Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulle merkit­tävä rahoi­tus kestä­vän kehi­tyk­sen edis­tä­mi­seen rakentamisessa

Opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riö on myön­tä­nyt ammat­ti­kor­kea­kou­luille viisi miljoo­naa euroa hank­kei­siin, joissa kehi­te­tään laajassa yhteis­työssä kestä­vän kehi­tyk­sen ratkai­suja yhteis­kun­taan ja eri toimialoille.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu sai rahoi­tusta 640 000 euroa Sustai­nable Buil­ding Tech­no­lo­gies – Commu­nity of Prac­tise (SBTCP) -hank­kee­seen, jonka tehtä­vänä on löytää ratkai­suja ilmas­to­vii­saa­seen raken­ta­mi­seen yhdessä saksa­lai­sen Jade Univer­sity of Applied Sciences sekä itäval­ta­lai­sen Salz­burg Univer­sity of Applied Sciences kanssa.

Hank­keen keskei­siä kehit­tä­mis­koh­teita ovat tieto­mal­lin­ta­mi­nen, kestä­vän kehi­tyk­sen mukai­nen raken­ta­mi­nen sekä mate­ri­aa­li­tek­niikka. Hanke­kon­sor­tiossa Kare­lian vastuulla on erityi­sesti kestä­vän kehi­tyk­sen raken­ta­mi­sen kysy­myk­set, johon kuulu­vat vähä­hii­li­nen raken­ta­mi­nen, kier­to­ta­lous sekä puura­ken­ta­mi­sen kilpailukykyisyys.

– Puura­ken­ta­mi­nen on nouseva trendi Suomessa ja Euroo­passa. Syinä tähän ovat uusiu­tu­van mate­ri­aa­lin tuomat ympä­ris­tö­hyö­dyt sekä puura­ken­ta­mi­sen järjes­tel­mien tuomat kilpai­lue­dut, kuten kuiva­ket­jun hallinta, korkea esival­mis­tusaste sekä raken­ta­mi­sen nopeus. Tämä hanke vahvis­taa Kare­lian kansain­vä­listä yhteis­työtä ja asian­tun­te­muk­sen lisään­ty­mistä puura­ken­ta­mi­sessa kertoo lehtori Timo Pakarinen.

Puura­ken­ta­mi­nen on yksi Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun sovel­ta­van tutki­muk­sen painoaloista.

– Olemme tehneet pitkä­jän­teistä tutki­mus- ja kehit­tä­mis­työtä alan yritys­ten ja toimi­joi­den kanssa puura­ken­ta­mi­seen liit­tyen. Suuren mitta­kaa­van puura­ken­ta­mi­seen liit­ty­vän tutki­mus­toi­min­nan lisäksi kehi­tämme vähä­hii­li­siä raken­ta­mi­sen ratkai­suja sekä puutuo­te­teol­li­suutta yhteis­työssä yritys­ten kanssa. Haluamme tehdä Pohjois-Karja­lasta puura­ken­ta­mi­sen edel­lä­kä­vi­jän ja koulut­taa kansain­vä­li­sen tason osaajia työelä­män tarpei­siin, kertoo tutki­mus- ja kehit­tä­mis­joh­taja Anne Ilvonen.