 saldoa
Ammattikorkeakoulujen TKI-tehtävää toteutetaan hankerahoituksella. Rahoitusta haetaan erilaisten tavoitteiden ja projektien toteuttamiseen eri rahoitusohjelmista. Karelia-ammattikorkeakoulun hankerahoituksesta suurin osa tulee Euroopan Unionin ohjelmista ja niihin varatusta hankerahoituksesta. EU:n ohjelmarahoitus tavoitteineen määritellään aina seitsenvuotiskaudeksi kerrallaan. Ohjelmarahoitusta suunnataan tunnistettuihin yhteiskunnallisiin haasteisiin sekä tasaamaan EU:n sisäisiä eroja eri alueiden välillä ja luomaan tätä kautta EU:lle kilpailukykyä. EU:n lisäksi muita ammattikorkeakoulujen TKI-toiminnan rahoittajia ovat eri ministeriöt, säätiöt, yritykset sekä julkisen tutkimuksen rahoittajat Business Finland ja Suomen Akatemia.
Suomessa ollaan päästy hyödyntämään EU-rahoitusta TKI-toiminnassa vuodesta 1995 alkaen kun Suomi liittyi Euroopan Unionin jäseneksi. Karelia-ammattikorkeakoulu on ollut aktiivisesti toteuttamassa EU-ohjelmia ja hyödyntämässä EU-rahoitusta alusta lähtien. Ensimmäisiä Karelian EU-rahoitteisia projekteja olivat mm. kivialan, muovi- ja metallialan, sosiaalialan, suurmaatalouden, puuenergian sekä palvelumuotoilun kehittämishankkeet Pohjois-Karjalassa.
Karelian kannalta merkittävimmät EU-rahoitusohjelmat ovat Euroopan sosiaalirahasto ESR ja Euroopan aluekehitysrahasto EAKR. Näiden osuus Karelian hankerahoituksesta on ollut vuosittain noin 65%. Nämä ohjelmat ovat osa EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoitusvälineitä, joilla pyritään kaventamaan EU:n eri alueiden ja jäsenvaltioiden kehityseroja sekä edistämään taloudellista ja yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta.
EU-ohjelma antaa raamit valtakunnallisille ja alueellisille painotuksille rahoituksen jaossa, joten EU-ohjelmaa täsmennetään kansallisella alue- ja rakennepolitiikan ohjelmalla sekä alueellisella maakuntaohjelmalla. Pohjois-Karjalassa maakuntaohjelmassa (Pokat) määritetään se mitä painotuksia EU-ohjelmista otetaan alueen kehittämisen tueksi. Näiden painotusten lisäksi Karelian TKI-toimintaa määrittää ammattikorkeakoulun strategia ja siinä asetetut tavoitteet. Se mitä hankkeita Kareliassa toteutetaan, on siis yhdistelmä näistä kaikista tavoitteista ja Karelian asiantuntemuksesta tavoitteiden saavuttamisessa.
EU-ohjelmakaudella 2014-2020 Kareliassa toteutettiin kaikkiaan 774 hanketta. Osa näistä hankkeista jatkuu vielä jopa vuoden 2023 loppuun. Karelian hankesalkku vuosina 2014-2020 oli 27,3 miljoonaa euroa, johon saatiin ulkoista TKI-rahoitusta eri rahoituslähteistä 22,6 miljoonaa euroa.
Hankesalkun teemat painottuivat rahoitusohjelmien, maakuntaohjelman ja Karelian strategisten tavoitteiden mukaisesti. Projekteja toteutettiin esimerkiksi vähähiilisyyden, uusien energiaratkaisujen, fotoniikan sekä tarkkuus- ja automaatiotekniikan kehittämiseksi. Lisäksi on kehitetty ikäosaamista, siihen liittyviä tuotteita ja palveluita sekä innovaatio-osaamista ja opiskelijalähtöistä yrittäjyyttä.
Uusi EU-ohjelmakausi käynnistymässä
Suomen kannalta viides, uusi EU-ohjelmakausi 2021-2027 tavoitteineen on paraikaa käynnistymässä. Karelia-ammattikorkeakoulu on ollut aktiivisesti vaikuttamassa uuden ohjelmakauden tavoitteisiin ja valmisteluun tunnistamalla niitä yhteiskunnallisia haasteita, joihin voimme kumppaneidemme kanssa vaikuttaa ja etsiä ratkaisuja.
Tällä hetkellä vahvoja signaaleja ja strategisia tavoitteita, joihin TKI-toiminnan avulla innovaatioita ja ratkaisuja haetaan ovat mm. eri toimialojen tarvitsemat digitaaliset ja teknologiset ratkaisut, muuttuva työ ja osaaminen, kestävän kehityksen edistäminen, ikärakenteesta aiheutuvien palveluiden uudelleenmuotoilu sekä koulutusperäisestä maahanmuutosta ja kansainvälistymisestä haettavat ratkaisut osaajapulaan yrityksissä.
Ammattikorkeakoulujen tehtäväksi on laissa määritetty korkeakoulutuksen lisäksi työelämää ja aluekehitystä edistävä sekä elinkeinorakennetta uudistava TKI-toiminta ja soveltava tutkimus. Strategisten ja ohjelmallisten tavoitteiden lisäksi ammattikorkeakoulun tehtävä on siis varmistaa, että kehitetyt innovaatiot otetaan käyttöön ja että yritysten ja elinkeinoelämän tarpeeseen on tarjolla myös huomenna uutta osaamista ja innovaatiokyvykkyyttä. Siksi olemme mukana aktiivisesti ja pitkäjänteisesti kehittämässä innovaatioita ja elinkeinoelämää ympärillämme ja samalla varmistamassa että koulutussisältömme kehittyy opiskelijoidemme eli ylihuomisen osaajien osaamispääomaksi ja innovaatiokyvykkyydeksi, joita yhteiskunnassa ja työelämässä hyödynnetään.
Kirjoittaja
Anne Ilvonen, tutkimus- ja kehittämisjohtaja, Karelia-ammattikorkeakoulu