Korkeasti koulu­tet­tu­jen maahan­muut­ta­jien työl­lis­ty­mistä edis­tä­vällä koulu­tuk­sella hyviä tuloksia

Karelia- ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lut sekä Itä-Suomen yliopisto käyn­nis­ti­vät huhti­kuussa uuden koulu­tus­pi­lo­tin, jonka tavoit­teena oli edistää korkeasti koulu­tet­tu­jen maahan­muut­ta­nei­den työl­lis­ty­mistä koulu­tus­taan vastaa­viin tehtä­viin. KAVA -asian­tun­ti­ja­teh­tä­viin valmen­tava koulu­tus kansain­vä­li­sille osaa­jille päättyi syys­kuun lopussa.

Koulu­tuk­sen tavoit­teena oli vahvis­taa osal­lis­tu­jien työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia kolmen kriit­ti­sen osa-alueen näkö­kul­masta: suomen kielen asian­tun­ti­ja­ta­son osaa­mi­sen syven­tä­mi­nen, osal­lis­tu­jien oman alan työelä­mä­ver­kos­to­jen raken­ta­mi­nen ja laajen­ta­mi­nen Suomessa ja keskeis­ten työelämä- ja työn­ha­ku­tai­to­jen kehit­ty­mi­nen. Tavoit­teet saavu­tet­tiin hyvin. Opis­ke­li­joita oli noin 20 muun muassa talous­hal­lin­non, kasva­tuk­sen, lääke­tie­teen, logis­tii­kan ja luon­non­vara-aloita. Koulu­tuk­sen päät­tyessä kolme opis­ke­li­joista oli jo saanut oman alan työpai­kan, kaksi aloit­ta­nut opis­ke­lut suomen­kie­li­sessä korkea­kou­lu­tut­kin­nossa ja useam­malla oli työn­haku käyn­nissä. Keskeistä koulu­tuk­sessa opis­ke­li­joille oli ollut työhar­joit­te­lun mahdol­lis­tu­mi­nen nime­no­maan asian­tun­ti­ja­teh­tä­vissä, kontak­tien luomi­nen työelä­mään ja rohkeus ja lisään­ty­neet taidot käyttää suomen kieltä myös työroo­lissa. Usko omiin työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­siin oli kasva­nut koulu­tuk­sen aikana saadun palaut­teen ja koke­mus­ten perusteella.

Toinen KAVA-koulu­tus­pi­lotti toteu­te­taan 10.1.-30.6.2022 ja haku koulu­tuk­seen on auki 15.11.2021 saakka. Koulu­tus toteu­te­taan etä- ja lähi­kou­lu­tuk­sena. Lähi­to­teu­tuk­seen voi osal­lis­tua Joen­suussa tai Kuopiossa. 

Koulu­tus toteu­te­taan kiin­teässä yhteis­työssä työelä­män ja yritys­ten kanssa. Koulu­tuk­seen sisäl­tyvä harjoit­telu avaa yrityk­sille mahdol­li­suu­den saada koulu­tet­tua, kieli­tai­toista ja kansain­vä­li­sillä verkos­toilla varus­tet­tuja osaajia yrityksiin. 

KAVA-koulu­tus on osa Karelia- ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen sekä Itä-Suomen yliopis­ton yhteistä MOKOMA- moni­paik­kai­nen valmen­nus asian­tun­ti­ja­teh­tä­viin korkeasti koulu­te­tuille maahan­muut­ta­jille -hanketta. Hank­keen aikana koulu­tus toteu­te­taan kaksi kertaa, jonka jälkeen koulu­tuk­sen on tarkoi­tus vakiin­tua osaksi korkea­kou­lu­jen yhteistä koulu­tus­tar­jon­taa.  Hank­kee­seen on saatu opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön jatku­van oppi­mi­sen erityi­sa­vus­tusta ajalle 6/2020-9/2022.