OAJ:n alueyh­dis­tyk­sellä on tärkeä rooli myös amma­til­li­sessa edunvalvonnassa

OAJ hoitaa opet­ta­jien ja muiden opetusa­lan ammat­ti­lais­ten edun­val­von­taa monella eri tasolla. Valta­kun­nan tasolla OAJ muun muassa neuvot­te­lee työ- ja virkaeh­to­so­pi­muk­sista, joissa määri­tel­lään esimer­kiksi palk­kauk­sen perus­teet ja muita työ- tai virka­suh­teen ehtoja. Alueel­li­sella ja paikal­li­sella tasolla OAJ valvoo, että työ- ja virkaeh­to­so­pi­muk­sia nouda­te­taan. Lisäksi OAJ pyrkii edis­tä­mään jäsen­tensä työoloja ja tukee heidän hyvinvointiaan.

Alueel­li­nen ja paikal­li­nen edun­val­vonta näyt­täy­tyy OAJ:n jäsenen arjessa etenkin silloin, kun työpai­kalla esiin­tyy ongel­mia. Edun­val­von­ta­työ sisäl­tää kuiten­kin paljon muuta­kin kuin ongel­mien selvit­tä­mistä. Yksi tärkeä osa edun­val­von­taa on enna­koiva edun­val­von­ta­työ, joka perus­tuu liiton edus­ta­jien ja työnan­ta­jan luot­ta­muk­sel­li­siin suhtei­siin ja luot­ta­mus­mies­ten kykyyn tunnis­taa jäse­nis­tön tarpeita. Enna­koi­vassa edun­val­von­nassa asioista keskus­tel­laan työnan­ta­jan kanssa jatku­vassa vuoro­pu­he­lussa ja mahdol­li­set kytevät vaikeu­det ratkais­taan jo ennen kuin niistä syntyy varsi­nai­sia ongelmia.

Työnan­ta­ja­ta­paa­mi­sissa keskus­tel­laan ajan­koh­tai­sista asioista

Pohjois-Karja­lassa tärkeä osa enna­koi­vaa edun­val­von­ta­työtä on OAJ:n alueyh­dis­tyk­sen järjes­tä­mät amma­til­lis­ten oppi­lai­tos­ten työnan­ta­ja­ta­paa­mi­set. Työnan­ta­ja­ta­paa­mi­sia on järjes­tetty sään­nöl­li­sin välia­join. OAJ Pohjois-Karja­lan puheen­joh­taja Kirsi Vuori pitää tapaa­mi­sia edun­val­von­nan näkö­kul­masta tärkeinä:

– Näitä tapaa­mi­sia on pidetty melko sään­nöl­li­sesti, ei ihan vuosit­tain, mutta ainakin joka toinen vuosi. Tapaa­mi­sissa käydään hyvässä hengessä läpi ajan­koh­tai­sia asioita esimer­kiksi edun­val­von­nasta, rahoi­tuk­sesta ja opet­ta­jien tilan­teesta ylei­sesti. On erit­täin hienoa, että tapaa­mi­set onnis­tu­vat ja työnan­ta­jan edus­ta­jat tulevat näihin tapaa­mi­siin. Arvos­tan tätä.

Viimei­sin tapaa­mi­nen järjes­tet­tiin 3.11.2021 yhtei­sen aamiai­sen merkeissä. Tapaa­mi­sen osal­lis­tui OAJ Pohjois-Karja­lan edus­ta­jina puheen­joh­taja Kirsi Vuori ja alue­asian­tun­tija Nina Räty. Lisäksi tapaa­mi­seen osal­lis­tui Ammat­tio­pisto Luovilta rehtori Seija Karvo­nen, koulu­tus­joh­taja Suvi Mutanen ja pääluot­ta­mus­mies Tiina Pirinen, Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Rive­rialta rehtori Esa Karvi­nen ja pääluot­ta­mus­mies Toni Nieme­läi­nen ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulta pääluot­ta­mus­mies Atte Korte. Ammat­ti­kor­kea­kou­lun rehtori Petri Raivo ei tällä kertaa päässyt osal­lis­tu­maan tapaamiseen.


