Hirstitalon kulma

Julkaisu: Ikä- ja muistiystävälliset elinympäristöt

Ikäystävällisiin elinympäristöt ja muistiystävällinen yhteiskunta ovat teemoja, jotka koskettavat laajalti koko yhteiskuntaa, ja näkyvät samalla lähiyhteisöissämme ja arkisissa toiminnoissamme.

Tuula Kukkosen toimittamaan julkaisuun Ikä- ja muistiystävälliset elinympäristöt : Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa on koottu teemaa käsitteleviä tutkimusartikkeita sekä kolumneja.

Ikäystävällisten elinympäristöjen kehittämistarpeita on selvitetty erityisesti maalla asuvien ihmisten näkökulmasta: Terhi Myller raportoi julkaisuissa haastatteluista esiin nousseita kokemuksia ja ajatuksia. Muistiystävällisen yhteiskunnan kehittämiseväitä ovat koonneet Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ryhmiin osallistuvat henkilöt. Heidän tekemiään vertaishaastatteluja organisoinut ja tukenut Arja Jämsén raportoi julkaisussa muistisairauden kanssa elettävästä arjesta ja terveisistä niin päättäjille kuin kehittäjillekin.

Tutkimusartikkeleiden lisäksi julkaisuun on koottu sanomalehti Karjalaisen Vanhuus maalla -kolumnisarjan kolumnit. Kolumnit avaavat tuoreita näkökulmia siihen, mitä vanhuus maalla käytännössä tarkoittaa ja minkälaisia ilmiöitä maalla vanhenemiseen voikaan liittyä. Tekstien lomassa on Pohjois-Karjalan Muisti ry:n työikäisenä sairastuneiden ryhmän (Tsempparit) ajatelmia elämästä.

Julkaisussa esitellään myös Arja Jämsénin sotavammaisten elinoloja koskeva tutkimus sekä Tuula Kukkosen
maalta kaupunkiin muuttaneiden vanhusten elämäntapaa käsitellyt tutkimus – molemmat reilun 30 vuoden takaa. Tarkasteltaessa näiden tutkimusten kysymyksenasetteluja ja johtopäätöksiä huomataan, että ne eivät ole kovinkaan paljoa muuttuneet 2020-luvulle tultaessa.

Julkaisu on suunnattu kaikille ikäystävällisyyden kehittämisestä innostuneille: Ikäihmisille, eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä kehittäjille ja opettajille. Julkaisu on hyödyksi myös ikäystävällisyyden osaamisyhteisöjen toimijoille.

Julkaisu on ladattavissa täältä.


Kukkonen, T. (toim.) 2022. Ikä- ja muistiystävälliset elinympäristöt : Pohjois-Karjalan ikäihmisillä on asiaa. Karelia-ammattikorkeakoulun julkaisuja B:76. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-345-8

Artikkelikuva: Kuvia Suomesta / Roine Piirainen