Hirstitalon kulma

Julkaisu: Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­set elinympäristöt

Ikäys­tä­väl­li­siin elinym­pä­ris­töt ja muis­tiys­tä­väl­li­nen yhteis­kunta ovat teemoja, jotka kosket­ta­vat laajalti koko yhteis­kun­taa, ja näkyvät samalla lähiyh­tei­söis­sämme ja arki­sissa toiminnoissamme.

Tuula Kukko­sen toimit­ta­maan julkai­suun Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­set elinym­pä­ris­töt : Pohjois-Karja­lan ikäih­mi­sillä on asiaa on koottu teemaa käsit­te­le­viä tutki­musar­tik­keita sekä kolumneja.

Ikäys­tä­väl­lis­ten elinym­pä­ris­tö­jen kehit­tä­mis­tar­peita on selvi­tetty erityi­sesti maalla asuvien ihmis­ten näkö­kul­masta: Terhi Myller rapor­toi julkai­suissa haas­tat­te­luista esiin nous­seita koke­muk­sia ja ajatuk­sia. Muis­tiys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan kehit­tä­mi­se­väitä ovat koon­neet Pohjois-Karja­lan Muisti ry:n ryhmiin osal­lis­tu­vat henki­löt. Heidän teke­mi­ään vertais­haas­tat­te­luja orga­ni­soi­nut ja tukenut Arja Jämsén rapor­toi julkai­sussa muis­ti­sai­rau­den kanssa elet­tä­västä arjesta ja tervei­sistä niin päät­tä­jille kuin kehittäjillekin.

Tutki­musar­tik­ke­lei­den lisäksi julkai­suun on koottu sano­ma­lehti Karja­lai­sen Vanhuus maalla -kolum­ni­sar­jan kolum­nit. Kolum­nit avaavat tuoreita näkö­kul­mia siihen, mitä vanhuus maalla käytän­nössä tarkoit­taa ja minkä­lai­sia ilmiöitä maalla vanhe­ne­mi­seen voikaan liittyä. Teks­tien lomassa on Pohjois-Karja­lan Muisti ry:n työi­käi­senä sairas­tu­nei­den ryhmän (Tsemp­pa­rit) ajatel­mia elämästä.

Julkai­sussa esitel­lään myös Arja Jämsé­nin sota­vam­mais­ten elino­loja koskeva tutki­mus sekä Tuula Kukko­sen
maalta kaupun­kiin muut­ta­nei­den vanhus­ten elämän­ta­paa käsi­tel­lyt tutki­mus – molem­mat reilun 30 vuoden takaa. Tarkas­tel­taessa näiden tutki­mus­ten kysy­myk­se­na­set­te­luja ja johto­pää­tök­siä huoma­taan, että ne eivät ole kovin­kaan paljoa muut­tu­neet 2020-luvulle tultaessa. 

Julkaisu on suun­nattu kaikille ikäys­tä­väl­li­syy­den kehit­tä­mi­sestä innos­tu­neille: Ikäih­mi­sille, eri alojen ammat­ti­lai­sille ja opis­ke­li­joille sekä kehit­tä­jille ja opet­ta­jille. Julkaisu on hyödyksi myös ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mi­syh­tei­sö­jen toimijoille.

Julkaisu on ladat­ta­vissa täältä.


Kukko­nen, T. (toim.) 2022. Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­set elinym­pä­ris­töt : Pohjois-Karja­lan ikäih­mi­sillä on asiaa. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun julkai­suja B:76. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-275-345-8

Artik­ke­li­kuva: Kuvia Suomesta / Roine Piirainen