talvimaisema

Opetus­hen­ki­lös­tön järjes­te­lye­rän käyt­tä­mi­nen Kare­liassa – Pääluot­ta­mus­mie­hen näkökulma

Opetus­hen­ki­lös­tön palkan koro­tuk­set perus­tu­vat Sivis­tan yksi­tyi­sen opetusa­lan työeh­to­so­pi­muk­seen. Työeh­to­so­pi­muk­sessa on sovittu ensin­nä­kin yleis­ko­ro­tuk­sista. Nämä ovat prosen­tu­aa­li­sia koro­tuk­sia, jotka on tarkoi­tettu makset­ta­vaksi kaikille opet­ta­jille saman­suu­rui­sina. Viimei­sin työeh­to­so­pi­muk­sen mukai­nen yleis­ko­ro­tus oli suuruu­del­taan 1,1 % ja se tapah­tui 1.6.2021.

Yleis­ko­ro­tuk­sien lisäksi työeh­to­so­pi­mus sisäl­tää myös järjes­te­lye­riä, joiden jaka­mi­sesta neuvo­tel­laan paikal­li­sesti. Meneil­lään olevalla sopi­mus­kau­della jaet­ta­vat erät ovat olleet 0,5 % (1.12.2020) ja 0,25 % (1.12.2021). Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa työnan­taja on käynyt pääluot­ta­mus­mies­ten kanssa katta­vat neuvot­te­lut järjes­te­lye­rien jako­kri­tee­reistä syksyllä 2020 ja 2021. Neuvot­te­lut on käyty hyvässä yhteis­hen­gessä, mutta lopul­li­nen päätös­valta asiassa on aina työnantajalla.

Järjes­te­lyerä jaetaan työn vaati­vuu­den perusteella

Järjes­te­lye­rää ei ole tarkoi­tettu jaet­ta­vaksi kaikille opet­ta­jille tasan saman­suu­rui­sina erinä. Tarkoi­tus ei myös­kään ole, että kaikki opet­ta­jat saisi­vat järjes­te­lye­rästä jotakin. Työeh­to­so­pi­muk­sen mukaan järjes­te­lyerä jaetaan työnan­ta­jan päätök­sen mukai­sesti joko työn vaati­vuu­den tai henki­lö­koh­tai­sen työstä suoriu­tu­mi­sen perus­teella. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa työnan­taja on valin­nut jako­pe­rus­teeksi opetus­hen­ki­lös­tön osalta työn vaativuuden.

Työn vaati­vuu­teen perus­tuva järjes­te­lye­rän maksa­mi­nen tarkoit­taa käytän­nössä sitä, että perus­pal­kan lisäksi opet­ta­jalle makse­taan TVA-lisää. Lisän saami­sen edel­ly­tyk­senä on, että opet­taja tekee niin sanot­tua perus­teh­tä­vää vaati­vam­pia tehtä­viä. Yliopet­ta­jan ja lehto­rin perus­teh­tä­vät oli aiemmin määri­telty ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain­sää­dän­nössä. Nykyi­sin työteh­tä­vät eivät perustu lakiin, mutta työnan­taja on määri­tel­lyt ne esimer­kiksi stra­te­gi­sessa henki­lös­tö­suun­ni­tel­massa ja työsopimuksissa.

Opet­ta­jien työn vaati­vuu­den kriteerit

Järjes­te­lye­rän maksa­mi­nen työn vaati­vuu­den perus­teella TVA-lisänä edel­lyt­tää työn vaati­vuu­den kritee­rien määrit­te­lyä. Näiden kritee­rien tulee olla sellai­sia, jotka eivät sisälly opet­ta­jan perus­teh­tä­vään. Työn vaati­vuu­teen perus­tuva lisä on tarkoi­tettu makset­ta­vaksi perus­teh­tä­vää vaati­vam­masta työstä. Esimer­kiksi lehtori voi saada TVA-lisän opet­ta­mi­sesta ja ohjauk­sesta YAMK-koulu­tuk­sissa, koska tämä ei kuulu lehto­rin perus­teh­tä­vään. Sen sijaan yliopet­ta­jilla YAMK-koulu­tuk­sen opetus ja ohjaa­mi­nen lukeu­tuu osaksi perustehtävää.

Työn vaati­vuu­den kritee­rien suun­nit­te­lussa on hyvä huomioida myös työeh­to­so­pi­muk­sen sopi­ja­puol­ten ohjeet ja suosi­tuk­set. Näistä keskei­sin on se, että työn vaati­vuu­den kritee­rit tulee raken­taa siten, että järjes­te­lyerä on luon­teel­taan euro­mää­räi­sesti riit­tä­vän palkit­seva. Käytän­nössä tämä tarkoit­taa sitä, että kritee­rit eivät saa olla liian löysiä. Esimer­kiksi avoi­messa ammat­ti­kor­kea­kou­lussa opet­ta­mi­nen kritee­rinä koskisi käytän­nössä lähes kaikkia opet­ta­jia. Jos tällai­nen kriteeri olisi, niin jaet­tava summa opet­ta­jaa kohden olisi erit­täin pieni ja ajatus palkit­se­vuu­desta poistuisi.

TVA-lisää makse­taan määräaikaisesti

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa työn vaati­vuu­den arvioin­tiin perus­tu­vaa TVA-lisää makse­taan määrä­ai­kai­sena vuoden ajan. Kyseessä ei siis ole pysyvä palkan osa. Vuoden määrä­ajan jälkeen palk­ka­po­tissa olevat rahat jaetaan uudel­leen. Käytet­tä­vissä oleva palk­ka­potti voi kasvaa vuosit­tain, jos työeh­to­so­pi­mus sisäl­tää määräyk­siä uusista järjes­te­lye­ristä. Esimer­kiksi alku­pe­räi­nen järjes­te­lye­rä­potti vuonna 2020 oli 0,5 %. Syksyllä 2021 tähän pottiin lisät­tiin 0,25 %. Jaet­ta­vissa olevan rahan lisään­ty­mi­nen mahdol­lis­taa myös jako­kri­tee­rien kehit­tä­mi­sen ja laajentamisen.

Osa opetus­hen­ki­lös­tön järjes­te­lye­rästä ”kink­ku­ra­hana”

Keväällä 2021 OAJ käyn­nisti valta­kun­nal­li­sesti paikal­li­set neuvot­te­lut, joiden tarkoi­tuk­sena oli nostaa esille koronan aiheut­ta­mista muutok­sista johtu­neet opet­ta­jan työn vaati­vuu­den muutok­set. Nämä neuvot­te­lut käytiin myös Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa. Neuvot­te­luissa sovit­tiin, että koro­nasta johtu­vat työn vaati­vuu­den muutok­set huomioi­daan syksyn 2021 järjes­te­lye­rä­neu­vot­te­luissa. Näiden neuvot­te­lu­jen jälkeen työnan­taja päätyi maksa­maan opetus­työtä teke­ville opet­ta­jille kerta­luon­toi­sen 150 euron korvauk­sen joulu­kuussa 2021. Kertae­rän perus­teena on koro­nasta aiheu­tu­nut lisätyö ja koro­nasta aiheu­tu­neet muutok­set opetuk­sen toteut­ta­mi­sessa. Tätä työnan­ta­jan maksa­maa kerta­kor­vausta voidaan kutsua esimer­kiksi kink­ku­ra­haksi tai vaikka kasvisrullarahaksi.


Kirjoit­taja:

Atte Korte, lehtori, OAJ:n pääluot­ta­mus­mies, Karelia-ammattikorkeakoulu