Morsiussauna ennen ja nyt

Sauna on keskeinen osa suomalaista ja karjalaista kulttuuria, mikä on huomioitu myöntämällä suomalaiselle saunaperinteelle Unescon aineettoman kulttuuriperinnön status. Erityisesti itäisellä alueella sauna rakennettiin ensimmäisenä, sitten vasta itse tupa. Suomalais-karjalaisessa kansanperinteessä on jäänyt runsaasti merkkejä saunan keskeisyydestä. Onpa Kalevalaankin päässyt mainintoja saunasta, kun halutaan vakuuttaa morsian siitä, että tuleva talo on vakavarainen: Täss’ on laajat saunan lauat ja leveät pirtin lautsat. Samalla tähdennetään nuorikolle, miten hänen tulee miehelässä sauna lämmittää valmiiksi puolisonsa perheelle:

Iltasaunan saapuessa

veet vetele, vastat kanna,

hauo vastat valmihiksi

saunahan savuttomahan

ilman viikon viipymättä,

saunahan katoamatta,

taikka appi arveleisi,

anoppi ajatteleisi

saunan lauoilla lamovan,

penkin päässä piehtaroivan.

Sekä morsius- että sulhassaunat ovat kuuluneet nuorten valmistautumiseen aviosäätyyn siirtymiseen. Vaikka molemmille avioituminen on tarkoittanut uutta elämänvaihetta, se on ollut morsiamelle suurempi muutos: naiselle avioliitto on tarkoittanut muuttamista pois lapsuuden kodista puolison kotiin, toiselaan. Jo nimitys toisela viittaa siihen, että morsian joutuu vieraille veräjille, pois tutusta ympäristöstä.

Entisinä aikoina perinteisiin naimatapoihin kuuluivat sauna ja neuvokkivirret, joissa morsian on kylvetetty. Nykyään perinnettä sovelletaan hääseremoniaa edeltävissä polttareissa, joissa morsiamen tai sulhasen ystävät valmistavat tätä tulevaa liittoa varten. Rituaalissa noudatetaan vanhaa kaavaa, mutta elementit tuodaan tähän päivään. Alla olevasta taulukosta näkee mitä nykyajan morsiussaunassa tehdään ja miten ne kunnioittavat vanhaa kaavaa.

Nykyajan morsiussaunakokemuksista Riikka kertoo omat kokemuksensa omista polttareistansa. Hänellä on myös kokemusta ohjelman soveltavuudesta, sillä hän on osallistunut vieraana useassa eri polttareissa missä on sovellettu ohjelmanumeroita. Jokainen morsiussaunakokemus on hänestä ollut omanlaisensa, ja aina morsiamen näköinen.

Riikan kokemukset morsiussaunasta

Kavereideni polttareissa olin itse osallistunut moneen morsiussaunaan, ja omissa polttareissani odotin itse eniten tätä perinnettä. Morsiussauna oli ainoa ohjelmanumero, jonka vaadin polttareideni järjestäjiltä.  Erityisesti minua viehätti siihen liittyvä siirtymä tytöstä naiduksi naiseksi kaikkine perinteineen ja symboliikkoineen. Morsiussaunaperinteen koen vahvasti suomalaiseksi traditioksi ja olen aina nauttinut sen eri muodoista, kun sitä on sovellettu kullekin morsiamelle sopivaksi.

Morsiussaunani alkoi sillä, että päähäni aseteltiin kukkakruunu kävellessäni kylpyhuoneeseen. Samaan aikaan polttariväki huusi, taputti ja piti mahdollisimman paljon meteliä. Astuessani saunaan, muut osallistujat huusivat ”paha pois”, mikä oli minulle uusi ohjelmannumero morsiussaunassa. Tykkäsin kovasti tästä aloituksesta, sillä se nosti tunnelmaa tulevaa iltaa varten. Sauna oli koristeltu valkealla liinalla, kukilla ja morsiamen paikalle oli asetettu erinäisiä havuja, oksia ja lehtiä. Tämän tarkoituksena oli sattua lievästi istuessani niiden päällä, jotta valmistautuisin sietämään pieniä ärsykkeitä avioliiton aikana.

Saunan lauteet jossa liina, kukkia ja havuja,
Kuva 1. Sauna oli koristeltu valkealla liinalla, kukilla ja morsiamen paikalle oli asetettu erinäisiä havuja, oksia ja lehtiä. Kuva: Riikka Räsänen.

Saunassa heitettiin löylyä tavalliseen tapaan. Kun poistuin omalta “morsiamen paikaltani”, seurasi jännittävä hetki.  Sen, joka nyt istuutuisi tuolle paikalle, uskotaan olevan seuraava morsian. Tämä voi aiheuttaa kilpailua vieraiden kesken, vähän samaan tapaan kuin häissä kimpun tai sukkanauhan saaminen. Vastominen kuului myös morsiussaunomiseen, jossa vieraat vuorotellen saivat “hakata” morsianta. Tässä tarkoituksena oli tuottaa naimaonnea. Jonkin ajan päästä minut “puhdistettiin” eri tavoin. Hiukseni pestiin kananmunalla, iho jauhoilla ja selkä suolalla. Näillä kaikilla oli omat syynsä, esimerkiksi kananmuna toivotti hedelmällisyyttä ja jauho vaurautta. Suola merkitsi “vanhojen suolojen” poistumista mielestä, etteivät ne jää hiertämään tulevaisuudessa. Onneksi tämän “pesun” jälkeen sain hemmottelutuotteita mitä käyttää saunassa, kuten hunajamaskia ja kuorintahiekkaa. Tämä oli täysin moderni lisä.

Nainen saunassa.
Riikka morsiussaunassa. Kuva: Anni Milne.

Saunassa naimisissa olevat vieraat kertoivat vinkkejään menestyvään avioliittoon ja naimattomat vieraat kertoivat toiveitaan tulevaisuuteeni aviopuolisona. Jäähyn aikana jouduin juoksemaan saunan ympäri ja samalla huutamaan vanhojen ihastuksieni nimiä. Tämän tarkoitus oli hyvästellä tyttöelämä. Kun oli aika palata takaisin saunaan, kaasoni päätti “yllättää” minut heittämällä sankollisen kylmää vettä päälleni. Tässä ideana oli valmistautua mahdollisiin yllätyksiin elämässä. Saunomisen ja peseytymisen jälkeen hiukseni letitettiin, sillä tytöillä on hiukset auki ja vaimoilla ne ovat kiinni.

Nainen jonka hiukset on letitetty.
Saunan jälkeen Riikan hiukset letitettiin. Kuva: Pinja Sirviö

Taulukossa näkyy vasemmassa sarakkeessa Riikan morsiussaunan eteneminen vaihe vaiheelta ja oikeassa kevyt analyysi siitä, mihin perinteeseen tai symboliikkaan mikin vaihe olisi sovellettavissa. Morsiussaunassa kyseessä ei ollut folkloristisen tarkka morsiamen neuvokkiriitti tai lemmennostatus, vaan modernisoitu maallikkoversio.

RIIKAN MORSIUSSAUNAN OHJELMAMIKÄ SYMBOLIIKKA / PERINNE
Saunan koristaminenAvioliiton hyvät hetket
Metelöiminen ennen saunaan menoaPahan karkottaminen ja turvallisuuden varmistaminen
Kukkakruunun asettaminen morsiamelleSiirtyminen tyttöydestä aviosäätyyn
Morsiamen paikka saunassaAvioliiton karikot
VastomistaLemmennostatus: naidut naiset varmistavat naimaonnen naimattomille
Morsiamen pesu kananmunalla, jauholla ja suolallaSiirtymäriitti: hedelmällisyyden ja vaurauden varmistaminen, vanhat “suolat” pois  
Naimisissa olevien naisten vinkkejäNeuvot morsiamelle siitä, miten “toiselassa” toimitaan
Saunan ympäri juokseminen huutaen entisten ihastusten ja kumppanien nimetEntinen elämä tyttönä jää unholaan
Nykyajan lisäys: saunahunajat, kasvomaskit, kuorintasuolatMorsiamen hemmottelua, mutta taustalla puhdistautuminen ja valmistautuminen tulevaan
Naimisissa oleva heittää kylmää vettä morsiamen päälleMorsiamen valmistaminen avioliitossa tuleviin yllättäviin hetkiin
Saunan jälkeen letittäminen morsiamen tukkaTytöillä oli hiukset auki, naidulla naisella hiukset kiinni (perinteisesti tosin vapaana roikkuvat letit kuuluivat tytöille, naiduilla naisilla letit laitettiin nutturalle)

Taulukko 1. Riikan morsiussaunan eteneminen.

Nykyaikana kaasot suunnittelevat morsiussaunan kokonaisuuden. He räätälöivät tarinat, tekemiset sekä ohjelman morsiamen näköisiksi. Jos toiveena on saada lapsia, tehdään taikoja ja ennustuksia lapsionnen varmistamiseksi. Perinteisesti haluttiin taata lapsilykky, erityisesti poikalasten saamiseksi. Nykyään ei avioitumisen päätarkoituksena ole enää jatkaa sukua, vaan halutaan sitoutua elämään yhdessä. Sen vuoksi voisivat lemmennostatukset olla paikallaan: näin varmistetaan, että liitto onnistuu.

Morsiussauna matkailutuotteeksi?

Saunomiseen yhdistetty lemmennostatuksen riitti loitsuineen voisi toimia matkailutuotteena tietylle, joskin pienelle kohderyhmälle. Morsiussaunan eri elementeistä voi rakentaa joustavan matkailutuotteen, mutta aina tulee huomioida paikallisuus, jotta tuote olisi eettisesti kestävä. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi morsiussaunan eri osat ja niihin liittyvät laulut ja tarinat ovat paikallisten hyväksymiä. Hienoa olisi, jos tilaisuuden sisällön tuottajina ja fasilitaattoreina toimisivat paikalliset. Näin vältetään kulttuurinen omiminen ja saadaan myös paikalliset sitoutumaan tuotteeseen.


Kirjoittajat:

Tarja Kupiainen, yliopettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Riikka Räsänen, opettaja, Karelia-ammattikorkeakoulu