Kuvassa (vas.) Suvi Mutanen, Esa Karvi­nen, Atte Korte, Tiina Pirinen, Seija Karvo­nen ja Toni Nieme­läi­nen. Edessä Nina Räty.

Pinnalla opet­ta­jien työhy­vin­vointi ja erityi­so­pe­tuk­sen tilanne

Tapaa­mi­sessa tärkeäksi keskus­te­lun aiheeksi nousi opet­ta­jien työssä jaksa­mi­nen. Erityi­sesti korona-aika muutti opet­ta­jan työtä ja aiheutti kuor­mi­tusta. Rive­riassa jaksa­mi­seen liit­ty­vät haas­teet on tunnis­tettu ja sen johdosta on ryhdytty toimen­pi­tei­siin. Tarkoi­tus on kasvat­taa opetus­hen­ki­lös­tön määrää. Lisäksi kymme­niä päätoi­mi­sia tuntio­pet­ta­jia on tarkoi­tus siirtää lehto­rin virkoi­hin. Myös henki­lös­tön vaiku­tus­mah­dol­li­suuk­sia Rive­rian hallin­nossa ollaan paran­ta­massa, kun henki­löstö saa edus­ta­jan yhty­mä­val­tuus­toon. Lisäksi Rive­riassa on käyn­nissä useita hank­keita, joiden yhtenä tarkoi­tuk­sena on työhy­vin­voin­nin kasvat­ta­mi­nen. Keskus­te­luissa nousi esille myös se, että työhy­vin­vointi pitäisi nähdä laajem­pana koko­nai­suu­tena eikä vain yksit­täi­sinä tekoina. Ammat­tio­pisto Luovin edus­taja nosti­vat esille, että työhy­vin­voin­nin nosta­mi­seen tarvi­taan koko työyh­tei­sön sitoutumista.

Toisena tapaa­mi­sen teemana esille nousi erityi­so­pe­tuk­sen tilanne, joka on haas­tava perus­o­pe­tuk­sen lisäksi myös amma­til­li­sella toisella asteella. Keskus­te­lussa nousi esille, miten perus­kou­lussa alka­neet haas­teet jatku­vat myös amma­til­li­sella 2. asteella ja heijas­tu­vat myös korkea­kou­luo­pe­tuk­seen. OAJ Pohjois-Karja­lan alue­asian­tun­tija Nina Räty piti tärkeänä, että asiasta saatai­siin viestiä amma­til­li­selta kentältä perus­o­pe­tuk­sen suun­taan, koska oppi­mi­sen tuki pitäisi antaa mahdol­li­sim­man varhai­sessa vaiheessa.

Ammat­tio­pisto Luovilla on tunnis­tettu se, että haki­joissa on lisään­ty­nyt vaati­van erityi­sen tuen oppi­joi­den määrä. Luovilla pide­tään kuiten­kin tärkeänä, että jokai­sella oppi­jalla on mahdol­li­suus opis­ke­luun, vaikka kaikki eivät kyke­ne­kään suorit­ta­maan koko­naista tutkin­toa. Sekä Luovilla että Rive­rialla nähtiin tärkeänä yhteis­työn kehit­tä­mi­nen erityi­so­pe­tuk­sen alueella. Esimer­kiksi jo tällä hetkellä Luovin ja Rive­rian opinto-ohjaa­jat tekevät yhteis­työtä koulu­tuk­sen markkinoinnissa.

Tapaa­mi­sen päät­teeksi keskus­tel­tiin vielä siitä, kuinka tärkeitä ammat­tiyh­dis­tyk­sen ja työnan­ta­jien edus­ta­jien väliset tapaa­mi­set ovat. OAJ Pohjois-Karjala aikoo­kin jatkaa tätä perin­nettä myös jatkossa.


Kirjoit­taja:

Atte Korte, lehtori, pääluot­ta­mus­mies OAJ, Karelia-ammattikorkeakoulu