Kansain­vä­li­nen Zero Carbon Confe­rence for Students -konfe­renssi kokoaa yhteen lukio-, ammatti- ja korkea­kou­luo­pis­ke­li­joita ja -opettajia

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Japanin Naganon alue­hal­lin­non ympä­ris­tö­osasto, Itä-Suomen yliopisto, Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria sekä ENO School­net ry (ENO-verk­ko­koulu) järjes­tä­vät kansain­vä­li­sen ZERO CARBON CONFERENCE FOR STUDENTS -ilmasto- ja ympä­ris­tö­kon­fe­rens­sin 22.-25.2.2022. Neli­päi­väi­nen ohjelma jakau­tuu päivä­koh­tai­siin teemoi­hin: Ilmas­ton­muu­tos, Kier­to­ta­lous, Mikro­muo­vit ja Metsävarat.

Konfe­renssi on raken­nettu asian­tun­ti­joi­den ja opis­ke­li­joi­den esitys­ten ja niistä synty­nei­den keskus­te­lu­jen ympä­rille. Opis­ke­li­jae­siin­ty­jät ovat pääosin ENO-verk­ko­kou­lun verkos­to­kou­lu­jen ja Naganon alueen opis­ke­li­joita, jotka ovat hake­neet mukaan konfe­rens­siin julki­sen haun kautta. Subs­tans­sin lisäksi konfe­renssi on opis­ke­li­joille oppi­mis­pro­sessi: miten haetaan ja osal­lis­tu­taan kansain­vä­li­seen konfe­rens­siin. Opis­ke­li­ja­pu­hu­jia ohja­taan konfe­rens­sin eri vaiheissa, mm. What­sApp-ryhmän ja esitys­ten harjoit­te­lu­jen kautta. Kaikkia ehdo­tet­tuja esityk­siä ei voitu aika­tau­lusyistä sisäl­lyt­tää konfe­rens­siin mutta opis­ke­li­jat voivat lähet­tää aiheel­taan sopivia esityk­siä julkais­ta­vaksi konfe­rens­sin YouTube-kanavalle.

Konfe­rens­si­päi­vät raken­tu­vat saman kaavan mukaan. Päivän alussa on kaksi-kolme asian­tun­ti­jae­si­tystä, jota seuraa kolme-viisi opis­ke­li­jae­si­tystä. Lopussa käydään läpi kysy­myk­set ja loppu­yh­teen­veto. Asian­tun­ti­jat on koottu järjes­tä­vien tahojen omista orga­ni­saa­tioista ja verkos­tos­toista. Suomesta alus­ta­jina konfe­rens­siin osal­lis­tu­vat tutki­mus­joh­taja Tuula Jyske Lukesta, lehtori Lasse Okkonen Kare­liasta, tutki­ja­toh­tori Emilia Uuras­järvi UEF:sta sekä hank­keen kump­pa­niy­ri­tys BCon Oy:n toimi­tus­joh­taja Marko Uutela.

Konfe­rens­sin avaa kump­pa­nia­lue Naganon prefek­tuu­rin kuver­nööri Mr. Suichi Aben video­ter­veh­dys ja Suomen puolelta terveh­dyk­sen esittää Suomen Japanin suur­lä­het­ti­läs Pekka Orpana. Viimei­sen konfe­rens­si­päi­vän, perjan­tain 25.2.2022 avaa Kare­lian rehtori Petri Raivo, ja konfe­rens­sin päätös­sa­nat esittää Pohjois-Karja­lan maakun­ta­joh­taja Markus Hirvonen.

Vuoro­kautta ennen tilai­suu­den rekis­te­röi­ty­mi­sen päät­ty­mistä perjan­taina 18.2.2022 konfe­rens­siin oli rekis­te­röi­ty­nyt yli 800 osal­lis­tu­jaa 42 maasta. Verk­ko­vä­lit­teistä konfe­rens­sia voi seurata ENO-verk­ko­kou­lun YouTube-kana­valla osoit­teessa https://youtube.com/playlist?list=PL7iHfA-HVwblfcAB9sl_iILoNfVZol7OA .

Konfe­rens­sista toivo­taan muotou­tu­van tois­tu­vais­luon­toi­nen tapah­tuma, joka osal­taan tukee Pohjois-Karja­lan ja Naganon prefek­tuu­rin metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn kehit­ty­mistä moni­puo­li­sesti ja yhteis­työn jatku­mista myös tulevaisuudessa.

Pohjois-Karja­lan ja Japanin Naganon metsä­bio­ta­lous­yh­teis­työn kehit­tä­mi­nen 2020-2022 -hanke on Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­has­ton ja Pohjois-Karja­lan Maakun­ta­lii­ton rahoit­tama hanke. Hank­keen tavoit­teina on mm. raken­taa moni­ta­hoista yhteis­työtä kump­pa­nia­luei­den Pohjois-Karja­lan, Japanin Naganon maakun­nan ja Naganon Inan kaupun­gin välille.