Innovative Nurse sairaanhoitajakoulutus on Opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoituksella järjestettävä koulutus, joka toteutetaan Karelia-ammattikorkeakoulun (päätoteuttaja), Kajaanin ammattikorkeakoulun sekä Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä 19.12.2018 – 31.12.2021. Sairaanhoitajien eläköityminen näkyy työvoimatarpeen kasvuna ja heikentää olennaisesti terveyspalvelujen tasa-arvoista ja yhdenvertaista saattavuutta väljästi asutuilla alueilla. Innovative Nurse -hankkeella vastattiin näiden alueiden sairaanhoitajatarpeisiin. Työelämässä toivotaan ja kannustetaan siihen, että koulutuksesta valmistuvilla sairaanhoitajilla on laaja-alaista osaamista eri hoitotyön alueilta. Osaamisessa painottuu erityisesti itsenäisten päätösten tekeminen moninaisissa hoitotyön tilanteissa.
Harjoittelun tavoitteena hoitotyön kehittämien
Opiskelijat Piia Kirjavainen ja Nitta Honkanen suorittivat hoitotyön syventävän harjoittelun kesällä 2021 opinnollistaen omassa työssään Hoitokoti Aatoksessa. Syventävässä harjoittelussa heillä oli tavoitteena kehittää Hoitokoti Aatoksen palliatiivista hoitoa, saattohoitoa sekä tiimityötä. Harjoittelun aikana luotiin yhteistyökuviota Siun soten palliatiivisen poliklinikan kanssa, sekä parannettiin olemassa olevaa yhteistyötä Tohmajärven terveysaseman kanssa.
Yhteistyö palliatiivisen poliklinikan kanssa
Yhteistyötä palliatiivisen poliklinikan kanssa aloitettiin lähestymällä sairaanhoitaja Minna Peakia, jonka kanssa pidettiin yhteinen Teams -palaveri. Palaverin tiimoilta heräsi useita ajatuksia, sekä ideoita kuinka lähteä kehittämään palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa omassa yksikössä.
Yhtenä osana kehitystyötä jokainen hoitokodissa hoitotyöhön osallistuva suoritti THL:n Saattohoitopassin (1 op), jotta saatiin perusosaamiseen vahvistusta ja tietotaitoa koko hoitohenkilökunnan keskuuteen. Saattohoitopassi on tullut jäädäkseen pysyväksi osaksi henkilökunnan koulutuksia. Tämän myötä ymmärrys asiakkaan hoitolinjauksia kohtaan on avartunut monella työntekijällä. Saattohoitopassi on tiivis paketti perustietoa palliatiivisesta hoidosta sekä saattohoidosta. Passia voi suositella jokaiselle hoitotyötä tekevälle, ammattinimikkeestä riippumatta.
Tiimityö alkaa
Hoitokoti Aatoksessa oli aiemmin 9 asukaspaikkaa. Tällä hetkellä hoitokodissa paikkoja on 33. Lisääntyneiden asukaspaikkojen ja henkilökunnan vuoksi toiminnan tulee olla tarkemmin jäsenneltyä ja asiakkuuksien organisoidumpia. Ajatus tiimimallista kehittämisestä heräsi, kun sairaanhoitajien määrä yksikössä kasvoi yhdestä neljään. Tiimimallia alettiin suunnittelemaan niin, että siitä saatu hyöty olisi asukkaille mahdollisimman suuri. Uusi työskentelymalli osaltaan helpottaisi kaikkien hoitajien työtä, kun vastuusairaanhoitaja olisi asukaskohtainen.
Hoitokoti on jaettu neljään tiimiin, joissa kussakin tiimissä on oma vastuusairaanhoitaja, lähihoitaja sekä hoiva-avustaja. Yhdellä sairaanhoitajalla on keskimäärin 6–7 omaa asukasta, joiden hoidosta sairaanhoitajalla on vastuu. Omahoitajuudet ovat jakautuneet tiimien jäsenten kesken. Omahoitaja on oman asukkaansa asiantuntija ja sanan saattaja sekä huolehtii asiakkaan kokonaisvaltaisesta hoidosta.
Sairaanhoitajan työssä tiimijako näkyy helpottavana osana arkea, kun huolehdittavana on omat asukkaat, joiden asiat ovat tuttuja. Helpotusta työhön tuo myös se, että sairaanhoitaja saa keskittyä ja luoda hyvän hoitosuhteen asukkaisiin pitkällä aikavälillä.
Tohmajärven terveyskeskuksen kanssa luotiin Teams-yhteyden kautta reaaliaikainen viestintä. Teams-yhteyttä hyödynnetään päivittäin esim. laboratoriopyynnöissä, vastauksissa ja reseptin uusinnoissa. Terveyskeskuksen sairaanhoitaja konsultoi tarvittaessa lääkäriä, jolloin lääkäri tarpeen mukaan ottaa Hoitokoti Aatokseen yhteyttä puhelimitse. Tämä muutos on helpottanut osaltaan hoitotyötä. Nykyisin ei olla enää kiinni puhelimessa, vaan voidaan viestiä etäyhteyksien kautta ja lukea vastaukset käytännössä, milloin vaan. Uusi käytänne vapauttaa osaltaan aikaa hoitotyöhön ja asukkaille. Yhteistyömalli on koettu toimivaksi molemmissa organisaatioissa.
Ajatuksia kehittämistyöstä
Työyhteisölle merkittävin muutos on ollut tiimityömallin aloitus sekä omahoitajuuden korostaminen hoitotyössä.
Kehittämistyö työyhteisössä tarkoittaa muutosta, joka luo myös usein pieniä kasvukipuja. Tätä olemme itsekin kohdanneet ja kokeneet, kun edessä on uusia käytänteitä ja toimintatapoja, eikä uuden oppiminen tai omaksuminen suju jokaisella yhtä nopeasti. Aatoksessa on käytössä viikoittaiset palaverit henkilökunnan kesken, sekä kuukausittaiset työnohjaukset, apuna käsittelemään ja ratkaisemaan asioita yhdessä. Niistä on saatu käyttöön hyviä työkaluja muutoksen tuuliin.
Piia Kirjavaisen ja Nitta Honkasen hoitotyön syventävässä harjoittelussa luotiin pohja tiimityöskentelylle. Tiimityömalli on alkutaipaleella, ja vaatii vielä aikaa ja toimintatapojen yhteen sovittelua, jotta lopputuloksesta tulee tarpeita vastaava. Tiimityömallin kehittämistä jatkaa Aatoksen esimies/yrittäjä omissa YAMK-opinnoissaan Karelia-ammattikorkeakoulussa.
Kehittämistyötä riittää myös jatkossa, sillä hoitotyö kehittyy koko ajan. Pysyäkseen kilpailukykyisinä, on oltava valmiina jatkuvaan kehitykseen.
Toivomme, että jokainen hoitotyötä tekevä olisi kiinnostunut kehittämään omaa ammattitaitoaan. Kuten eräs harjoittelun aikainen ohjaaja sanoi “Kehitys loppuu siihen, kun kokee olevansa valmis”. Tällä alalla ei voi olla koskaan valmis.
Kirjoittajat:
Piia Kirjavainen, sairaanhoitajaopiskelija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Nitta Honkanen, sairaanhoitajaopiskelija, Karelia-ammattikorkeakoulu
Kirsi Laakkonen, yrittäjä, Hoitokoti Aatos
Minna Turunen, lehtori, opinto-ohjaaja, Karelia-ammattikorkeakoulu
Riitta Muhonen, lehtori, Innovative Nurse -hankkeen projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu