Innovative Nurse -koulutuksesta valmistumassa 18 sairaanhoitajaa Pohjois-Karjalan väljästi asutulle alueelle

Karelia-ammattikorkeakoulusta on valmistumassa ensimmäiset 18 sairaanhoitajaa Innovative Nurse -sairaanhoitajakoulutuksesta, jossa keskitytään väljästi asutuilla alueilla toimivien sairaanhoitajien työn erityishaasteisiin.

 – Näissä sairaanhoitajaopinnoissa on opiskeltu monipuolisen tietoperustan lisäksi ihmissuhdetaitoja, organisointi-, koordinointi- ja ongelmanratkaisutaitoja sekä hoidon tarpeen arviointia ja kliinisiä taitoja. Väljästi asutuilla alueilla sairaanhoitajan osaamisessa korostuvat muun muassa pitkät välimatkat ja digitaalisuus, kertoo Innovative Nurse hankkeen projektipäällikkö Riitta Muhonen.

Koulutuksen ensimmäinen toteutus alkoi vuonna 2019 ja oli suunnattu Pohjois-Karjalan väljästi asutuille alueille esimerkiksi Pielisen-Karjalan alueella asuville ja työskenteleville. Opintonsa aloitti yhteensä 29 sairaanhoitajaopiskelijaa. Nyt syksyllä 2021 opinnot ovat edenneet loppusuoralle ja ensimmäiset 18 opiskelijaa saavat tutkintotodistuksensa, kun Tikkarinne-kampuksella vietetään valmistumisjuhlaa tiistaina 7.12.2021 klo 15 alkaen.

Suuri osa opinnoista on ollut itsenäistä opiskelua sekä ohjattua etäopiskelua. Opinnoissa on hyödynnetty työn opinnollistamista harjoittelujen yhteydessä. Nyt valmistuvat opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä opintojen monipuolisuuden lisäksi verkkopainotteiseen opiskeluun sekä ajasta ja paikasta riippumattomaan koulutuksen toteutukseen.

 – Opinnot ovat edenneet pääsääntöisesti siten, että teoriaopinnot on toteutettu ohjattuina verkko-opintoina ja vain kaikista keskeisin tietotaito toteutetaan lähiopetuksena. Opiskelijaryhmä jaettiin kahteen eri lähiopetusryhmään niin, että lähiopintoja on voinut suorittaa Joensuun lisäksi Nurmeksessa. Halu asua ja toimia omalla paikkakunnalla ovat tärkeitä tekijöitä myös väljästi asutun alueen palvelujen kannalta, jatkaa Muhonen.

Karelia-ammattikorkeakoulusta valmistuvien sairaanhoitajien työllistymisnäkymät ovat erittäin hyvät ja monipuoliset. Innovative Nurse -koulutus on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksen. Koulutus toteutettiin soveltuvin osin yhteistyössä Kajaanin ja Lapin ammattikorkeakoulujen kanssa.