Yhtenä UpTech – Tulevaisuuden osaajia Itä-Suomeen -hankkeen toimenpiteenä on toteuttaa jatkuvaan oppimiseen soveltuvia tekniikan korkeakoulutusmoduuleja. Tavoitteena on, että jatkuvan oppimisen koulutustarjonnan kautta jokainen voi päivittää omaa osaamistaan työelämän tarpeita vastaavaksi työuran eri vaiheissa. UpTech-hankkeessa tätä asiaa lähdettiin tarkastelemaan osaajakorttien kautta.
Osaamistarpeiden kartoittamisesta liikkeelle
Koska koulutustarjonnan tulisi vastata erityisesti itäsuomalaisen työelämän tarpeisiin, tuli ensimmäisenä löytää vastaus siihen, minkälaisia osaajia teknologiateollisuus tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa? Hankkeessa on toteutettu laajaa yritysyhteistyötä itäsuomalaisten teknologiateollisuusyritysten kanssa ja tämän kautta on saatu koottua näkemystä osaamistarpeista.
Tämän ohella asiaa on selvittänyt valtakunnallisesti Teknologiateollisuus ry, jonka toteuttamassa Osaamispulssi -selvityksessä todettiin, että teknologiateollisuus Suomessa tarvitsee 130 000 uutta osaajaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Osaamistarpeissa korostuvat muun muassa tekoäly, ohjelmistorobotiikka, pilvipalvelut, IT-palveluiden hallinta, ohjelmistokehitys ja -suunnittelu, data, kiertotalous, vähähiilisyys, myynti, suunnitteluosaaminen, kone- ja tuotantotekniikan osaaminen, teollisuuden automaatio ja ihmisten johtaminen. Voit lukea tarkemmin Osaamispulssin osaamistarpeista täältä.
Koulutustarjonnan kartoittaminen
Seuraavana UpTech-hankkeen toteuttajaorganisaatiot Karelia-ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto kartoittivat oman tutkintoon johtavan ja avoimen puolen koulutustarjontansa. Tässä työssä havaittiin, että eri korkeakouluilla on hyvin toisiaan tukevaa koulutusta jo tarjolla, mutta peilatessa tarjontaa osaamistarpeisiin, havaittiin myös selkeitä aukkoja, joiden paikkaamiseksi suunnitellaan ja pilotoidaan uusia opintojaksoja.
Osaamistaan päivittävälle työelämän ammattilaiselle on kolmen korkeakoulun tarjonnan läpikahlaaminen työlästä, joten päädyimme laatimaan osaajakortteja, jotka kokoavat teemoittain kaikkien kolmen korkeakoulun tarjonnan. Näin jatkuvan oppimisen koulutusmoduulit toimivat yli korkeakoulurajojen ja mahdollistavat osaamisen ketterän päivittämisen.
Osaajakortit vastauksena muuttuvaan työelämään
Osaajakortit on suunniteltu toteutettavaksi töiden ohessa ja niihin on koottu tunnistettuja osaamistarpeita vastaava koulutussisältö, joka mahdollistaa osaamisen päivittämisen vastaamaan nykyisiä ja tulevaisuuden tarpeita. Osaajakortit on tarkoitettu erityisesti asiantuntija-, kehittämis- tai johtotehtävissä toimiville henkilöille, joilla on insinööritutkinto taustallaan. Tällä hetkellä osaajakorteista löytyy neljä koulutuskokonaisuutta ja lisää kehitetään.
Kestävän kasvun osaajakortti etsii keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiksi sekä kestävän kehityksen näkökulmien huomioimiseksi. Tämän ohella osaajakortissa paneudutaan kiertotalouteen. Tässä opintokokonaisuudessa on mukana myös kestävän liiketoiminnan ja johtamisen näkökulmat.
Teknisen myynnin osaajakortti paneutuu myynnin ja markkinoinnin työkaluihin sekä päätöksenteon pohjaksi tarvittaviin analyyseihin. Tämän ohella opitaan asettamaan markkinointitavoitteita ja toteuttamaan toimivaa asiakasviestintää.
Data-analytiikan osaajakortti koostuu datan keräämisen ja analysoinnin perusteista sekä tilastollisen aineiston graafisesta kuvaamisesta. Tämän ohella tarkastellaan myös data-analytiikan soveltamista liiketoiminnan kehittämisessä erilaisten työkalujen avulla.
Tekoälyasiantuntija osaajakortti paneutuu ohjelmoinnin perusrakenteisiin ja niiden käyttöön, koneoppimiseen, automatisointiin sekä ohjelmistorobotiikkaan.
Tämän ohella hankkeessa on kehitetty Osaajasta DI-ohjelmaan polkuopiskelumahdollisuus, jonka kautta on mahdollista suorittaa Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyössä toteuttamaan itäsuomalaiseen automaatiotekniikan DI-koulutukseen sisältyviä opintojaksoja jo etukäteen ja saada lisäpisteitä hakuvaiheessa.
Kuinka mukaan?
Osaajakorttien koulutustarjontaan hakeudutaan mukana olevien korkeakoulujen avoimen amk:n/yliopiston kautta. Tutustu kortteihin ja niiden tarjontaan edellä olleiden linkkien kautta. Alla olevassa kaaviokuvassa on osoitettuna oppimiskorttien etenemisperiaate.
UpTech – Tulevaisuuden osaamista Itä-Suomeen -hanketta rahoitetaan Euroopan sosiaalirahaston ESR 2014-2020 -rahoitusohjelman kautta. Hankkeen toteuttajaorganisaatiot ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.
Kirjoittajat:
Anniina Kontiokorpi, lehtori, energia- ja ympäristötekniikka, Karelia-ammattikorkeakoulu
Jarno Mertanen, lehtori, konetekniikka, Karelia-ammattikorkeakoulu
Marko Tiainen, lehtori, konetekniikka, Karelia-ammattikorkeakoulu
Lähteet:
Teknologiateollisuus ry. 2021. Osaamispulssi. https://osaamispulssi.fi/. 19.1.2022.