Talo­yh­tiöt kiin­nos­tu­neita aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män hankkimisesta

Aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män hank­ki­mi­nen kiin­nos­taa talo­yh­tiöitä. Tämä selviää Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun hallin­noi­man Kommu­ni­koiva Energia -hank­keen toteut­ta­masta kyse­lystä, johon vastasi lähes 900 talo­yh­tiön osak­kee­no­mis­ta­jaa Pohjois-Karja­lan alueella. Kysely toteu­tet­tiin yhteis­työssä Pohjois-Karja­lan alueel­li­sen ener­gia­neu­von­nan, Pohjois-Karja­lan Isän­nöit­si­jät ry:n sekä JIP-isän­nöinti Oy:n yhteistyönä.

75% kyselyn vastaa­jista oli kiin­nos­tu­nut aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män hank­ki­mi­sesta omaan talo­yh­ti­öönsä.  Aurin­ko­säh­kön etuina nähdään etenkin talou­del­li­nen kannat­ta­vuus, pienempi riip­pu­vuus sähkön- ja siir­to­hin­to­jen muutok­sista sekä uusiu­tu­van ener­gian ympä­ris­töys­tä­väl­li­syys. Aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­män nähtiin myös vaikut­ta­van posi­tii­vi­sesti talo­yh­tiön houkut­te­le­vuu­teen ja arvoon.

– Talo­yh­tiöt voivat perus­taa ener­giayh­tei­sön, ja jakaa sitä kautta sähkön tuotan­non ja hankin­nan hyötyjä. Talo­yh­tiössä aurin­ko­pa­nee­leilla tuotettu energia on mahdol­lista jakaa yhtiön asuk­kai­den kesken ja pienen­tää näin sähkö­las­kua, toteaa Kommu­ni­koiva Energia -hank­keen projek­ti­asian­tun­tija Kim Blom­qvist Karelia-amk:sta.

Laki on salli­nut hyvi­tys­las­ken­ta­pe­rus­tei­set kiin­teis­tön sisäi­set ener­giayh­tei­söt vasta vuoden 2021 alusta, joten valmiita malleja talo­yh­tiöille ener­giayh­tei­sön perus­ta­mi­seksi ei vielä juuri­kaan ole. Kyselyn perus­teella talo­yh­tiöi­den asuk­kaat kaipaa­vat lisä­tie­toa ener­giayh­tei­söistä, erilai­sista aurin­koe­ner­gian hankin­ta­mal­leista, mahdol­li­sista talou­del­li­sista tuista sekä aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mien toimi­vuu­desta ja huoltovarmuudesta.

Suurin osa kyselyn vastaa­jista kannat­taa aurin­koe­ner­gian hyödyn­tä­mi­sen lisää­mistä alueel­laan, eli sosi­aa­li­nen hyväk­syt­tä­vyys aurin­koe­ner­gialle on Pohjois-Karja­lassa korkea. Enem­mistö vastaa­jista koki, että muiden talo­yh­tiöi­den esimer­kit ja koke­muk­set ener­giayh­tei­söistä ovat merkit­tä­viä päätök­sen­te­koon vaikut­ta­via teki­jöitä perus­tet­taessa ener­giayh­tei­söä ja hankit­taessa uusiu­tu­van ener­gian tuotantolaitteistoa.

Kommu­ni­koiva Energia -hank­keessa tehdään yhdessä maakun­nan yritys­ten sekä muiden toimi­joi­den kanssa työtä erilais­ten ener­giayh­tei­sö­jen edis­tä­mi­seksi sekä kehit­tä­mi­seksi tutki­muk­sen, vies­tin­nän ja käytän­nön kokei­lu­jen avulla. Hank­keen yritys­kump­pa­neina kehit­tä­mis­työssä ovat paikal­li­nen verk­ko­yh­tiö PKS Sähkö­kauppa Oy, PKS Sähkön­siirto Oy, aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mien toimit­taja Solarworks, Media­ta­lot Hurry Oy ja Tovari Oy sekä kehit­tä­mis­yh­tiö Busi­ness Joensuu Oy.

Kommu­ni­koiva Energia -hanke järjes­tää webi­naa­reja ener­giayh­tei­söistä sekä talo­yh­tiöille että palve­lun­tar­joa­jille. Ensim­mäi­set webi­naa­rit järjes­te­tään marras­kuussa 2021. Kyselyn tarkem­mat tulok­set ja tiedot webi­naa­reista löyty­vät hank­keen verk­ko­si­vulla: https://kommunikoivaenergia.karelia.fi/ Kyselyn vastaa­jien kesken arvot­tiin kannet­tava ja taitel­tava aurin­ko­pa­neeli sekä vara­vir­ta­lähde. Arvon­nan voitti Saara H. Kontiolahdelta.