Metsätalousinsinöörit aloittavat usein työuransa puunhankinnan tai metsäasiantuntijan tehtävissä, joissa tarvitaan hyviä markkinointi- ja asiakaspalvelutaitoja. Asiakaskohtaamisiin voi toisinaan sisältyä myös hankalia tilanteita, jotka saattavat valmistautumattomalle metsätalousinsinöörille tulla yllätyksenä.
Metsätalousinsinöörikoulutuksen kehittämishanke
Metsämiesten Säätiön vuosina 2020 – 2021 rahoittamassa hankkeessa ”MTI-opetuksen kehittämishanke – yhteistyötä, työelämäläheisyyttä ja kansainvälisyyttä opetukseen ”on vastattu haasteeseen ja kehitetty oppimateriaalia haastavien asiakastilanteiden hallintaan. Hanke on toteutettu Karelia-ammattikorkeakoulun, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Lapin ammattikorkeakoulun metsätalouden koulutuksen yhteistyönä. Karelia on toiminut hankkeen koordinaattorina.
Käsikirjoitetut tilanneharjoitukset kehittävät työelämätaitoja
Hankkeen asiakkuusosaamisen ryhmässä laadittiin pedagogisesti käsikirjoitettuja tilanneharjoituksia puunhankinnan ja metsäpalveluiden myynnin tilanteisiin. Perustana valinnalle on työelämästä saatu palaute, jonka mukaan metsätalousinsinööreiltä edellytetään metsäosaamisen lisäksi entistä enemmän markkinointi- ja asiakaspalvelutaitoja. Tätä osaamista tarvitaan jo yleensä ensimmäisessä opintojen jälkeisessä työtehtävässä, joka on usein hankintaesimiehen tai metsäasiantuntijan tehtävä.
Tilanneharjoituksia pilotoitiin opetuksessa ja saadun opiskelijapalautteen perusteella ne koettiin käytännönläheisiksi ja opettavaisiksi. Toteutuksessa sovellettiin pedagogista draamaa, jossa osallistujat valitsivat roolinsa ja esittivät niitä ennalta sovitun asetelman mukaisesti. Harjoituksista on hyötyä erityisesti ennen opintojen toista harjoittelua, jolloin opiskelijoilla on tilaisuus harjoitella tyypillisesti vastaan tulevia tilanteita jo opiskelun aikana turvallisesti ja palautetta ja tukea saaden. Harjoitteluraporteistakin saadun palautteen perusteella tilanneharjoitukset valmentavat hyvin harjoittelua varten. Kunkin harjoituksen lopussa esitetään tilanteeseen soveltuva perusteltu esimerkkiratkaisu, mutta opiskelijaryhmä voi päätyä muunkinlaiseen yhtä oikeaan ratkaisuun.
Metsätalousinsinöörin osaamisvaatimukset kasvavat
Hankkeessa kehitetyt opintosisällöt kehittävät metsätalousinsinööriopiskelijoiden harjoittelussa ja myöhemmin työelämässä tarvittavaa asiakkuusosaamista. Asiakkuusosaaminen tullee jatkossa yhä tärkeämmäksi osaksi metsätoimihenkilön osaamissalkkua. Käsikirjoitetut tilanneharjoitukset koottiin samaan dokumenttiin, joka on vapaasti saatavilla julkaisun jälkeen. Metsäopettajat voivat hyödyntää niitä opetuksessaan tilanteen mukaisesti soveltaen.
Kirjoittaja:
Ari Talkkari, yliopettaja, projektipäällikkö, Karelia-ammattikorkeakoulu