Karelia tarjoaa verkkovuorovaikutuskoulutusta hoitotyön ammattilaisille

Digitaalisten palvelujen käyttö sosiaali- ja terveysalalla yleistyy. Verkossa tapahtuva asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen ovat tätä päivää, ja yhteydenpito perustuu kasvokkaisen vuorovaikutuksen sijaan entistä enemmän teknologiavälitteiseen vuorovaikutukseen.

Yhtenä osana hoitotyön ammatillista osaamista tulee jatkossa olemaan verkkovuorovaikutustaidot, ja tämä vaatii uudenlaista vuorovaikutusosaamista. Kun keskustellaan teknologiavälitteisesti, erilaiset teknologiset ratkaisut rajaavat mahdollisuuksia havainnoinnin, sanattoman viestinnän, tulkitsemisen ja ymmärtämisen suhteen. Verkkovuorovaikutuksessa on osattava tuoda ilmi, että on läsnä ja saatavilla. On viestittävä tietoisemmin, että kuuntelee ja että toinen tulee myös kuulluksi.  Vuorovaikutus on parhaimmillaan dialogista, jolloin vähintään kaksi ihmistä keskustelevat ja kuuntelevat toisiaan tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Ammatillinen dialoginen vuorovaikutus on parhaimmillaan läsnäoloa, empatiaa, tilan antamista ja luottamuksen rakentamista.

-Verkossa tapahtuva ohjaaminen edellyttää ohjaajalta oman alan substanssiosaamisen lisäksi hyviä tietoteknisiä taitoja ja erilaisten ohjelmien sekä digitaalisten työkalujen soveltamisosaamista. Verkko-ohjauksen onnistuminen edellyttää myös sitä, että asiantuntijaohjaaja osaa valita asiakkaan tietoteknisen osaamisen näkökulmasta sopivat digitaaliset työkalut ja verkko-ohjausmenetelmät, toteaa hoitotyön lehtori Helena Ikonen Karelia-ammattikorkeakoulusta

Karelian avoin AMK vastaa tähän tarpeeseen järjestämällä Verkkovuorovaikutus-koulutuksen, jossa harjoitellaan vuorovaikutusta erilaisten asiakkaiden kanssa verkon välityksellä eettisyys huomioiden.

-Koulutuksessa käytetään erilaisia etätyöskentelyn välineitä ja sovelluksia, sekä opitaan tunnistamaan erilaiset vuorovaikutuskanavat asiakkaan etähoidossa. Koulutuksessa paneudutaan myös tietosuojan ja tietoturvan vaatimuksiin erilaisissa verkkovuorovaikutustilanteissa, sekä terveydenhuollon teknologiaan, sähköisiin tietokantoihin ja raportointityökaluihin, kertoo Helena Ikonen.

Koulutuksen ajankohdat ja ilmoittautuminen:

Verkkovuorovaikutus I:
31.1.2022 – 20.3.2022, ilmoittautuminen 19.11.2021 – 23.1.2022
https://meerkado.fi/apply/4399657/verkkovuorovaikutus-i-avoin-amk

Verkkovuorovaikutus II:
21.3.2022 – 31.5.2022, ilmoittautuminen 19.11.2021 – 13.3.2022
https://meerkado.fi/apply/4399658/verkkovuorovaikutus-ii-avoin-amk