Light­house Joensuu – kuinka puuker­ros­ta­lon LVL-X-raken­tei­nen ulko­seinä toimii Suomen ilmasto-olosuhteissa?

Puura­ken­ta­mi­nen on noussut yhdeksi tärkeim­mistä kehi­tys­koh­teista, kun tähdä­tään pienem­piin pääs­töi­hin raken­nus­teol­li­suu­den saralla. Raken­nus­teol­li­suu­den osuus hiili­diok­si­di­pääs­töistä on merkit­tävä ja puu on oiva lääke tähän vaivaan. Puu varas­toi hiiltä, on uusiu­tuva raaka-aine ja käsit­tely loppu­tuot­teeksi kulut­taa verra­ten vähän ener­giaa. Kun uusia inno­vaa­tioita ja raken­ne­tek­ni­siä ratkai­suja otetaan käyt­töön, tulisi niiden toimin­taa tutkia ja varmis­tua siitä, että raken­teet selviy­ty­vät kunnialla myös muut­tu­vissa ilmasto-olosuhteissa.

Tutki­muk­sen kohde ja tavoitteet

Opis­ke­lija-asunnot Oy Joen­suun Elli raken­nutti Joen­suun Pent­ti­lään ainut­laa­tui­sen kohteen, 14-kerrok­si­sen puuker­ros­ta­lon joka on herät­tä­nyt laajaa kansain­vä­listä huomiota. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on ollut hank­keessa mukana sekä projek­ti­hen­ki­lös­tön että opis­ke­li­joi­den voimin, pyrkien tuot­ta­maan ja julkai­se­maan tietoa raken­tei­den tekni­sestä toiminnasta.

Yksi tutki­muk­sista keskit­tyi ulko­sei­nä­ra­ken­tei­den kosteus- ja lämpö­tek­ni­seen toimin­taan. Tutki­muk­sessa hyödyn­net­tiin seinä­ra­ken­tei­siin asen­net­tuja antu­reita ja niiden mittaus­tu­lok­sia noin puolen­toista vuoden ajalta. Ensi­si­jai­sena tavoit­teena oli selvit­tää, toimiiko seinä­ra­kenne kosteus­tek­ni­sesti turval­li­sella tavalla. Sen lisäksi tutkit­tiin myös raken­nuk­sen korkeu­den, asemoin­nin ja tuulen vaiku­tusta seinä­ra­ken­teen lämpö- ja kosteus­tek­ni­seen toimintaan.

Kosteus­tek­ni­nen toiminta

Jotta raken­nus täyt­täisi maan­käyttö- ja raken­nus­lain mukai­set terveel­li­syy­den, turval­li­suu­den ja käyt­tö­kel­poi­suu­den vaati­muk­set, on raken­tei­den kosteus­tek­ni­nen toiminta ensiar­voi­sen tärkeää. VTT:n ja TTY:n kehit­tämä Suoma­lai­nen home­malli lienee tällä hetkellä paras työkalu, kun pyri­tään lasken­nal­li­sesti arvioi­maan kosteus- ja mikro­bi­vau­rion riskiä. Light­house Joen­suun mitta­lait­teista saadut tulok­set analy­soi­tiin Suoma­lai­sen home­mal­lin mate­ri­aa­li­koh­tai­sia raja-arvoja ja valmista Excel-lasken­ta­poh­jaa hyödyn­täen. Tutki­muk­sen perus­teella voidaan todeta ulko­sei­nä­ra­ken­teen toimi­van turval­li­sella ja suun­ni­tel­lulla tavalla.

Mittausantureiden sijainnit ulkoseinärakenteissa: Kipsin pinta, LVL sisäpinta, LVL ulkopinta ja tuulensuojale
Antu­rei­den sijain­nit ulko­sei­nä­ra­ken­teessa. Kuva: Miko Matveinen.

