IkäNYT! – Tuoretta tietoa ikä- ja muistiystävällisyydestä

IkäNYT! on Karelia-ammattikorkeakoulun julkaisema ikäosaamisen verkkojulkaisu. IkäNYT! välittää tietoa ja kokemuksia ikäosaamisen kehittämistyöstä ja käytännöstä sekä koulutuksesta. Lehti avaa näköaloja ikääntymisen moninaisiin kysymyksiin, ikäihmisten hyvinvointiin ja ikääntyvään yhteiskuntaan. Ikäosaaminen on vahvasti moniammatillista, monialaista ja monitoimijaista osaamista.

IkäNYT!-verkkojulkaisu 2/2021 on nyt ilmestynyt. Numerossa ikä- ja muistiystävällisyyden merkitystä pohditaan sekä artikkeleissa että kirja- ja elokuvaesittelyissä.

Ikäystävällisyyden vahvistaminen edellyttää ymmärrystä siitä, miten ikäihmiset kokevat elämänsä ja elinympäristönsä, ja miten ikäystävällisyyttä tulisi heidän mielestään ihan ensimmäisenä kehittää. Kareliassa osana KAFS-osaamisyhteisön (Karelia Centre for Age-friendly Society) valmistelua on haastateltu ikäihmisiä heidän kokemuksistaan ikääntymisestä maaseudulla. Yliopettaja Terhi Myller kuvaa havaintojaan ja pohdintojaan IKÄNYT!:n artikkelissa.

Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ryhmätoimintoihin osallistuvat henkilöt ovat puolestaan haastatelleet toisiaan sekä arjesta että kehittämisen tarpeessa olevista asioista. Kehittämisasiantuntija Arja Jämsén on pohjustanut vertaishaastatteluja ja kuvaa artikkelissaan tämän tiedontuotannon erityispiirteitä.

Hankesuunnittelija Jaana Paasonen kirjoittaa ikääntyneiden näkövammaisten henkilöiden terveyskäyttäytymisestä erityisesti aivoterveyden näkökulmasta.

Yliopettaja Terhi Myller ja lehtori Jonna Puustinen kertovat artikkelissaan Karelian uuden Geronomi (AMK) -koulutuksen arvoista ja siitä, miten arvot näkyvät koulutuksen sisällöissä ja toteutuksessa.

Hankekoordinaattori Sanna Kososen ja Raija Kuisman artikkelissa kuvataan ja vertaillaan ikäihmisten perhehoidon käytäntöjä Pohjoismaissa sekä pohditaan perhehoitajien osaamistarpeita.