Karelia-ammattikorkeakoululle merkittävä rahoitus kestävän kehityksen edistämiseen rakentamisessa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa hankkeisiin, joissa kehitetään laajassa yhteistyössä kestävän kehityksen ratkaisuja yhteiskuntaan ja eri toimialoille.

Karelia-ammattikorkeakoulu sai rahoitusta 640 000 euroa Sustainable Building Technologies – Community of Practise (SBTCP) -hankkeeseen, jonka tehtävänä on löytää ratkaisuja ilmastoviisaaseen rakentamiseen yhdessä saksalaisen Jade University of Applied Sciences sekä itävaltalaisen Salzburg University of Applied Sciences kanssa.

Hankkeen keskeisiä kehittämiskohteita ovat tietomallintaminen, kestävän kehityksen mukainen rakentaminen sekä materiaalitekniikka. Hankekonsortiossa Karelian vastuulla on erityisesti kestävän kehityksen rakentamisen kysymykset, johon kuuluvat vähähiilinen rakentaminen, kiertotalous sekä puurakentamisen kilpailukykyisyys.

– Puurakentaminen on nouseva trendi Suomessa ja Euroopassa. Syinä tähän ovat uusiutuvan materiaalin tuomat ympäristöhyödyt sekä puurakentamisen järjestelmien tuomat kilpailuedut, kuten kuivaketjun hallinta, korkea esivalmistusaste sekä rakentamisen nopeus. Tämä hanke vahvistaa Karelian kansainvälistä yhteistyötä ja asiantuntemuksen lisääntymistä puurakentamisessa kertoo lehtori Timo Pakarinen.

Puurakentaminen on yksi Karelia-ammattikorkeakoulun soveltavan tutkimuksen painoaloista.

– Olemme tehneet pitkäjänteistä tutkimus- ja kehittämistyötä alan yritysten ja toimijoiden kanssa puurakentamiseen liittyen. Suuren mittakaavan puurakentamiseen liittyvän tutkimustoiminnan lisäksi kehitämme vähähiilisiä rakentamisen ratkaisuja sekä puutuoteteollisuutta yhteistyössä yritysten kanssa. Haluamme tehdä Pohjois-Karjalasta puurakentamisen edelläkävijän ja kouluttaa kansainvälisen tason osaajia työelämän tarpeisiin, kertoo tutkimus- ja kehittämisjohtaja Anne Ilvonen.