Ennus­te­tun ilmas­ton­muu­tok­sen vuoksi raken­tei­den toimin­taa tulisi kuiten­kin seurata ja tarkas­tella pidem­mällä aika­vä­lillä. Vaikka mittauk­sia suori­tet­tai­siin vuosien ajan nykyi­sissä olosuh­teissa, eivät ne suoraan kerro raken­tei­den toimin­nasta tule­vai­suu­den muut­tu­vissa ilmasto-olosuh­teissa. Täytyy myös huomioida, että mittaus­tu­lok­set suhteel­li­sen lyhyeltä ajan­jak­solta eivät toden­nä­köi­sesti edusta olosuh­de­vaih­te­lui­den ääri­päätä, eli niin sanot­tuja kriit­tis­ten testi­vuo­sien olosuh­teita, joita raken­tei­den kosteus­tek­ni­sen toimin­nan lasken­nal­li­sissa tarkas­te­luissa suosi­tel­laan käytet­tä­väksi. Lisä­tut­ki­muk­sia siis tarvi­taan, jotta suun­nit­te­lua ja raken­teita voidaan kehit­tää kestä­mään tule­vai­suu­den kasva­vat kosteusrasitukset.

Raken­nuk­sen korkeus, tuuli ja asemointi vaikut­ta­vat raken­tei­den toimintaan

Myös raken­nuk­sen asemoin­nilla on merki­tystä raken­tei­den toimin­nan kannalta, sillä aurinko ja tuuli, sekä tuulen muka­naan tuoma viis­to­sade aiheut­ta­vat rasi­tuk­sia seinä­ra­ken­teille erityi­sesti korkeissa raken­nuk­sissa. Asemoin­nissa ja suun­nit­te­lussa tulisi huomioida ilman­suun­tien lisäksi ympä­röivä maasto, vesis­töt ja muut raken­nuk­set, joilla voi olla merkit­tävä vaiku­tus raken­nuk­sen ympä­rille muodos­tu­vaan mikroil­mas­toon. Light­house Joen­suun tapauk­sessa etelä­lou­naan suun­tai­seen seinään kohdis­tui tuuli noin kaksin­ker­tai­sen ajan vastak­kai­seen seinään verrat­tuna. Eteläi­nen seinä altis­tuu myös aurin­gon­pais­teelle, jonka lämmit­tävä vaiku­tus on selvästi mitat­ta­vissa myös seinä­ra­ken­teen sisem­mistä rakennekerroksista.

Kerros­ten lämpö­ti­lae­roja mittaa­malla saattoi tehdä havain­toja savu­piip­pu­vai­ku­tuk­sesta, sillä ilmiön johdosta lämmin ilma kohoaa ylös, kylmem­män ilman painuessa raken­nuk­sen alao­siin. Savu­piip­pu­vai­ku­tus muuttaa raken­nuk­sen paine­suh­teita ja voi jois­sa­kin tapauk­sissa aiheut­taa haital­li­sia ilma­vuo­toja, joten hyvään ilma­tii­viy­teen on syytä kiin­nit­tää huomiota suun­nit­te­lu­vai­heen lisäksi myös toteu­tuk­sen aikana. Myös tuulen jääh­dyt­tävä vaiku­tus oli tulos­ten perus­teella havait­ta­vissa, mutta koska seinä­ra­ken­teen lämpö­ti­laan vaikut­taa yhtä­ai­kai­sesti useampi tekijä, on yhden tekijän erot­ta­mi­nen ja sen vaiku­tuk­sen tarkka mittaa­mi­nen hankalaa.

Tässä tutki­mus­koh­teessa mikään edellä maini­tuista havain­noista ja ilmiöistä ei vaaranna ulko­sei­nä­ra­ken­teen turval­lista toimin­taa, mutta koska olosuh­tei­den odote­taan muut­tu­van, tulee erilais­ten raken­tei­den toimin­taa seurata ja käyttää opit­tuja tietoja uusien raken­nus­ten suun­nit­te­lun tukena.

Artik­keli perus­tuu kirjoit­ta­jan opin­näy­te­työ­hön Puuker­ros­ta­lon ulko­sei­nien raken­nus­fy­si­kaa­li­nen toiminta (Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Raken­nus­tek­nii­kan koulu­tus 2021).


Kirjoit­taja:

Riku Hirvo­nen, projek­ti­suun­nit­te­lija, Karelia-ammattikorkeakoulu