Korkea­kou­lu­tut­kin­toon johtava työvoi­ma­kou­lu­tus vastaa aluei­den osaajapulaan

Vuoden 2021 alussa voimaan­tul­leella väliai­kai­sella laki­muu­tok­sella ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non suorit­ta­mi­nen on nyt mahdol­lista työvoi­ma­kou­lu­tuk­sena. Koulu­tuk­sen tavoit­teena on suorit­taa AMK-tutkinto ja näin paran­taa työn­ha­ki­joi­den työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia sekä edistää aluei­den työnan­ta­jien osaavan työvoi­man saatavuutta.

Savonia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Kaak­kois-Suomen ammat­ti­kor­kea­koulu (Xamk) sekä aluei­den ELY-keskuk­set ja TE-toimis­tot tarjoa­vat ainut­laa­tui­sen mahdol­li­suu­den suorit­taa kesken jäänyt AMK-tutkinto tai päivit­tää opis­toas­teen tutkinto AMK-tutkin­noksi työvoimakoulutuksena.

Opis­ke­li­jaksi voivat hakeu­tua TE-toimis­ton ja työl­li­syys­kun­ta­ko­kei­lu­jen asiak­kaat vuoden 2022 huhti­kuun loppuun saakka. Lisä­tie­toja TE-palve­lui­den verk­ko­si­vuilta www.te-palvelut.fi.

Koulu­tuk­sessa suori­te­taan tutkin­nosta puut­tu­vat opetus­suun­ni­tel­man mukai­set opinnot. Opis­ke­li­jaksi vali­tuille tehdään yksi­löl­li­nen henki­lö­koh­tai­nen opis­ke­lusuun­ni­telma, josta ilmenee suori­tet­ta­vat opinnot, paikka, aika­tau­lut sekä toteutustavat.

Opis­ke­li­jat integroi­daan tutkinto-opis­ke­lu­ryh­miin ja opinnot koos­tu­vat päivä- ja moni­muoto-opin­noista, harjoit­te­luista, verkko-opin­noista sekä ohjauk­sesta. Tarvit­taessa toteu­tuk­sessa hyödyn­ne­tään yhteis­työssä olevien ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opin­to­tar­jon­taa. Opin­toi­hin on käytet­tä­vissä 18 – 24 kuukautta.

Työvoi­ma­kou­lu­tuk­sena suori­tet­ta­vat AMK-tutkin­not ovat sairaan­hoi­taja, sosio­nomi, raken­nus­mes­tari, tieto-, raken­nus- ja talo­tek­nii­kan insi­nööri sekä talo­tek­niikka (LVI) ja trade­nomi (tieto­jen­kä­sit­tely).

Lisä­tie­toa edus­kun­nan laki­muu­tok­sesta

Lisä­tie­toa aiheesta löydät myös oppi­lai­tos­ten verkkosivuilta:

– https://www.karelia.fi/tyovoimakoulutus/
– https://www.savonia.fi/paivita-osaamistasi/taydennyskoulutus/tyovoimakoulutus/
https://www.xamk.fi/