Koronan vaiku­tus matkus­ta­mi­seen Kare­liassa – kohti uutta normaalia

Ennen koro­na­pan­de­miaa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa matkus­tet­tiin paljon; oli kansain­vä­listä opis­ke­lija- ja henki­lö­kun­ta­vaih­toja, työhön liit­ty­viä ulko- ja koti­maan matkoja, opis­ke­li­ja­mat­koja, messuja ja semi­naa­reja. Pidem­pien matko­jen lisäksi oli hyvin­kin taval­lista, että esimer­kiksi pääkau­pun­ki­seu­dulle matkus­tet­tiin kokouk­siin, jotka saat­toi­vat kestää vain muuta­man tunnin. Keväästä 2020 alkoi pitkä ajan­jakso, jolloin matkus­ta­mista ei suosi­teltu lain­kaan. Koronan vaiku­tus Kare­lian matka­ku­lui­hin oli todella merkit­tävä: vuonna 2019 matka­ku­lut olivat yhteensä noin 816.000 euroa, vuonna 2020 ne puto­si­vat 218.000 euroon.

Covid -19 -pande­mian puhje­tessa maalis­kuussa 2020 syntyi ruuhka matka­va­raus­ten peru­mi­seen, niin matka­toi­mis­toissa kuin julki­sen liiken­teen kuten VR:n asia­kas­pal­ve­lu­toi­mi­pis­teissä. Varaus­ten peru­mi­sen jono­tusaika oli asia­kas­pal­ve­luun pahim­mil­laan useita tunteja. Varauk­sia perut­tiin tiuhaan tahtiin noin kuukau­den ajan. Varaus­ten peru­mi­nen onnis­tui onneksi siten, että makse­tuista varauk­sista saatiin hyvi­tyk­set suurelta osin. 

Takai­sin maailmalle

Syys­kuussa 2021 Suomen halli­tus hyväk­syi uuden hybri­di­stra­te­gian tavoit­tee­naan asteit­tai­nen yhteis­kun­nan avaa­mi­nen ja koro­na­ra­joi­tuk­sista luopu­mi­nen. Kare­lias­sa­kin kampuk­set ovat siir­ty­neet lähio­pe­tuk­seen ja hybri­di­mal­liin. Ajan­ta­saista tietoa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tilan­teesta löytyy Kare­lian Koro­nain­fosta, jota päivi­te­tään aktii­vi­sesti. Sivulla tiedo­te­taan myös Kare­lian matkus­ta­mi­seen liit­ty­vistä asioista, kuten kansain­vä­li­sen opis­ke­li­ja­vaih­don sekä henki­lö­kun­nan ulko­maan­mat­ko­jen tilanteesta. 

Roko­te­kat­ta­vuu­den lisään­ty­mi­sen ja tartun­to­jen määrän tasaan­tu­mi­sen myötä myös matkus­ta­mi­nen Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa on lisään­ty­nyt, ja matkoja vara­taan pikku­hil­jaa enemmän. Koti­maan matko­jen osalta on kuiten­kin vielä huomioi­tava alueel­lis­ten erojen vaih­telu ohjeis­tuk­sissa ja suosi­tuk­sissa. Tämän artik­ke­lin kirjoi­tus­het­kellä ollaan Suomessa luopu­massa valta­kun­nal­li­sista rajoi­tuk­sista ja yhden­mu­kais­ta­maan aluei­den toimin­ta­mal­lia. Koro­na­pas­sien käyt­töön­ot­toa suun­ni­tel­laan ylei­sö­ti­lai­suuk­sien ym. tapah­tu­mien järjes­tä­mi­sen tueksi. Maskien käyttö ja hyvä käsi­hy­gie­nia ovat edel­leen voimassa olevia suosi­tuk­sia, samoin kuin riit­tä­vät turva­vä­lit. Koro­na­tes­taus ja omaeh­toi­nen karan­teeni on paikal­laan, silloin kun oireita ilmaan­tuu. Alueel­li­set ohjeis­tuk­set voivat kuiten­kin muuttua tartun­to­jen määrän lisään­tyessä nopeas­ti­kin. Tietoa alueen koro­na­vi­rus tilan­teesta ja rajoi­tuk­sista saat kuntien ja sairaan­hoi­to­pii­rien sivuilta tai Tervey­den ja hyvin­voin­nin laitok­sen sivuilta.

Ulko­maille matkus­ta­vien ja ulko­mailta saapu­vien on syytä tarkis­taa Valtio­neu­vos­ton sekä Tervey­den ja hyvin­voin­nin laitok­sen sivuilta ajan­ta­sai­set tilan­ne­tie­dot ja ohjeis­tuk­set. Tietoja päivi­te­tään katta­vasti niin ulko­maille lähte­vien kuin Suomeen saapu­vien­kin matkus­ta­jien osalta. Myös matka­toi­mis­tot päivit­tä­vät omia sivu­jaan aktii­vi­sesti. Useissa maissa on voimassa koro­na­passi, josta käy ilmi saadut rokot­teet tai sairas­tettu korona sekä testi­tu­lok­set. Koro­na­to­dis­tuk­sen voi tarvit­taessa tulos­taa Omakan­nasta. On kuiten­kin syytä tarkis­taa kohde­maan ajan­ta­sai­set tiedot ja noudat­taa voimassa olevia ohjeis­tuk­sia ja määräyksiä.

Uusi matkus­tus­oh­jelma käyttöön

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun matkus­tus­oh­jetta on äsket­täin päivi­tetty ja ohje sisäl­tää muutok­sia lähinnä lasku­jen käsit­te­lyn proses­siin. M2-matkus­tus­oh­jelma on monelle vielä tunte­ma­ton, koska uusi ohjelma otet­tiin käyt­töön juuri ennen koron­pan­de­mian puhkea­mista. Ohjelma on selkeä ja help­po­käyt­töi­nen, mutta mikäli koet tarvit­se­vasi lisä­oh­jeis­tusta voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Toden­nä­köistä on, ettei matkus­ta­mi­nen tule palaa­maan koro­na­pan­de­miaa edel­tä­välle tasolle, vaikka rajoi­tuk­set pois­tui­si­vat­kin koko­naan. Etäyh­tey­det ja verk­ko­ko­kouk­set toimi­vat hyvin, ja tarvit­taessa tapaa­mi­set järjes­ty­vät etäyh­teyk­sin nopeam­min. Tämä vähen­tää matkus­ta­mi­sen tarvetta ja tuo myös säästöä matka­kus­tan­nuk­siin ja tehok­kuutta ajankäyttöön.

Niille jotka matkus­ta­vat toivo­tan kuiten­kin hyvää ja turval­lista matkaa!


Kirjoit­taja:

Tuula Sormu­nen, hallin­to­sih­teeri, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuva: Alexandr Podvalny palve­lusta Pexels