Rakennusalan yrittäjyys oppimisen alustana

Aloittaminen uudessa työtehtävässä on yleensä haaste, joka voi käynnistää positiivisen prosessin ammatillisessa kehittymisessä. Miten ja miksi muutos on tapahtunut, vaikuttaa olennaisesti siihen, miten osaaminen muutoksen seurauksena kehittyy.

Aloitin Karelia-ammattikorkeakoulussa rakennustekniikan lehtorin tehtävässä elokuun 2021 alussa. Ennen liittymistäni Karelian joukkueeseen toimin insinööritoimistoyrittäjänä Joensuussa. Edellinen iso muutos työtehtävissäni liittyykin palkkatyöstä päätoimiseksi yrittäjäksi siirtymiseen vuoden 2016 alussa.

Tänä syksynä alkaneiden uusien työtehtävien innoittamana päätin tässä kirjoituksessa käsitellä aikaisempaa työelämässäni tapahtunutta muutosta eli yrittäjyyttä ja sen vaikutusta osaamiseni kehittymiseen.

Yrittämisen vaikuttimet

Rakennusalan digitalisaatio, ohjelmistoteknologian kehittyminen ja ilmastonmuutos olivat suurimpia vaikuttimia yrittäjäksi ryhtymisessäni. Koin, että pysyäkseni mukana rakennusalan murroksessa täytyy minun päivittää osaamistani erityisesti uusien teknologioiden hyödyntämisen ja rakennusalan ympäristövaikutusten pienentämisen mahdollisuuksiin liittyen. Uskoin myös, että näiden asioiden osaajille ja palveluille löytyy kysyntää rakennusalla. Koska kipinä yrittäjyydestä oli kytenyt minussa jo pitkään, päätin että tekemällä oppii. Näin alkoi muutos, jota voisi kutsua yrittäjyydessä oppimiseksi.

Yritysidean muodostaminen edellä esitettyjen teemojen perusteella muodosti itseäni kiinnostavan ja osaamisen kehittämiseen motivoivan tehtäväkentän yritystoiminnassani. Yritystoiminnan ytimeksi muodostui kestävän kehityksen mukainen suunnittelu, jonka ydinajatuksena oli rakennuksen tai tuotteen optimointi ja testaus ennen toteutusta.

Yrittäjyydessä kehittyviä osaamisalueita

Omaan yrittäjyydessä oppimiseeni pohjautuen tunnistan ainakin viisi osaamisen aluetta, joissa koen kehittyneeni yrittäjyyden ansiosta. Tunnistettavat osaamisalueet ovat mielestäni sellaisia, jotka voisivat yleiselläkin tasolla olla hyödyllisiä hallita rakennusalan kiihtyvässä muutoksessa. Näitä osaamisalueita ovat:

Itsensä johtaminen. Tehtävien priorisointi ja aikataulutus ovat kustannustehokkaan toiminnan edellytys. Yrittäjyydessä priorisointi usein tarkoittaa kassavirtaan vaikuttavien tehtävien ensisijaistamista. Itsensä johtamisen voisikin kiteyttää oikeiden asioiden tekemiseen oikea-aikaisesti.

Osaaminen. On hyvä tunnistaa omat vahvuudet ja osaamiseen liittyvät kehityskohteet. Olennaista on kehittää omia valmiuksia muuttuvien työskentelytapojen, ohjelmistojen ja teknologioiden omaksumiseen.

Erikoistuminen. Kaikkea ei tarvitse eikä voi osata. Yleensä kilpailukyky paranee markkinoilla keskittymällä motivoiviin vahvuusalueisiin ja kehittämällä niitä edelleen.

Oman osaamisen myyminen. Suomalaiseen kulttuuriin ei välttämättä kuulu nostaa omaa osaamistaan esille. Muut eivät kuitenkaan välttämättä tiedä mitä osaat, ilman että saatat asian haluamasi kohderyhmän tietoon. Asiantuntijuuden myynnissä kannattaa luottaa itselle luontevimpaan tapaan.

Jatkuva oppiminen. Muutoksen mukana pysyy vain seuraamalla aikaa ja oman osaamisen vaatimustasoa ylläpitämällä.

Yrittäjyys oppimisen alustana

Yrittäjyys on mielestäni hyvä tapa kehittää omaa osaamistaan ympäristössä, jossa osaaminen viime kädessä punnitaan kysynnällä. Toki kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen markkinoilla on monesta muustakin seikasta kiinni. Yleensä menestyvän liiketoiminnan taustalla on kuitenkin asiakaskunta, joka kokee saaneensa sijoittamalleen rahasummalle vastinetta.

Yrittäjäkokemukseni kautta arvostukseni yrittäjyyttä ja yrittäjiä kohtaan on entisestään kasvanut. Yrittäjyys vaatii motivaatiota, riskinsietokykyä, periksiantamattomuutta ja jatkuvaa oman toiminnan analyyttista tarkastelua ja kehittämistä. Seikkoja, jotka liittyvät mielestäni myös palkkatyössä kohdattaviin vaatimuksiin tehtävämuutoksien tai alan murroksen seurauksena.


Kirjoittaja:

Jani Huovinen, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artikkelin kuva: Gustavo Fring palvelusta Pexels